Rekod perubatan elektronik membantu meningkatkan penjagaan kesihatan kencing manis

Rekod perubatan elektronik membantu meningkatkan penjagaan kesihatan kencing manis

Perbahasan penjagaan kesihatan negara memberi tumpuan kepada memberi rakyat Amerika lebih akses yang berpatutan kepada doktor dan hospital. Namun majoriti keputusan penjagaan kesihatan dibuat oleh individu-individu daripada penyedia penjagaan kesihatan, sama ada keputusan yang dibuat adalah tentang satu rejim senaman atau pengurusan kencing manis. Jawapan untuk meningkatkan kesihatan negara kita semasa membendung kos adalah untuk membantu orang-orang yang membuat keputusan yang lebih berpendidikan tentang kesihatan mereka sendiri. Satu penyelesaian yang ideal akan menggabungkan data peribadi dengan maklumat kesihatan untuk menghantar pelan kesihatan adat kepada individu. Menggunakan rekod-rekod kesihatan elektronik untuk aktif melibatkan diri pesakit dalam hasil rawatan mereka sendiri boleh meningkatkan kesihatan secara keseluruhan, terutamanya berkaitan isu kesihatan yang utama di Amerika Syarikat, penyakit kencing manis.

Yang dianggarkan 16 juta orang Amerika menderita daripada penyakit kencing manis. Ia juga dianggarkan perbelanjaan perubatan yang berkaitan dengan kencing manis di Amerika Syarikat mengungguli 116 bilion pada tahun 2007. Sistem penjagaan kesihatan yang lebih baik untuk pesakit kencing manis boleh tidak hanya menjimatkan wang dan masa, tetapi nyawa dan anggota badan serta. Kajian oleh Geisinger sistem kesihatan terkini dan diterbitkan dalam jurnal Perubatan Dalaman umum pula, sebenarnya, menunjukkan peningkatan bagi kebanyakan pesakit kencing manis apabila rekod perubatan elektronik telah digunakan.

Penggunaan rekod perubatan elektronik untuk aktif melibatkan diri pesakit kencing manis dalam penjagaan sendiri mengakibatkan peningkatan gula dalam darah dan paras kolesterol, lebih baik suntikan pematuhan dan kadar pemberhentian meningkat tembakau, berdasarkan kajian Geisinger. Kajian yang dijalankan oleh sistem kesihatan Geisinger dilancarkan elektronik perubatan didorong oleh rekod program dengan pesakit-pesakit kencing manis yang 20,000. Kajian ini telah menunjukkan kemajuan bagi kebanyakan pesakit dalam bidang-bidang berikut:

• Vaksin pneumonia yang diterima di kalangan pesakit-pesakit yang meningkat daripada 56 kepada 80 peratus.

• Microalbumin ujian untuk komplikasi buah pinggang mungkin antara pesakit-pesakit yang meningkat daripada 57 kepada 87 peratus.

• Tahap kolesterol yang optimum antara pesakit-pesakit yang meningkat daripada 54 57 peratus.

• Yang didokumenkan bebas-perokok antara pesakit meningkat daripada 77 82 peratus.

Sebagai sebahagian daripada kajian, Geisinger membangunkan beberapa garis-panduan “amalan terbaik” sembilan apabila menjaga pesakit-pesakit kencing manis. Banyak garis panduan itu bergantung kepada rekod perubatan elektronik. Rekod-rekod perubatan elektronik secara automatik menjana peringatan untuk memastikan pesakit menerima mereka tepat pada masanya ujian darah dan vaksin. Rekod perubatan elektronik juga membolehkan pesakit dan doktor-doktor untuk mengkaji keputusan makmal serta-merta dan memberi maklum balas segera kepada pakar-pakar perubatan berkenaan kesihatan pesakit-pesakit mereka.

“Pendekatan ini menunjukkan pentingnya menerapkan teknologi maklumat secara langsung dalam penjagaan pesakit,” kata Pengarah Perubatan Geisinger Bloom prestasi peningkatan Frederick, MD. “Alat ini boleh digunakan oleh pesakit di rumah dan doktor-doktor di klinik-klinik dan hasilnya ialah kesihatan keseluruhan pesakit yang lebih baik.”

Pelaksanaan rekod perubatan elektronik telah ditunjukkan melalui kajian bahawa mereka mungkin memberikan kualiti yang lebih baik untuk penjagaan kesihatan kencing manis dengan aktif melibatkan pesakit dalam keputusan mereka sendiri. Untuk maklumat lanjut mengenai sistem rekod kesihatan elektronik dan bagaimana mereka boleh meningkatkan penjagaan kesihatan berkualiti amalan anda, hubungi e-MDs, pemimpin dalam menyediakan perisian rekod perubatan elektronik. e-MDs menawarkan pelbagai penyelesaian yang berpatutan untuk doktor dan kemudahan yang ingin memodenkan atau meningkatkan perkhidmatan mereka dengan EHR/bahagian teknologi terkini. e-MDs komited untuk menyediakan dengan harga yang berpatutan dan bersepadu EHR dan amalan pengurusan perisian penyelesaian, termasuk klinikal, kewangan dan Modul Pengurusan dokumen yang direka untuk mengautomasikan proses amalan perubatan dan Pengurusan Carta – menyampaikan peralatan klinikal yang diperlukan untuk berjaya dalam persekitaran Kesihatan hari ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *