Ringkasan Anestetik sedutan

Ringkasan Anestetik sedutan

Anestetik sedutan (juga dikenali sebagai tidak menentu Anestetik) adalah orang-orang yang akan diperkenalkan ke dalam badan melalui penyedutan melalui paru-paru. Berikut sedutan Anestetik yang diedarkan ke seluruh tisu badan melalui aliran darah. Dalam kebanyakan kes, otak adalah sasaran prinsip apabila Anestetik sedutan ditadbir.

Sejarah Anestetik sedutan

Anestetik sedutan yang pertama telah digunakan dalam Empayar Islam, dan yang terdiri daripada SPAN yang direndam di dalam persediaan narkotik. SPAN yang telah diadakan pada muka individu yang menjalani pembedahan.

Penggunaan kaedah kerohanian Anestetik dan kejayaan pembedahan di dunia moden yang bergantung pada dua penemuan: pembangunan oleh Joseph Lister teknik pembedahan yang steril, dan penemuan sifat Anestetik nitrous oksida.

Anestetik kaedah kerohanian moden yang pertama telah nitrous oksida dan karbon dioksida. Manakala karbon dioksida tidak pernah benar-benar datang kepada penggunaan yang berterusan sebagai satu inhalant anestesia, nitrous oksida menjadi sangat meluas digunakan, dan malah masih digunakan hari ini.

Keberkesanan nitrous oksida sebagai satu inhalant Anestetik terlebih dahulu secara umum dicatat oleh ahli kimia British Humphrey Davy, yang menerbitkan kertas pada subjek dalam 1800. Walau bagaimanapun, ia adalah beberapa dekad sebelum penggunaan nitrous oksida menjadi meluas. Salah satu kegunaan pengekstrakan gas-a tidak menyakitkan gigi pertama berjaya dilakukan oleh William Thomas Green Morton, seorang doktor gigi Amerika-tidak direkodkan sehingga tahun 1846.

Juga pada tahun 1840-an, satu lagi sedutan Anestetik dikenali sebagai membuli secara umum dizahirkan untuk digunakan buat pertama kalinya, semasa prosedur pengekstrakan gigi. Chloroform juga telah dibangunkan dalam dekad awal, dan walaupun bahaya telah didokumenkan chloroform dan eter, kedua-duanya melihat digunakan agak meluas di Britain bagi satu-satu masa.

Semasa tahun 1930-an dan tahun 1940-an, Anestetik sedutan trichloroethylene, cyclopropane, dan isopropenyl vinil eter dibangunkan. Walau bagaimanapun, pembangunan halothane pada tahun 1951 dan pengenalan Anestetik ini ke dalam amalan klinikal lima tahun kemudian usang kebanyakan Anestetik sedutan yang lebih awal.

Semasa 1960-an dan 1970-an, sebilangan kecil baru penyedutan Anestetik telah disintesis. Antara mereka ialah enflurane, isoflurane, sevoflurane, desflurane, dan methoxyflurane. Kecuali methoxyflurane, yang telah mati kerana nephrotoxicity, banyak Anestetik sedutan yang dibangunkan dalam tempoh ini akan masih di gunakan hari.

Anestetik sedutan yang digunakan buat masa ini

Anestetik sedutan yang sedang digunakan adalah mengandungi halogen boleh menjadi tidak menentu Anestetik yang dibangunkan dalam tahun 1960-an dan 1970-an. Antaranya ialah isoflurane, sevoflurane, enflurane dan desflurane. Halothane, dibangunkan pada tahun 1950-an, ini juga masih digunakan.

Nitrous oksida, dibangunkan lebih satu abad yang lalu, ini juga kerap digunakan sebagai satu sedutan Anestetik. Merupakan dikenali sebagai “laughing gas”, penggunaannya perubatan yang paling terkenal adalah dalam bidang pergigian.

Satu lagi jenis tidak meruap penyedutan anestesia yang akhirnya menjadi lebih kerap digunakan adalah xenon. Pada masa ini, xenon adalah lebih mahal untuk digunakan berbanding Anestetik sedutan lain, dan ini telah agak terhad penggunaannya. Walau bagaimanapun, xenon adalah satu prospek yang menarik, kerana ia adalah sekitar 50% lebih kuat daripada nitrous oksida, dan kerana ia bukan gas rumah hijau, juga lebih mesra alam.

Mod tindakan

Anestetik sedutan ditadbir melalui sebuah mesin anestesia yang menggunakan vaporizer yang menghasilkan gas yang inhalable dari versi cecair Anestetik yang. Apabila dihidu, gas ini diedarkan ke seluruh badan melalui aliran darah pada kadar yang bergantung kepada dos yang diberikan, jenis Anestetik yang digunakan, dan faktor-faktor yang lebih khusus yang bergantung pada pesakit yang sedang menerima Anestetik yang.

Anestetik sedutan umumnya beroperasi melalui salah satu daripada dua kaedah: meningkatkan fungsi pembantut, atau mengurangkan penghantaran excitatory, pada hujung saraf otak. Dalam situasi yang ideal, Anestetik sedutan mendorong bius dengan cepat, dan kemunculan di negeri anesthetized adalah pesat apabila rangsangan Anestetik dialih keluar.

Badan berkaitan dengan Anestetik sedutan dalam dua cara: melalui metabolisme, dan melalui exhalation. Anestetik sedutan yang ideal adalah mereka yang dimetabolismakan hanya pada tahap yang rendah. Kadar metabolisme berbeza secara meluas antara Anestetik yang berbeza: halothane, sebagai contoh, adalah dimetabolismakan pada kadar sebanyak 10% hingga 20%, manakala enflurane mempunyai kadar metabolisme yang kira-kira 2.5%, nitrous oksida mempunyai kadar 0%, dan tidak dimetabolismakan sekali.

Semasa prosedur pembedahan, Anestetik sedutan cenderung untuk berkumpul dalam tisu lemak, bermakna bahawa pesakit dengan lebih tinggi peratusan lemak badan akan membangunkan Negeri anesthetized yang lebih perlahan daripada pesakit yang mempunyai kurang lemak badan.

Kesan-kesan sampingan yang boleh didapati dan kesan-kesan toksik

Kebanyakan penyedutan Anestetik menghasilkan pelbagai kesan-kesan sampingan yang berbeza. Beberapa kesan sampingan yang berlaku hanya dalam satu atau dua Anestetik berbeza, walaupun kesan-kesan sampingan lain adalah lazim kepada hampir semua. Di antara kesan-kesan sampingan yang paling biasa termasuk yang berikut:

Kesan-kesan kardiovaskular termasuk tekanan darah menurun (dalam Anestetik sedutan semua kecuali nitrous oksida, dan kadar jantung meningkat (isoflurane dan halothane).

Kesan-kesan pulmonari termasuk peningkatan kadar pernafasan. Peningkatan ini adalah bergantung kepada dos dan biasa kepada semua penyedutan Anestetik.

Fungsi renal dan hepatik adalah menurun berikutan pentadbiran semua penyedutan Anestetik. Dalam kes-kes yang sangat jarang (antara satu dalam 6,000 dan satu di 35,000), nekrosis hati mungkin berpunca dari pentadbiran halothane. Ketoksikan buah pinggang, sekali hasil agak biasa guna methoxyflurane, sekali-sekala dilihat berikutan pentadbiran tinggi dos sevoflurane.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *