Risiko pembedahan kosmetik di luar negara ‘ fakta & pendapat

Risiko pembedahan kosmetik di luar negara ‘ fakta & pendapat

Pakar bedah plastik di Australia pasti akan besar panjang untuk menyerlahkan bahaya perjalanan di luar negara untuk pembedahan kosmetik. Masyarakat Australia doktor plastik ditauliahkan satu tinjauan keahlian pada April 2007, kebimbangan berikut yang pakar bedah plastik tempatan perlu mengambil kepingan apabila perkara-perkara yang boleh berlaku bagi Australia Setelah pembedahan kosmetik di negara-negara seperti Thailand dan Malaysia. Menurut kajian ini, pakar bedah plastik 68 yang memberi maklum balas untuk kajian ini, 40 melaporkan melihat pesakit dengan komplikasi atau keputusan yang miskin, dan 15 dilaporkan merawat kes botched lebih daripada satu. 19 percaya bahawa mereka telah melihat lebih banyak masalah berbanding tiga tahun lalu.

Manakala kajian ini terutamanya tertumpu kepada pembedahan yang dilakukan di luar negara, memang sekeras-kerasnya senyap mengenai keadaan hal-ehwal di Australia. Perkara itu hakikatnya bahawa industri di Australia adalah sangat tidak dikawal, dan ada kebimbangan bahawa sesetengah pakar bedah kekurangan kelayakan dan pengalaman pembedahan yang semakin meningkat. Legalisation pengiklanan perubatan pada tahun 1994 di Australia telah membawa kepada kemasukan pakar bebas-bedah pengiklanan diri mereka sebagai ‘pakar bedah kosmetik’. Sebahagian daripada mereka menggunakan asap dan cermin untuk menyembunyikan kekurangan pakar latihan, menggantikan kelayakan palsu sebaliknya mereka.

Pada tahun 2005 sahaja, 24 pembedahan kosmetik aduan telah didengar oleh Pesuruhjaya hak Kesihatan Queensland, sehingga daripada 22 pada tahun 2004, dan 13 pada tahun 2003. Tuntutan kecuaian terhadap pakar bedah plastik melompat lebih daripada 70 peratus antara tahun 1995 dan 2004. Suruhanjaya aduan kesihatan menerima 87 aduan mengenai pembedahan plastik dan kosmetik dalam masa tiga tahun sehingga Jun 2006.

Tuntutan-tuntutan daripada pakar bedah kosmetik mempunyai itu membelon oleh 72%, mengikut angka-angka 2005 daripada empat syarikat insurans yang dikeluarkan oleh pihak perubatan indemniti industri Persatuan dari Australia (MIIAA). 72% Kenaikan, yang berlaku antara dua tempoh tiga tahun, dari tahun 1995-1998 hingga 2001-2004, dilihat sebagai anggaran. MIIAA dalam tempoh tiga tahun yang digunakan untuk mengurangkan kesan spike sekali dalam tuntutan yang disebabkan oleh pembaharuan undang-undang tort, tapi kenaikan masih condong data.

Dalam tahun 1999 baru Selatan Wales Menteri Jawatankuasa siasatan ke pembedahan kosmetik, hanya siasatan industri setakat sedikit laporan dan pemantauan komplikasi yang timbul daripada pembedahan kosmetik, terhad perlindungan pengguna dan tidak bebas, dipercayai maklumat kepada pengguna tentang kemahiran pembekal kosmetik. Lebih daripada lapan tahun selepas siasatan pembedahan kosmetik NSW masih terdapat tiada pendidikan asas atau piawaian latihan di peringkat negeri. Undang-undang tidak menghalang doktor menubuhkan kedai selepas kursus hujung minggu di Bahamas pada liposuction. Kekurangan peraturan membenarkan mana-mana doktor perubatan yang berdaftar di Kuala Lumpur untuk menggambarkan diri sebagai pakar bedah kosmetik, walaupun dengan latihan formal yang pembedahan seterusnya ijazah asas perubatan.

Dalam keadaan ini, bagaimana saksama ianya untuk meletakkan menyalahkan semata-mata kepada pembedahan kosmetik di luar negara? Tinggalan fakta bahawa pembedahan kosmetik adalah satu prosedur perubatan dan seperti mana-mana prosidur yang lain, mana-mana pesakit yang mengambil kira pembedahan kosmetik perlu berfikir ia dengan teliti terlebih dahulu, berunding GP, dan bertemu dengan seorang pakar bedah plastik untuk membincangkan keperluan mereka dan rawatan pelan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *