Rawatan yang berkesan untuk jangkitan yis

Rawatan yang berkesan untuk jangkitan yis

Adakah anda tahu apakah jangkitan yis ini? Jangkitan yis berlaku apabila Candida Albicans tumbuh luar biasa di dalam badan. Klasik, Candida Albicans, jenis kulat yang mendiami jasad dalam keseimbangan dengan bakteria lain. Sekali lagi, jika seseorang menjadi imun ditindas atau mungkin melakukan sesuatu untuk mengubah baki, kulat yang boleh berkembang secara drastik. Ingat bahawa yis suka berkembang di kawasan-kawasan yang gelap dan lembap seperti rongga mulut, viscera usus dan organ-organ seksual. Apabila kulat yang tumbuh di nombor, seseorang mungkin mengalami gejala-gejala jangkitan yis.

Candidiasis adalah istilah lain bagi jangkitan yis. Ia adalah sangat biasa di kalangan wanita. Lelaki jarang mendapat jangkitan. Kanak-kanak juga boleh mendapat jangkitan apabila lampin mereka tidak ditukar secara kerap. Orang-orang yang mengamalkan seks tidak selamat atau seks dubur diikuti faraj seks juga boleh meningkatkan peluang mendapat penyakit ini. Selain itu, jangkitan juga boleh muncul di sudut mulut dan boleh menyebabkan lepuh dan kudis mulut. Ini dikenali sebagai seriawan mulut. Ia adalah satu bentuk biasa jangkitan yis.

Adakah jangkitan yis yang dirawat?
Ya, bagi individu yang sihat, keadaan ini adalah sangat dirawat. Langkah berjaga-jaga sahaja adalah apabila seseorang imun suppressed mana jenis pengurusan dan campur tangan biasanya dilakukan. Kebanyakannya, penyedia penjagaan kesihatan akan memeriksa keadaan dan ditetapkan oleh ubat-ubatan anti-kulat untuk menyembuhkan penyakit. Ia boleh datang dalam bentuk ubat-ubatan lisan atau topik.

Boleh Yis Jangkitan dirawat di rumah?
Jawapannya ialah Ya. Walau bagaimanapun, jika anda tidak pasti tentang keberkesanan ubat-ubatan dalam rumah, anda boleh bertanya dan berbincang perasaan anda dengan pembekal penjagaan kesihatan anda. Di sisi lain, demi perbincangan, berikut adalah beberapa remedi rumah yang paling biasa untuk jangkitan yis. Hanya peringatan mudah, jika anda hamil dan diragui tentang remedi rumah berikut, rujuk penyedia jagaan kesihatan anda terlebih dahulu sebelum mencuba remedi rumah yang di bawah.

Minyak pokok teh
Minyak pokok teh adalah rawatan ekologi yang baik untuk yis. Ia adalah sebuah organik dan mempunyai ciri anti-kulat. Hanya tuangkan beberapa titis minyak pokok teh pada tampon yang. Berhati-hati memasukkan tampon ke dalam permukaan faraj. Lakukannya dua kali sehari iaitu pada waktu pagi dan pada waktu malam. Mematuhi dengan sewajarnya.

Produk-produk Probiotics
Probiotics adalah mikroorganisma hidup yang hadir dalam faraj dan saluran penghadaman. Seperti yang disebutkan sebelum ini, candida albicans juga berkembang di dalam usus. Produk dengan terikan Lactobacillus seperti Yakult atau Yakuruto adalah sangat berguna dalam menekan pembangunan organisma-organisma yang berbahaya seperti Candida Albicans. Dengan itu berkata, ia adalah berhak untuk mengambil produk yang mengandungi Lactobacillus.

Cuka epal
PH yang biasa di kawasan faraj adalah berasid. Untuk memulihkan pH semulajadi vagina yang 3.8 dan 4.5, anda boleh menggunakan cuka terutamanya cuka epal untuk mandi. Bukan sahaja ia mengambil semula pH yang ia juga dikenali kerana sifatnya yang anti-bakteria dan anti-kulat. Guna untuk mandi, tambah 3-4 sudu besar cuka sider epal dalam tab mandi yang dipenuhi dengan air dan tenggelamkan badan anda selama 15 minit.

Bawang putih
Bawang putih boleh merawat jangkitan yis dan ia boleh terus digunakan ke kawasan yang terjejas. Bawang putih mempunyai sifat anti-bakteria dan anti-kulat yang boleh membantu merawat yis. Bagi bayi atau kanak-kanak kecil, anda boleh gosok crushed bawang putih pada kawasan yang terjejas juga.

Jangkitan yis adalah satu penyakit yang membimbangkan dan memalukan. Untuk menyingkirkan jangkitan, mempertimbangkan remedi rumah yang disebutkan di atas. Sekali lagi, ubat-ubatan ini rumah adalah bukan pengganti kepada nasihat doktor. Jadi pastikan anda melawat penyedia jagaan kesihatan anda jika anda berfikir bahawa anda mempunyai jangkitan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *