Resepi Paleo Diet – gembar-gembur atau logik yang sihat

Resepi Paleo Diet – gembar-gembur atau logik yang sihat

Dengan begitu banyak Diet fad dan maklumat baru tentang kesihatan yang keluar setiap hari, bagaimana tidak sesiapa bergelumang melalui semua gembar-gembur untuk menerokai beberapa strategi dan resipi yang mudah yang biasa hanya masuk akal? Bermula dengan, mari kita mulakan dengan beberapa asas-asas.

· Apa yang tidak tubuh manusia perlu untuk bahan api?
· Bagaimana kami telah berkembang untuk memenuhi keperluan tersebut?
· Apa Adakah kita telah mengubah dunia sekeliling kita dari semasa ke semasa dan memberi perubahan itu kesan diet dan Kesihatan kami?

Tubuh manusia memerlukan banyak perkara untuk tenaga, pertumbuhan dan umur yang panjang, dan juga untuk membina sistem imun yang boleh melawan pencerobohan yang tidak diingini. Selama berabad-abad yang tidak terkira banyaknya, manusia dipenuhi segala keperluan ini dari alam semulajadi sekeliling mereka. Sebagai hunter-gatherers mereka dimakan hanya makanan yang disediakan dan disediakan oleh alam semulajadi itu sendiri. Mereka maju pada memburu permainan yang liar, dan mengumpul buah-buahan dan sayur-sayuran, kacang dan benih, akar, berpunca dan daun tumbuh-tumbuhan. Kira-kira satu pertiga daripada pengambilan mereka adalah permainan dan ikan, dan yang lain-lain dua pertiga makanan berasaskan tumbuh-tumbuhan.

Sepanjang sejarah manusia, sehingga kira-kira 10,000 tahun yang lalu, nenek-moyang kita Paleolithic dimakan sahaja makanan yang terbaik yang disesuaikan untuk metabolisms mereka. Kebanyakan penemuan penyelidikan memberi banyak bukti bahawa hunter-gatherers ini telah sangat sihat. Mereka adalah lebih tinggi, mempunyai otak yang lebih besar, dan telah dibina lebih kukuh. Jangka hayat yang pendek mereka adalah secara logik disebabkan oleh cuaca melampau, kemalangan dan jangkitan dan haiwan pemangsa. Mereka yang sangat aktif, sering berjalan purata 19km (12 mi.) sehari manakala foraging, dengan banyak pendek kelajuan semasa memburu. Diet nenek moyang kita purba telah dikaji dengan teliti dalam beberapa tahun kebelakangan. Kombinasi diet mereka dan banyak senaman dibenarkan badan-badan mereka beroperasi pada kecekapan maksimum.

Kemudian mula beberapa perubahan yang besar apabila kami memasuki Subuh tempoh Neolitik. Dari masa ke masa, manusia mula domesticate haiwan dan pertanian mula muncul. Sebelum perubahan ini, manusia tidak pernah berfikir untuk minum susu ibu daripada spesies yang lain, dan metabolisms kami telah masih tidak menyesuaikan kepadanya. Penanaman bijirin mula proses penapisan makanan, yang kebanyakannya sebaliknya inedible, dan memperkenalkan produk baru mereka ke dalam diet kita – perkara lagi kami metabolisms semulajadi tidak dilengkapi dengan baik untuk. Perubahan monumen ini dua, lebih daripada faktor-faktor lain, boleh berubah dalam diet manusia, dan kesihatan.

Beberapa hasil daripada perubahan-perubahan dalam diet kita akan 7 daripada 10 rakyat Amerika yang pada masa ini sama ada berat badan berlebihan atau obes. Kami kini mengalami penyakit degeneratif kronik atau teruk seperti kencing manis, kanser dan penyakit jantung – penderitaan, yang hanya muncul apabila kita beralih kepada pertanian. Satu dalam setiap 133 orang Amerika menderita daripada penyakit Celiac. Itu adalah lebih daripada dipengaruhi oleh sklerosis berganda, penyakit Crohn’s, Cystic Fibrosis, dan Parkinson digabungkan.

Jadi, Adakah diet yang versi moden dari nenek-moyang kita Paleolithic diet hanya sekelompok gembar-gembur yang lebih banyak, atau tidak ia sebenarnya akal logik? Perubahan menyeluruh dalam diet moden kita telah telah disebabkan oleh pertanian, tetapi kami gen tidak berubah sama dengan cepat. Kami masih berada 99.99% serupa di makeup untuk nenek moyang kita hunter-gatherer. Badan kita masih memerlukan diet tinggi protein, rendah karbohidrat yang sama. Genetik kami dilengkapi buruk untuk mengendalikan diet tinggi karbohidrat, protein rendah zaman moden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *