Risiko di duduk di sekitar

Risiko di duduk di sekitar

Menurut satu kajian terbaru, wanita yang tinggal tempat duduk untuk tempoh setiap hari mempunyai risiko tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2. Anehnya, pautan ini tidak boleh didapati dengan lelaki.

Kajian yang telah dijalankan oleh para penyelidik dari Jabatan Sains Kesihatan dan Jabatan Sains kardiovaskular daripada University of Leicester. Ia mendapati bahawa wanita yang tidak aktif untuk sebahagian besar hari pada risiko yang lebih tinggi dalam membangunkan tanda-tanda awal metabolik kemudian persembahan 3 jenis kencing manis berbanding orang yang duduk kurang.

Pasukan dikaji lebih 500 lelaki dan wanita berusia empat puluh tahun atau lebih pada berapa banyak masa yang dihabiskan duduk sepanjang seminggu. Kajian mendapati tahap tertentu bahan kimia yang ditemui dalam aliran darah mereka yang berkaitan dengan metabolik pucuk dan kencing manis. Kajian mendapati bahawa wanita yang menghabiskan kebanyakan masa mereka duduk mempunyai tahap insulin bersama-sama dengan peningkatan jumlah C – reactive protein dan bahan-bahan kimia yang dibebaskan oleh tisu-tisu lemak di bahagian abdomen seperti leptin dan interleukin6 yang lebih tinggi. Ini menunjukkan bahawa terdapat masalah keradangan di dalam badan.

Kajian mendapati bahawa terdapat pautan antara masa duduk dan risiko kencing manis adalah lebih tinggi di kalangan wanita berbanding lelaki tetapi terdapat tanda tidak Mengapa terdapat perbezaan jantina. Satu teori adalah bahawa wanita boleh Snek lebih kerap berbanding lelaki dalam tempoh ini tidak aktif sementara yang lain akan menjadi lelaki cenderung untuk melakukan aktiviti yang lebih teguh apabila mereka bangun berjalan iklan.

Menurut Dr. Thomas Yates, yang adalah Ketua kajian “kajian ini menyediakan bukti-bukti baru yang penting bahawa tahap yang lebih tinggi daripada duduk masa mempunyai impak yang merosak rintangan insulin dan keradangan kronik timbuh wanita tetapi tidak lelaki dan kesan ini dilihat tidak kira berapa banyak dilaksanakan. Ini menunjukkan bahawa wanita yang memenuhi cadangan negara tiga puluh minit senaman sehari mungkin masih boleh menjejaskan kesihatan mereka jika mereka duduk sepanjang hari. Ia itu menunjukkan bahawa membolehkan wanita untuk menghabiskan duduk masa kurang mungkin satu faktor yang penting dalam mencegah penyakit kronik.”

Akhbar itu telah diterbitkan dalam jurnal American pencegahan perubatan dan mencadangkan penyelidikan selanjutnya eksperimen untuk menyiasat kesan masa dikurangkan duduk dalam manusia sukarelawan.

Katanya lagi, “Jika keputusan ini adalah replika, mereka mempunyai implikasi bagi cadangan gaya hidup, tingkah-laku kesihatan dan polisi kesihatan awam perubahan campur tangan kerana mereka mencadangkan bahawa membolehkan wanita untuk menghabiskan kurang duduk masa adalah satu faktor yang penting dalam mencegah penyakit kronik.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *