Reformasi penjagaan kesihatan atau kebajikan Program—yang membayar bil?

Reformasi penjagaan kesihatan atau kebajikan Program—yang membayar bil?

White House telah mengeluarkan satu lagi e-mel penjelasan pembaharuan penjagaan kesihatan—akan ada lebih banyak. Ia seolah-olah pelik kepada saya bahawa fokus adalah pada perlindungan insurans berbanding kos spiraling penjagaan kesihatan itu sendiri.

Terus terang, disebabkan keadaan inilah pembaharuan insurans mempunyai sedikit, jika mana-mana, pemahaman insurans, penilaian risiko, atau pengunderaitan—dan nary tahu tentang menjalankan perniagaan. Tetapi mengapa mereka harus peduli? Inilah politik Robin Hood, bukan perniagaan. Mengapa kita terus melantik mereka adalah satu soalan yang jauh lebih baik.

Secara kebetulan, saya bukan satu insurans kesihatan jurujual atau penjagaan kesihatan profesional—pembayar yang terlalu banyak dalam premium insurans kumpulan kecil walaupun potongan tinggi gila!

Insurans adalah tidak kos mendapatkan perkhidmatan penjagaan kesihatan mahupun perbelanjaan berkaitan dengan perkhidmatan tersebut. Insurans ialah satu perjanjian di mana sebuah syarikat swasta yang bersetuju untuk membayar sebahagian daripada orang lain perbelanjaan perubatan dengan premium yang ia mengumpul lebih awal daripada semua para insureds.

Jika Presiden Obama dimiliki Syarikat insurans kesihatan New World Order, dia tidak akan sanggup melindungi pemohon dengan barah otak dan beliau sanggup membayar untuk manfaat jangka hayat tidak terhad kepada semua insureds—tidak tanpa premium yang mencerminkan risiko ke akaun bank peribadi beliau.

Secara teorinya, syarikat-syarikat insurans mengumpul cukup premium untuk mengendalikan menguntungkan semasa membayar semua tuntutan yang mereka telah bersetuju untuk membayar di bawah kontrak dengan individu dan Kumpulan yang melindungi mereka. Jika kita menambah lebih banyak risiko, syarikat insurans tidak mempunyai pilihan tetapi untuk meningkatkan premium.

Orang-orang yang memiliki syarikat insurans (anda dan saya, pal) menjangkakan mereka untuk beroperasi yang menguntungkan. Syarikat-syarikat yang menggunakan beribu-ribu aktuari, penganalisis perbelanjaan industri penjagaan kesihatan pelaras tuntutan, pemeriksa penipuan, kakitangan, penaja jamin, penilai risiko, dan sebagainya untuk memastikan bahawa ini berlaku.

Syarikat-syarikat insurans melindungi kami dengan berdiri bersedia untuk membayar perbelanjaan “dilindungi” selain apa-apa potongan, pengecualian, dan had dipersetujui terlebih dahulu. Terdapat undang-undang kontrak berdaya maju antara yang pihak—bencana kewangan dielakkan jika kita benar-benar sakit.

Dalam syarat-syarat perjanjian mereka, syarikat insurans menentukan Siapakah memendekkan, dan pada premium apa. Tugas mereka ialah untuk membayar dilindungi perubatan perbelanjaan—dan mereka mempunyai agenda tersendiri dalam mengekalkan perbelanjaan perubatan yang serendah mungkin. Tetapi Adakah mereka benar-benar?

Sama seperti krisis kewangan adalah sebahagiannya disebabkan oleh konflik perniagaan faedah begitu juga terdapat konflik kepentingan dalam industri insurans-penjagaan kesihatan-dadah perubatan bekalan. Konflik ini mengurangkan keinginan semulajadi untuk mengawal kos semua perkhidmatan penjagaan kesihatan.

Kita boleh mengawal industri untuk menghapuskan konflik kepentingan. Kita boleh (dan sepatutnya) polis Lembaga syarikat insurans untuk menghapuskan “penyalahgunaan pemegang saham” melalui pakej gaji yang berlebihan.

Mungkin kita perlu memerlukan syarikat insurans penjagaan kesihatan sebagai syarikat-syarikat “bersama”, atau mungkin “rangkaian” doktor harus tidak dibenarkan untuk bil pesakit bagi jumlah melebihi apa insurans sebenarnya membayar. Mungkin potongan Tahunan boleh diuruskan dengan cara berbeza tanpa meningkatkan premium.

Kita boleh cukai hospital-hospital untuk keuntungan yang lebih tinggi untuk menggalakkan kemudahan penjagaan lebih bukan keuntungan; kita boleh terus doktor, insurans dan Syarikat-syarikat ubat dari memiliki Hospital; kita boleh jejas Anugerah juri bagi penyelewengan perubatan atau kesilapan, dan kami boleh memberikan pelepasan cukai kepada pengamal-pengamal perubatan yang memberikan perkhidmatan kesihatan percuma kepada indigent dan uninsurable.

Tetapi usaha kerajaan untuk meningkatkan lagi insurans bentuk memburukkan keadaan. Seperti sejuk sebagai ia mungkin berbunyi, jika kita membuat insurans Syarikat meliputi penyakit tumor otak, perbelanjaan akan datang daripada poket anda dalam bentuk premium insurans yang lebih tinggi atau cukai lebih tinggi—dan ianya berkemungkinan bahawa sihat antara kita akan menjadi orang-orang yang membayar cukai yang meningkat.

Senarai pembaharuan, setiap seorang daripada mereka, rumah putih akan meningkat kos syarikat insurans dan menerima Premium kami sementara melakukan apa-apa untuk mengurangkan harga perubatan Perkhidmatan kami. Mereka hanya bunyi baik untuk orang-orang yang tidak memahami insurans.

Insurans direka untuk membayar bil-bil—pembaharuan perlu kecilkan bil-bil untuk semua orang. Adakah pelan ini memotong apa-apa kos, atau hanya meningkatkan premium insurans bagi mereka yang masih mampu membayar mereka?

Kumpulan Kesihatan (dan juga gigi) insurans adalah satu kebaikan yang digunakan oleh ramai majikan untuk menarik dan mengekalkan pekerja. Saya pernah mendengar khabar angin bahawa rancangan pembaharuan akan cukai majikan yang tidak menyediakan insurans dan cukai pekerja-pekerja yang menerima manfaat. Benar atau tidak, pendekatan tidak membantu ekonomi atau mengurangkan perbelanjaan penjagaan kesihatan—cukai meningkatkan kedua-dua untuk semua orang.

Insurans hanya boleh dibuat dengan harga yang lebih berpatutan dengan mengurangkan kos kesihatan yang disediakan. Mari kita fokus pada rekod diperkemas menjaga, mengawal chasers ambulans, Anugerah juri, ubat Syarikat pengiklanan, tentera lobbyists, dan konflik kepentingan industri.

Kita juga perlu membuat semua kakitangan kerajaan, dari atas ke bawah, tarian untuk lagu sama seluruh kita—yang akan lakukan dengan cukai Manfaat. Kemudian, akan datang peluang yang anda dapat, lakukan dari anda dengan yang masih berkhidmat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *