Regangan yang sengit dalam Yoga membantu rawatan sakit belakang yang kronik

Regangan yang sengit dalam Yoga membantu rawatan sakit belakang yang kronik

Menghabiskan duit ubat ubat penahan sakit dengan Yoga Stretches

Satu kajian baru mendedahkan bahawa peserta dengan sakit belakang kronik lebih rendah yang dihadiri 12 minggu kelas-kelas yoga telah mengalami kelegaan daripada sakit belakang dan pengurangan pada pengambilan ubat-ubatan ubat penahan sakit. Pengurangan sakit berterusan dalam 3 bulan selepas yoga 12 minggu sesi mingguan.

Dalam kenyataan akhbar oleh penyelidik dan Penyelidik Kanan bagi Kumpulan Institut Penyelidikan kesihatan di Seattle, MPH Karen J. Sherman, PhD, dilaporkan bahawa yoga mahupun regangan intensif memberikan keputusan positif yang sederhana rendah sakit belakang. Aktiviti fizikal adalah pilihan yang selamat untuk orang dengan ringan dysfunctions tulang belakang yang boleh menyebabkan sakit belakang yang kronik. Regangan dalam yoga menguatkan otot; oleh itu, faedah-faedah yoga di belakang fungsi dan gejala-gejala adalah fizikal secara amnya.

Yoga Stretching adalah melegakan kesakitan kembali berkesan

Pilihan rawatan dan kelegaan bagi sakit belakang yang kronik adalah pelbagai dan berbeza-beza. Dalam kajian penyelidikan dengan 228 peserta, hanya 3 pilihan digunakan untuk setiap Kumpulan. Kumpulan 1 menggunakan buku kecacatan atau bantu diri. Kumpulan 2 dilakukan regimen senaman regangan yang tetap. Kumpulan 3 telah menghadiri sesi 75-minit setiap minggu. Tempoh rawatan adalah 12 minggu bagi semua kumpulan tetapi kajian penyelidikan ini menyimpulkan dalam 26 minggu.

Viniyoga, jenis yoga yang digunakan dalam kajian ini, meletakkan penekanan kepada batang tubuh dan kaki. Ia juga bersesuaian dan mengubahsuai prinsip-prinsip yoga untuk keadaan fizikal setiap peserta dan had. Sejumlah 52 minit regangan, 15 senaman regangan yang berbeza telah digunakan dengan setiap satu dipegang selama 1 minit dan diulang sekali.

Pengukuran gejala-gejala sakit belakang yang kronik dan penyakit yang berkaitan dengan belakang seperti sakit leher, sakit kepala, dan sciatica dilakukan 4 kali semasa kajian: 1 hari, 6 minggu, 12 minggu dan 26 minggu.

Regangan terapi pengurusan sakit belakang

12 Minggu, keputusan positif telah ditunjukkan dalam 3 Kumpulan menjalankan viniyoga atau regangan kelas. Tanda-tanda sakit belakang telah dikurangkan dengan banyak dan kelegaan berlangsung selama 6 bulan di kebanyakan peserta. Hasil daripada Kumpulan 1 yang menggunakan buku kecacatan tidak begitu berkesan. Walau bagaimanapun, 2 Kumpulan yang melakukan senaman regangan yang tetap berlangsung dengan baik. Jika ditinjau kembali, penyelidik menyedari bahawa senaman regangan yoga adalah sedikit lebih serupa dengan regimen senaman regangan biasa yang digunakan dalam kajian ini.

Timothy S. Carey, MD, MPH (Cecil G. Sheps Pusat Penyelidikan Perkhidmatan Kesihatan di Universiti North Carolina, Chapel Hill) diberikan kesimpulan yang dalam Nya pengarang yang disertakan kajian. Dia menulis bahawa kajian ini memberikan bukti yang kukuh untuk regangan terapi dalam rawatan sakit belakang. Senaman yang baik. Lebih banyak kajian kualiti yang diperlukan untuk membantu membimbing kedua-dua pesakit dan penyedia penjagaan kesihatan dalam memilih rawatan fizikal yang paling sesuai walaupun.

Dan intensif yang senaman yoga dan program senaman regangan boleh dianggap sebagai perubatan alternatif yang membantu rawatan sakit belakang yang kronik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *