Remedi rumah untuk kulit nanah – menyingkirkan jangkitan bakteria

Remedi rumah untuk kulit nanah – menyingkirkan jangkitan bakteria

Nanah kulit yang lebih dikenali sebagai bisul. Bisul yang terjadi disebabkan oleh jangkitan bakteria. Selain itu, bakteria yang menyebabkan jangkitan kulit ini secara klinikal yang dikenali sebagai staphylococci. Selain itu, kawasan yang dijangkiti menjadi bengkak disebabkan oleh pengumpulan nanah dan tisu-tisu yang mati di bawah kulit. Di samping itu, kulit dijangkiti adalah merah warna, nanah dipenuhi dan saiz boleh berkisar dari bertempur-saiz untuk saiz bola golf. Dan, titik kuning atau putih di pusat kawasan yang dijangkiti boleh dilihat apabila direbus adalah kira-kira menjalankan nanah. Remedi rumah untuk kulit nanah yang amat berkesan dalam menghilangkan jangkitan bakteria.

Ramai orang yang mengalami jangkitan kulit ini, dan ia adalah penting untuk memahami punca-punca masalah dermatologi yang mengerikan ini. Pertama, punca paling biasa masalah ini adalah teruk kebersihan kulit. Kedua, pemakanan yang kurang baik kerana metabolisma badan akan terganggu. Ketiga, sistem imun yang lemah ini terdedah kepada jangkitan ini. Keempat, iaitu sebarang penyakit yang mendasari juga boleh membawa kepada jangkitan kulit, contohnya kencing manis. Ramai orang telah berjaya dihapuskan jangkitan kulit dengan bantuan remedi rumah untuk kulit nanah.

Walaupun bisul tersebut akan dapat dilihat dengan jelas, tetapi ada banyak sebab akibat yang tertentu kawasan kulit mungkin mendapat bengkak, yang adalah mengapa ia adalah penting untuk memahami simptom jangkitan kulit. Pertama, kulit swells disebabkan oleh pengumpulan nanah di dalamnya, dan sebagai amaun kenaikan nanah bisul tersebut menjadi lebih lembut, lebih besar dan menyakitkan. Kedua, dalam tempoh beberapa hari dalam saku nanah membentuk atas bisul. Ketiga, bahagian yang dijangkiti redden. Keempat, iaitu nod limfa menjadi bengkak. Di samping itu, dalam kes-kes yang jarang berlaku seseorang boleh mengalami demam. Sesungguhnya terdapat banyak remedi rumah untuk kulit nanah tetapi, ubat-ubat hanya paling berkesan dinyatakan akan datang.

1. Campurkan secawan mentimun pahit jus dengan 1 sudu teh jus lemon. Minum campuran ini pada waktu pagi dalam perut yang kosong.

2. Menggunakan jus bawang putih pada kawasan yang terjejas untuk berpindah nanah tersebut. Ia adalah salah satu remedi rumah yang paling berkesan untuk rawatan kulit nanah.

3. Sudu 1 campuran teh susu krim dengan 1 sudu teh cuka. Juga Tambah sedikit serbuk kunyit. Sapukan campuran ini pada daerah yang terkena untuk penghapusan jangkitan.

4. Ambil beberapa biji jintan putih berasaskan, dan Tambah air untuk membentuk pes. Memohon pes ini di kawasan yang terlibat untuk merawat jangkitan adalah salah satu remedi rumah yang Tempahan bermanfaat untuk kulit nanah.

5. Curam pasli dalam air mendidih sehingga ia bertukar lembut dan berair. Balut benih dalam kain linen, dan menggunakannya sebagai poultice.

6. Panggang akar kunyit Kering, dan membubarkan Abu dalam 1 cawan air. Menggunakannya dalam bidang-bidang yang terlibat untuk bisul buahnya masak serentak.

Kesimpulannya, di atas rumah remedi untuk kulit nanah mungkin membuktikan bermanfaat dalam setiap kes bisul tetapi, pencegahan boleh menghalang anda daripada serangan berulang ini jangkitan kulit. Pertama, ia adalah dinasihatkan untuk mengambil diet seimbang supaya badan boleh memperolehi nutrien yang diperlukan. Kedua, memastikan sistem pencernaan anda sihat dengan bersenam selama sekurang-kurangnya setengah jam sehari. Akhir sekali, elakkan tabiat Pemanas rosak, misalnya makanan yang terlalu berminyak dan pedas juga harus dielakkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *