Remedi rumah untuk Spondylosis pangkal rahim, rawatan semulajadi yang berkesan

Remedi rumah untuk Spondylosis pangkal rahim, rawatan semulajadi yang berkesan

Penyakit degeneratif rantau tulang belakang yang membawa kepada sakit bahu dan leher, sakit kepala yang kerap dan mengetatkan otot di kawasan leher dan kepala ini dikenali sebagai spondylosis pangkal rahim. Punca-punca spondylosis pangkal rahim terdapat; kekurangan senaman, kecederaan, postur yang tidak betul, diet yang salah, tekanan, masalah emosi, tekanan psikologi dan cara yang tidak wajar untuk mengangkat berat. Gejala-gejala yang biasa terdapat; nagging, pening, sakit kepala, kebas dan kesemutan pada sisi yang terjejas, lemah otot-otot lengan atau tangan dan kekejangan yang akut atau kronik.

Remedi rumah

Terdapat beberapa remedi rumah untuk spondylosis pangkal rahim yang mudah untuk diikuti dan mudah untuk digunakan. Beberapa remedi rumah yang popular adalah:

1. Salah satu remedi rumah yang paling berkesan untuk spondylosis serviks adalah untuk melakukan senaman asas dan mudah seperti Berbasikal, berjalan kaki dan berenang. Senaman ini akan menyediakan cakera tulang belakang dengan bekalan nutrien dan melambatkan proses kemerosotan.

2. Bawang putih dianggap salah satu remedi rumah yang cekap bagi spondylosis pangkal rahim. Apa yang anda perlu lakukan adalah mengambil dua hingga tiga ulas dari bawang putih setiap pagi secara harian. Atau anda boleh goreng 10 ulas bawang putih dalam minyak (60 gram). Membenarkan ia sejuk dan kemudian Sapukan minyak ini pada bahagian yang terlibat. Biarkan minyak ini di kawasan kira-kira tiga jam dan kemudian pergi mandi panas. Mencuba prosedur ini sekurang-kurangnya lima belas hari.

3. Satu juga perlu mengambil yang baik menjaga diet Nya. Seseorang yang mengidap penyakit spondylosis serviks perlu mempunyai empat Menu dalam sehari yang boleh terdiri daripada kecambah whole-wheat roti, kukus sayur-sayuran, susu dan salad. Cuba diet yang kaya dengan kalsium, vitamin D, vitamin C, fosforus dan protein.

4. Amalan yoga dua kali setiap hari selama lima hingga sepuluh minit. Ia boleh benar-benar terbukti amat berkesan dalam merawat spondylosis pangkal rahim.

5. Lemon jus juga merupakan salah satu remedi rumah yang biasa dan berkesan bagi spondylosis pangkal rahim. Campurkan sedikit garam dalam jus lemon dan minum. Minum jus lemon dua hingga tiga kali sehari untuk mendapat manfaat daripadanya.

6. Margosa atau neem pokok ini juga berguna dalam merawat masalah ini. Membuat ia satu tabiat memakan daun-daun dan bunga pokok.

7. Elakkan produk rokok dan tembakau.

8. Mengambil kafein kaya minuman seperti kopi, teh dan cola.

9. Cuba untuk tidak makan gula-gula, makanan yang masin dan makanan yang masam.

10. Tambah buah-buahan segar dan sayur-sayuran dalam diet anda seperti kubis, tomato, salad, lobak, timun dan sebagainya.

11. Setiap hari membuat ia satu tabiat mengambil pancuran mandian air panas dan ia boleh menjadi benar-benar berguna jika anda memakai kolar pangkal rahim.

12. Mengambil sayur-sayuran yang pahit seperti drumsticks dan mentimun pahit. Menggantikan beras dengan gandum di dalam diet anda. Tetapi Elakkan gandum halus seperti tepung dan semolina.

13. Elakkan daripada terdedah kepada sejuk, postur yang salah semasa membaca atau menulis, Mandian sejuk dan senaman otot leher yang ganas. Bila-bila masa anda akan keluar dari rumah Jangan lupa untuk memakai selendang sekitar leher.

Remedi rumah yang disebutkan di atas untuk spondylosis serviks adalah beberapa remedi rumah yang paling berkesan yang boleh cuba di rumah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *