Rekod perubatan elektronik – kebaikan dan keburukan

Rekod perubatan elektronik – kebaikan dan keburukan

Dalam zaman digital ini, bulks yang lebih banyak dan lebih banyak maklumat yang digunakan berasaskan kertas, dari Perpustakaan catalogues buku telefon, adalah dan disimpan di lokasi pusat akses mudah. Idea EMRs bermula kira-kira 40 tahun yang lalu.

Pendukung utama EMRs cite kelebihan berikut:

(1) Penggunaan EHRs kononnya mengurangkan kesilapan dalam rekod perubatan. Ada keraguan bahawa rekod-rekod tulisan tangan adalah tertakluk kepada banyak kesilapan manusia akibat misspelling, illegibility, dan istilah-istilah yang berbeza. Dengan penggunaan EMRs piawaian rekod kesihatan pesakit boleh akhirnya menjadi acheivable.

(2) Kertas rekod boleh mudah hilang. Kita telah mendengar bagaimana kebakaran, banjir dan lain-lain malapetaka alam memusnahkan rekod fizikal bertahun-tahun, data yang hilang selama-lamanya. Rekod-rekod digital boleh disimpan hampir selama-lamanya dan boleh disimpan lama selepas rekod-rekod fizikal akan hilang. EMRs juga membantu menyimpan rekod maklumat kesihatan bahawa pesakit-pesakit yang cenderung untuk lupa dengan masa, iaitu apa inoculations, penyakit dan ubat-ubatan.

(3) EMRs membuat penjagaan kesihatan berkesan kos dengan menyatukan semua data dalam satu tempat. Sebelum ini, rekod-rekod yang berasaskan kertas terletak di tempat yang berbeza dan mendapat akses ke semua mereka mengambil banyak masa dan wang. Dalam satu kajian yang sistematik, Kripalani et al. dinilai pemindahan komunikasi antara doktor penjagaan primer dan pakar perubatan yang berasaskan hospital dan mendapati defisit yang ketara dalam pertukaran maklumat perubatan. Kajian yang mencadangkan penggunaan EMRs untuk menyelesaikan isu-isu ini dan memudahkan kesinambungan penjagaan sebelum, semasa dan selepas kemasukan ke hospital. EMRs diterjemahkan ke dalam rawatan yang lebih baik untuk pesakit-pesakit. Mengambil contoh pengalaman Pusat asma satu dengan bahagian: “manfaat utama yang berkaitan dengan bahagian pelaksanaan adalah pertambahan bilangan kanak-kanak yang telah dimasukkan ke hospital dengan exacerbation asma untuk menerima pelan tindakan asma sejurus selepas anda keluar. Sebelum sistem bahagian, [hanya] 4% menerima pelan tindakan asma sejurus selepas anda keluar. Selepas pelaksanaan sistem bahagian, 58% menerima pelan tindakan asma sejurus selepas anda keluar.”

(4) EMRs boleh menyelamatkan nyawa. VeriChip, dibangunkan oleh Perbadanan VeriChip adalah yang pertama seumpamanya yang pernah diluluskan oleh FDA kami. Ia membolehkan pesat pengenalan pesakit-pesakit yang berisiko dan akses kepada sejarah perubatan mereka, sekali gus membolehkan diagnosis yang cepat dan rawatan terutamanya dalam situasi kecemasan. Contoh-contoh klasik ialah orang yang mempunyai masalah kencing manis dan/atau jantung yang mempunyai risiko tinggi untuk runtuh dan mempunyai serangan. VeriChip juga adalah berguna dalam kemalangan kenderaan dan lain-lain kejadian trauma di mana mangsa-mangsa yang tidak mampu menjawab soalan-soalan. Dalam kes-kes secara besar-besaran malapetaka, VeriChip memudahkan pengesanan dan pengenalpastian mangsa. Menurut Koroner di Mississippi, VeriChip membantu mengenal pasti mangsa semasa kejadian taufan Katrina.

Awal tahun ini, kesihatan Google dilancarkan, rekod-rekod kesihatan peribadi dalam talian untuk Perkhidmatan. Google Health adalah berdasarkan prinsip bahawa ia adalah rekod perubatan pesakit, pesakit perlu mengawal, membuat keputusan apa yang patut di dalamnya, dan siapa yang boleh akses kepadanya. Salah satu ciri-ciri perkhidmatan termasuk rekod-rekod daripada hospital dan farmasi yang didayakan Google Health atau akan rakan-rakan Google kesihatan yang berdaftar.

HealthVault ini merupakan satu lagi perkhidmatan menyimpan maklumat yang kesihatan dalam talian ditawarkan oleh Microsoft dengan ciri-ciri yang serupa dengan Google Health. Keith Toussaint, pengurus program kanan dengan Microsoft HealthVault Tempahan dinyatakan “hospital-hospital utama seperti pusat perubatan Deaconess Beth Israel adalah sebenarnya mengintegrasikan sistem mereka dengan kami dan Google–. kerana sesetengah orang suka satu atau yang lain Ia adalah satu perkara yang Coke atau Pepsi.”

Apakah keburukan EMRs? Tidak menghairankan, Kumpulan penyokong hak privasi akan pihak lawan utama EMRs. Berikut adalah apa yang mereka perlu berkata:

(1) EMRs mengancam privasi kami. Pada hari ini dan umur apabila mantra rakyat adalah “Saya perlukan privasi saya”, tidak ramai yang selesa mempunyai sejarah perubatan mereka seluruh direkodkan dan adalah bagi hampir sesiapa sahaja untuk melihat – dalam erti kata lain, serangan kepada privasi orang. Kerahsiaan doktor – pesakit hubungan ini masih sacrosanct. Selain itu, data perubatan boleh digunakan terhadap seseorang dalam beberapa kes – samada untuk permohonan kerja, perlindungan insurans atau Biasiswa Kolej. Walaupun ianya menentang undang-undang yang mendiskriminasikan orang-orang dengan penyakit dan Hilang Upaya, ia adalah kenyataan hidup yang yang Jurugegas, lebih berdaya saing anda berada dalam pasaran kerja. Penubuhan dirancang data genetik dalam EMRs lagi menambah kepada rakyat takut serangan ke bidang peribadi mereka.

(2) EMRs boleh membawa kepada kehilangan sentuhan manusia dalam penjagaan kesihatan. Dalam proses pendigitan, aspek berkomunikasi dalam penjagaan kesihatan mungkin hilang. Dalam carta tulisan tangan hospital, doktor dan lain-lain pengamal penjagaan kesihatan boleh menulis apa yang mereka fikir dan mereka merasakan berdasarkan pemerhatian mereka peribadi dalam perkataan mereka sendiri. Bahagian ini adalah semata-mata tentang kotak ticking off dan persimpangan keluar perkara-perkara dalam bentuk elektronik. Doktor terpaksa berfikir dalam kategori dan jarang boleh menyatakan pendapat peribadi yang mengenai satu kes individu. Kerana kekurangan fleksibiliti sistem laporan elektronik banyak, kes-kes misclassification pesakit dan keadaan mereka telah dilaporkan.

(3) EMRs tidak yang cekap. Walaupun usaha pendigitan dan keseragaman, EMRs adalah sebenarnya jauh daripada standard dan tidak cekap kerana ia diakui menjadi. Ia sering berlaku satu klinik bahagian sistem yang tidak serasi dengan pengamal am atau sistem klinik lain, oleh itu belying tuntutan tambahan kecekapan. Di samping itu, tidak semua pengguna EMRs akan berpuas hati dengan ini semasa canggih. Walaupun objektif terutamanya kecekapan dan kualiti penjagaan kesihatan, satu kajian menunjukkan bahawa jururawat di Belanda tidak berpuas hati dengan bahagian mereka yang dilaksanakan pada tahun 2006-2007.

(4) EMRs tidak selamat dan terjamin. Google Health dan HealthVault akan cepat dalam memastikan pesakit Keselamatan akaun dalam talian kesihatan mereka. Akses kepada akaun pesakit ini hanya menggunakan log masuk dan kata laluan. Di samping itu, HealthVault jamin bahawa “Semua maklumat kesihatan yang dipindahkan antara pelayan HealthVault dan penyedia program sistem terenkripsi” dan bahawa Microsoft Adakah ia terbaik untuk menggunakan “piawaian tertinggi bagi Keselamatan.” untuk melindungi maklumat kesihatan pengguna daripada kecurian, kehilangan atau kerosakan

Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes yang mana kata laluan dan kod pengunci seolah-olah tidak mencukupi sebagai alat perlindungan data. Cerita-cerita data hacking, kecurian identiti dan ugut banyak. Lebih tinggi Keselamatan pangkalan data yang dikendalikan oleh Bank-Bank dan institusi-institusi kredit selalunya akan terjejas. Tanggapan ini adalah berbeza dengan kejadian well-publicized yang banyak kehilangan data atau pelanggaran. Beberapa contoh yang disenaraikan di bawah:

26 November 2007, Kanada. Penggodam diakses maklumat perubatan HIV dan hepatitis dari komputer agensi Kesihatan Kanada. -22 September 2008, UK. Perkhidmatan Kesihatan negara (NHS) melaporkan kehilangan 4 CD dalam mel yang mengandungi maklumat mengenai kakitangan 17,990. -30 September 2008, U.S.. Syarikat Blue Cross dan perisai Blue Louisiana disahkan pelanggaran data peribadi, termasuk nombor keselamatan sosial, nombor telefon dan alamat broker kira-kira 1,700. Data secara tidak sengaja pernah berkhidmat dengan e-mel yang umum.

Di samping itu, tiada kritikan ke atas kesihatan Google tidak sedang yang “dilindungi entiti di bawah mudah-alih insurans kesihatan dan akauntabiliti Akta 1996 dan peraturan-peraturan yang diisytiharkan bawahnya (Leader)” di bawah terma dan syarat-syarat dan oleh itu tidak tertakluk kepada Leader privasi maklumat kesihatan secara individu yang dapat dikenal pasti. HealthVault terma-terma dan syarat-syarat tidak menyebut undang-undang privasi Leader supaya ianya tidak jelas Apakah statusnya adalah mengenai isu ini.

(5) VeriChip bukanlah untuk manusia. Adalah dijangka bahawa walaupun ramai di antara kita akan dijumlahkan untuk penggunaan RFID cip dalam haiwan kesayangan, idea menanam cip yang sama dalam manusia terikat untuk meningkatkan hackles pada manusia, tidak kira apa yang US FDA berkata. Lawan yang besar daripada VeriChip tersebut dan cip yang sama seumpamanya adalah kumpulan sokongan pengguna Spychip.com. Dalam Kumpulan kesedaran kedudukan kertas, Spychip dan pembelaan dan pengguna yang banyak melihat tag RFID (sama ada anda orang atau barang-barang yang anda beli) sebagai ancaman utama kepada privasi dan kebebasan sivil. Mereka melihat tag sebagai beberapa jenis operasi “Big Brother”. Kumpulan yang lain, tiada VeriChip dalam pergerakan, likens VeriChip sebagai “Pengkatalogan” manusia yang serupa dengan cara Nazi yang mempunyai tatu nombor pada kulit orang tahanan kem tumpuan. Filem-filem Hollywood yang popular pada pencerobohan privasi (cth The bersih, awam musuh No. 1) meningkat lagi paranoia rakyat tentang data peribadi.

Di mana kita boleh pergi dari sini? Tanpa ragu-ragu, kami mempunyai teknologi untuk membuat EMRs standard dan cekap. Google Health, Microsoft HealthVault dan kesihatan peribadi dalam talian yang sama maklumat akaun membolehkan pesakit mengawal rekod-rekod kesihatan mereka. Isu-isu utama yang perlu diatasi adalah keselamatan data, perlindungan privasi dan mendapat keyakinan pesakit. Ia tidak kelihatan jelas bahawa penggunaan RFID dan cip tagging yang sama akan menjadi boleh diterima atau popular bila-bila masa tidak lama lagi. Walau bagaimanapun, kita hidup dalam dunia digital dan kami tidak boleh tahan kembali kemajuan selama-lamanya. Dengan peningkatan teknologi dan alat perlindungan data, marilah kita berharap isu bahagian tersebut akan diselesaikan tidak lama lagi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *