Risaunya dalam cip Rfid

Risaunya dalam cip Rfid

Lebih banyak kerajaan Pas undang-undang untuk melindungi keselamatan saya, yang lebih selamat yang saya rasa. Mari kerajaan dicadangkan menggunakan teknologi RFID sebagai contoh kebimbangan saya.

RFID berdiri untuk pengenalan frekuensi radio. Cip RFID adalah peranti minature yang mempunyai cip yang kecil melekat antena yang kecil. Apabila cip mendengar isyarat radio yang tertentu, ia bertindak balas dengan maklumat, biasanya satu nombor kad pengenalan lama. Kerepek, juga dipanggil tag, digunakan dalam sektor swasta bagi banyak menjejak maklumat fungsi termasuk EKG kereta-kereta di hospital, pondok tol bebas-Wang Tunai, pengurusan inventori, pergerakan kontena perkapalan, buku-buku Perpustakaan, kad kredit, dan walaupun tayar. Tentera pada masa ini menggunakan cip ini di Iraq dan telah menggunakan teknologi RFID sejak Perang Dunia II.

Kerajaan Amerika Syarikat telah menjadi lebih terlibat dalam teknologi untuk tujuan keselamatan. Akta ID sebenar telah diluluskan oleh Kongres pada tahun 2005. Undang-undang memerlukan standard pemandu lesen, pasport dan kad pengenalan dengan data yang boleh dibaca Mesin untuk seluruh negara menjelang Disember 2009. Teknologi yang digunakan adalah RFID.

Masalah dengan tempoh masa ini dicadangkan ialah bahawa Kerajaan Persekutuan telah dimuktamadkan keperluan undang-undang dan telah menunjukkan berapa banyak ia akan membayar kos anggaran 11 bilion dolar untuk program 5 tahun akan datang. Terdapat isu-isu logistik yang terlibat dalam pelaksanaan juga. Sebuah analisis oleh Gabenor Persatuan Kebangsaan dan Persidangan Kebangsaan perundangan Negeri melemparkan keraguan mengenai daya maju mendapatkan setiap pemandu berlesen dengan Jabatan kenderaan Motor untuk mengesahkan dokumen pengenalan dalam tempoh masa lima tahun.

Akta ID sebenar mempunyai lawan dengan. Maine, Arkansas, Colorado, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Missouri, Montana, Maine, Nebraska, Nevada, New Hampshire, North Dakota, South Carolina, Tennessee, dan Washington telah lulus undang-undang yang menentang sebenar ID. Negeri-negeri ini bimbang tentang kehilangan privasi dan kebebasan individu.

Negeri-Negeri bimbang bahawa peribadi mungkin akan dicabuli kerana teknologi RFID boleh dikenakan kedua-dua virus dan maklumat kecurian. Ini adalah kerana cip berfungsi sama seperti kad pintar. Masalahnya ialah bahawa mereka boleh dibaca dari jarak jauh. Peranti yang menerima boleh “bercakap” dengan cip dari jauh, tanpa perlunya sebarang sentuhan fizikal, dan mendapatkan apa jua maklumat yang di atasnya.

Pegawai-pegawai pasport membayangkan dapat memuat turun maklumat di dalam cip hanya dengan membawa dalam beberapa sentimeter untuk pembaca elektronik. Malangnya, cip RFID boleh dibaca oleh mana-mana pembaca, bukan hanya orang-orang pada kawalan pasport. Hasil yang meragukan ini ialah pelancong yang dibawa di sekitar RFID pasport (dan akhirnya lesen pemandu) akan penyiaran identiti mereka. Dalam ujian, cip RFID telah dibaca oleh penerima 20 meter jauhnya.

Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan yang lebih besar mengenai teknologi RFID daripada penggunaannya dalam lesen pemandu atau pasport. Selama bertahun-tahun, cip RFID telah diimplan di dalam badan haiwan peliharaan untuk menjejaki haiwan liar. Terdapat sebuah syarikat yang dipanggil Verichip yang telah menerima kelulusan FDA dan mengeluarkan cip bagi manusia untuk menyimpan maklumat perubatan kecemasan. Cip boleh diimplan di dalam ibu jari atau tangan orang. Verichip telah diimplan cip dalam kira-kira 50 orang. Syarikat juga pasaran untuk cip implan di Amerika Selatan sebagai satu cara untuk mengesan mangsa Mesin.

Selanjutnya, mempertimbangkan penggunaan cip RFID oleh Cincinnati berasaskan Citywatch.com. Syarikat pengawasan video peribadi telah tertanam silikon Verichip cip RFID dalam dua anggota pekerjanya. Syarikat yang menggunakan teknologi untuk mengawal akses kakitangan kepada lokasi fizikal untuk menjamin perlindungan maklumat rahsia. Ini adalah yang pertama-tama di mana pekerja telah diracik sebagai satu cara pengenalan.

Cip RFID telah digunakan pada manusia di negara-negara lain. Kerepek telah diimplan di lebih daripada 2000 penaung kelab malam di Barcelona, Sepanyol, dan Sepanyol untuk akses ke kemudahan Kelab ini dan cara mudah untuk membayar untuk Perkhidmatan Kelab ini. Syarikat-syarikat kad kredit telah rapat mengikuti teknologi selama beberapa tahun sebagai cara yang berpotensi untuk cip yang diimplan pelanggan untuk membuat pembelian yang selamat melalui kad kredit mereka.

Setiausaha Kesihatan dan perkhidmatan manusia bekas Tommy Thompson sekarang terletak pada Lembaga Pengarah Verichip. Thompson teruja tentang teknologi Syarikat dan melihat masa depan yang besar untuk implan dalam cip pada manusia untuk semua simpanan data perubatan mereka.

Cip (manusia implan RFID) Verichip ini telah menimbulkan kebimbangan daripada saudara libertarians dan kerajaan-kerajaan negeri. Bulan lepas, Gabenor California Arnold Schwarzenegger menandatangani undang-undang yang melarang majikan daripada memerlukan pekerja untuk digunakan dengan tag RFID. Penaja bil Negeri Senator Joe Simitian (D – Palo Alto), mengutuk tag manusia sebagai “muktamad pencerobohan privasi.”

Jika anda berminat untuk menyimpan rekod-rekod kesihatan anda dalam cip dalam badan anda, di VeriChip implant kos prosedur kira-kira $200 dalam pejabat doktor anda. Bagi saya, hubungi saya lama fesyen, kerana saya akan terus menggunakan Kad kesihatan di dalam dompet saya. Walau bagaimanapun, kerana Akta ID sebenar, untuk melindungi keselamatan peribadi saya, lesen memandu dan pasport yang seterusnya saya perlu dibalut di dalam kerajang aluminium.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *