Risiko yang berkaitan dengan pelaburan ekuiti

Risiko yang berkaitan dengan pelaburan ekuiti

Kita sering diberitahu bahawa pelaburan ekuiti adalah tertakluk kepada risiko. Apakah risiko ini? Ini bermakna pendapatan kurang daripada apa yang anda harapkan dari pelaburan yang diberikan atau kehilangan sebahagian daripada apa yang anda dilaburkan. Apabila ia datang kepada pelaburan kita hanya bercakap tentang pulangan. Kita katakan: semakin tinggi risiko semakin tinggi pulangan. Betapa mudahnya akan kemudian menilai dana bersama jika mereka disiarkan, bersama-sama dengan prestasi pulangan, risiko-risiko yang terlibat dalam pendapatan apa-apa pulangan. Sebagai contoh, dana yang memberikan pulangan 25% oleh mengambil risiko kehilangan modal anda sehingga tahap 5%, dan lain yang memberi 50% pulangan dengan mengambil risiko kehilangan 100% dari modal anda. Tanpa kehadiran tokoh-tokoh risiko, anda menginap kadar dana yang memberikan pulangan lebih baik daripada yang memberi 25% pulangan 60%. Walau bagaimanapun, dalam parameter risiko, anda memilih dana yang risiko 5% daripada modal anda yang risiko 100% itu.

Pelabur mendapatkan nasihat dalam keringkasan: beritahu kami apa yang membeli atau menjual, mereka berkata. Tetapi kita tidak boleh membuat sejumlah besar wang jika kita Elakkan mengambil risiko. Risiko juga merupakan satu peluang, tetapi ia perlu dikira risiko yang anda ambil. Jika takut kalah membuat anda membiarkan wang itu terbiar atau menurunkan dimasukkan ke dalam instrumen pulangan rendah, maka inflasi akan nilai itu. Oleh itu, pelaburan adalah harus, dan risiko-risiko yang berkaitan dengannya mesti perlu difahami.

Dalam satu senario yang ideal, pelabur harus perlu mengambil hanya risiko yang berkaitan dengan ekonomi dan prestasi Syarikat dan pasaran kami yang berada berhampiran dengan mencapai matlamat ini.

Terdapat beberapa parameter yang menilai faktor risiko. Alat statistik dan analisis yang boleh digunakan, tetapi mereka tidak mampu untuk pelabur kecil tidak akan beliau sentiasa mempunyai masa atau pengetahuan untuk menggunakannya. Artikel ini menyenaraikan parameter yang pergi ke dalam pengiraan risiko. Risiko boleh dikurangkan jika kita boleh mengenalpasti ia.

Risiko berkaitan dengan masa. Soalan pertama untuk bertanya Bilakah membuat pelaburan: Bilakah saya perlu Wang? Secara umum, anda boleh mengambil risiko yang lebih banyak jika tempoh pelaburan anda adalah jauh. Ini adalah kerana anda mempunyai lebih banyak masa untuk menampung kerugian anda berpotensi di sepanjang jalan. Faktor-faktor utama yang menentukan risiko yang dinyatakan di bawah.

Faktor-faktor makro yang menambahkan risiko akan prestasi ekonomi negara. Pertumbuhan KDNK sebanyak 8% + dalam beberapa tahun yang lepas telah semenjak perhimpunan pasaran saham tersebut. Pergerakan kadar faedah, setiap kali Bank rizab perubahan dalam kadar faedah, penanda aras mempunyai kesan yang positif atau negatif di pasaran. Penguasaan FIIs di India juga telah membawa kepada sensitiviti pasaran untuk mengurangkan kadar faedah, diumumkan oleh FED di Amerika Syarikat. Perkembangan antarabangsa, seperti harga tenaga, WTO, insurgence dan peperangan antara negara juga kesan risiko, kerana isu-isu itu mempengaruhi harga saham. Perubahan kawal selia seperti trak bebanan norma, hak harta intelek dan VAT juga menambahkan risiko langsung jika syarikat itu adalah sebahagian daripada apa-apa dan industri, dan secara tidak langsung, jika memberi kesan perubahan tersebut kepada semua industri secara umum. Faktor hati adalah juga perlu untuk menjaga sentimen pasaran melambung; Jika semua orang merasakan bahawa ekonomi adalah mengulanginya maka tiada si kecil yang boleh lakukan untuk meningkatkan sentimen pasaran.

Industri-tahap risiko termasuk: keadaan industri yang tertentu, sama ada ia berada dalam fasa pertumbuhan, kematangan atau penurunan. Industri seperti IP telefon dan telefon bimbit yang berada dalam fasa pertumbuhan manakala sesetengah jenis asbestos cadar pembuatan yang bahaya kepada Kesihatan, bukanlah. Kitaran industri yang juga penting: sebagai contoh, dalam monsun, ada kurang permintaan simen berbanding tahun yang lain. Perubahan-perubahan struktur dan anjakan paradigma dalam industri perlu dipatuhi, seperti keutamaan semasa rakyat untuk motosikal berbanding skuter, atau telefon talian tetap berbanding telefon bimbit atau ensiklopedia elektronik berbanding buku bercetak.

Prestasi Syarikat-tahap risiko termasuk: Syarikat set nilai dan norma-norma tadbir urus, sama ada ia mempunyai kedudukan yang dominan dalam industri atau yang also-ran; parameter kewangan, seperti pendapatan sesaham (EPS), sama ada ia mempunyai pendekatan pertumbuhan jangka pendek atau jangka panjang. Kualiti pengurusan dan tadbir urus korporat adalah penting. Dari Bharti membawa salah satu parameter risiko yang terendah setakat Tadbir Urus Korporat pergi kerana ia adalah salah satu syarikat diurus terbaik dalam bidang. Jika syarikat disenaraikan sebagai Kumpulan Z berkongsi atau penyelesaian perdagangan-perdagangan-bagi, maka ia adalah satu petunjuk yang jelas bahawa sama ada syarikat yang tidak memenuhi syarat-syarat Penyenaraian atau aktiviti luar biasa di pasaran berkaitan dengan saham, dan di Bursa saham telah meletakkan ia di bawah pengawasan khas.

Risiko kawal selia yang berkaitan dengan pasaran adalah juga penting. Jika kualiti peraturan adalah lemah maka Sambutan terhadap penipuan adalah juga tidak mencukupi. Sementara penipuan dan manipulasi pasaran akan terus berlaku selagi terdapat ketamakan manusia, bagaimana pengawal selia dan keseluruhan sistem undang-undang terhadap mereka adalah penting. Tepat pada masanya pencegahan, pengesanan awal, Akta hukuman-hukuman yang cepat dan teruk akan menghalang potensi manipulator. Mengkaji dan pembetulan undang-undang yang ketinggalan zaman memastikan pematuhan dari rakyat.

Risiko sistemik yang berkaitan dengan pasaran saham, seperti yang dilakukan dengan teknologi, yang perlu difahami. Hari ini, pasaran adalah banyak bergantung kepada sistem yang kompleks yang dikendalikan melalui rangkaian awam dan persendirian; ketidakupayaan untuk square off kedudukan terbuka semasa penutupan pasaran adalah risiko yang utama. Sila baca dokumen pendedahan risiko yang boleh didapati dengan broker untuk memahami risiko-risiko tersebut.

Kejayaan sesuatu pelaburan akan memerlukan anda untuk prospek kajian dan projek perolehan, P/Es dan harga pasaran berbanding tahap hari ini, risiko/kembali tanda aras adalah perlu untuk mengkaji Bilakah sama ada ia dicapai. Tamak untuk lebih banyak keuntungan atau takut menanggung kerugian. Boleh rasional bukannya emosional. Tidur atas keputusan, jika perlu. Tergesa-gesa boleh sisa.

Dalam ringkasan Mari kita ingat-tiada risiko pulangan tidak. Tiada kesakitan tiada keuntungan. Mengambil langkah-langkah kecil. Meminta nasihat. Membaca buku-buku. Menggunakan Internet. Tetapi tidak berputus asa pada pelaburan kerana filem memberitahu anda begitu atau saudara anda, sepupu jiran rakan co-brothers di Jumri Tallaiya berkata beliau hilang baju beliau di pasaran! Keputusan anda sendiri dan belajar dari kesilapan anda. Mereka adalah guru yang terbaik!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *