Retinol penjagaan kulit – apakah ia melakukan?

Retinol penjagaan kulit – apakah ia melakukan?

Retinol ini dianggap sebagai salah satu komponen utama yang diperlukan untuk kebaikan apa-apa krim anti penuaan.

Banyak jenama yang popular, yang kita dengar tentang seperti krim malam kedutan yang mendalam correxion ROC retinol dan Neutrogena awet muda Intensives mendalam kedutan lembapan Spf 20 mempunyai retinol sebagai bahan utama.

Jadi apa sebenarnya adalah retinol dan apa yang ia lakukan?

Retinol adalah salah satu jenis vitamin A. Ia dianggap oleh Pentadbiran makanan dan dadah (FDA) sebagai peti keselamatan ubat mencukupi untuk ke kaunter krim dan/atau rawatan. Oleh itu, ini adalah bentuk Vitamin a yang digunakan dalam krim antiageing yang banyak.

Retinol, atas permohonan pada kulit anda, menukarkan kepada asid retinoic adalah bentuk lebih mujarab asid Vitamin A. Retinoic adalah benar-benar satu yang tidak semua yang “ajaib” apabila ia datang untuk memperbaiki cara kulit kelihatan.

Anda mungkin bertanya sekarang mengapa tidak hanya menggunakan asid Retinoic daripada menggunakan retinol yang perlu ditukar terlebih dahulu? Dan jawapannya ialah kita lakukan sebenarnya. Malah, ia adalah bahan utama dalam jenama-jenama seperti Retin A. Walau bagaimanapun, kerana asid Retinoic terbukti secara saintifik untuk menjadi cukup kuat, ia boleh didapati hanya preskripsi.

Oleh itu, jika anda tidak mahu pergi laluan itu, anda akan mempunyai kaitan dengan Retinol atau retinyl palmitate sebagai bahan dalam krim OTC anda.

Jadi apa Retinol lakukan?

Secara teori, retinol membantu kulit dalam dua cara penentu yang utama.

Pertama sekali, ia memberi manfaat lapisan atas kulit dengan ia menyegarkan dan membuat ia kelihatan sihat. Ia memberikan anda bahawa cahaya segar yang hangat. Kedua dan paling penting, ia menembusi lapisan yang lebih mendalam dan membantu dengan pengeluaran kolagen yang sangat penting dalam kesihatan keseluruhan dan struktur kulit.

Fungsi-fungsi utama yang dua ini digabungkan akhirnya membawa kepada cahaya yang lebih muda, yang kurang kendur kulit, mencari dan garis-garis halus berkurangan.

Bunyi terlalu baik adalah benar, betul-betul? Terdapat satu masalah walaupun. Sebilangan besar rakyat tidak bertindak balas dengan baik kepada retinol. Ini biasanya bermaksud mempunyai wajah bengkak merah selepas permohonan. Jadi jika anda sedang memikirkan tentang membeli produk dengan ini sebagai bahan utama, ia adalah terbaik untuk berhati-hati apabila menggunakannya.

Apa yang boleh anda lakukan untuk meminimumkan kesan ini Walau bagaimanapun, adalah untuk mendapatkan kulit yang digunakan itu. Pakar kesihatan menasihatkan bahawa jika anda hanya mula menggunakan krim yang berasaskan retinol, anda harus memohon menyempitkannya semasa beberapa minggu pertama atau begitu. Selain itu, dalam tempoh percubaan ini adalah lebih baik jika anda tidak menggunakannya setiap hari tetapi sebaliknya menggunakannya setiap 2-3 hari sekurang-kurangnya. Sebaik sahaja anda tidak melihat sebarang kemerahan dramatik lagi, kemudian mula menggunakannya sebagai satu krim harian.

Juga sedar bahawa kerana bahan aktif, kulit anda menjadi sangat sensitif kepada matahari. Jadi jangan pernah lupa untuk menggunakan pelindung matahari. Bahkan lebih baik, gunakan retinol hanya pada waktu malam. Ini memastikan bahawa sepanjang masa yang aktif anda secara tidak langsung terdedah kepada matahari pada semua.

Akhir sekali, Terdapat beberapa contentions yang bahawa Retinol tidak benar-benar berfungsi demikian kerana ia telah menukar kepada asid retinoic terlebih dahulu. Ini nampaknya boleh bermakna bahawa sebahagian daripada potensi dan menurun semasa proses penukaran atau bahawa tidak semua retinol yang menukarkan kepada asid retinoic bagaimanapun, supaya keberkesanannya secara dramatik mengurangkan.

Ini adalah benar dan sangat mungkin boleh berlaku terutamanya bagi produk-produk yang tidak melalui mana-mana ujian yang tegar dan pembungkusan. Sentiasa pastikan anda mendapatkan produk-produk antipenuaan yang datang dari sebuah syarikat yang terkenal atau pada kebanyakan sangat menerima banyak Ulasan Pelanggan yang hebat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *