Rawatan untuk Uti – 6 keadaan yang berbeza perlu dipertimbangkan dalam rawatan untuk jangkitan saluran kencing

Rawatan untuk Uti – 6 keadaan yang berbeza perlu dipertimbangkan dalam rawatan untuk jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan dalam uretra atau saluran kencing yang menghubungkan pundi kencing ke pembukaan kemaluan. Kira-kira sembilan puluh peratus daripada bakteria yang menyebabkan jangkitan ini dikenali sebagai Escherichia coli, atau juga dikenali sebagai E coli.

Terdapat beberapa cara yang mengapa ini bakteria tertentu yang berasal dari sistem usus badan sendiri, pemindahan dari usus atau dubur pembukaan urethral terletak di kemaluan orang. Rawatan untuk UTI memerlukan analisis yang berhati-hati daripada sampel air kencing pesakit serta penilaian sejarah peribadi dan perubatan pesakit.

Kedua penting, kerana sesetengah bakteria boleh diperolehi daripada penyakit-penyakit lain, pesakit mungkin mengalami atau kesihatan lain gangguan kedua-dua doktor dan pesakit yang tidak sedar.

Pada dasarnya, rawatan untuk UTI menjadikan penggunaan ubat-ubatan anti-bakteria, justeru, ia adalah penting bahawa doktor adalah disediakan dengan asas, untuk memastikan bahawa preskripsi beliau akan membuat penggunaan ubat-ubatan anti-bakteria yang paling berkesan.

Contoh ubat-ubatan anti-bakteria ini mempunyai nama generik yang berikut:

• trimethoprim

• trimethoprim/sulfamethoxazole

• amoxicillin

• nitrofurantoin

• ampicillin

• quinolones

Ubat ini berkesan, perlu diambil mengikut saranan doktor. Berhati-hati analisis keadaan UTI pesakit dibuat sebelum ubat-ubatan yang telah ditetapkan. Bergantung kepada penilaian doktor, pesakit mungkin perlu mengambil ubat-ubatan yang kira-kira satu atau dua minggu.

Ini adalah untuk memastikan bahawa ubat akan ada kesan rawatan penuh. Selepas kursus ini ubat-ubatan, pesakit akan dikehendaki menjalani satu lagi urinalysis. Keputusan ujian air kencing kedua akan mengesahkan sama ada saluran kencing sekarang bebas daripada serangan bakteria.

Cara rawatan untuk UTI mungkin berbeza, berdasarkan syarat-syarat wujudnya yang berikut:

1. Punca-punca asas untuk UTI yang berpunca dari penyakit-penyakit jangkitan seks (STD). Kumpulan rawatan yang diperlukan dan tempoh lebih lama.

2. UTI adalah berulang, biasanya 3 atau 4 kali setahun bagi sesetengah wanita. Rawatan termasuk dos yang perlu diambil selepas setiap persetubuhan yang boleh bertahan selama 6 bulan atau lebih lama. Doktor akan mencadangkan penggunaan “dipstick” sebagai ujian serta-merta untuk kencing, untuk menentukan kehadiran bakteria. Ini adalah berguna bagi wanita yang kerap berulang UTI.

3. Perempuan yang terlibat sedang hamil, maka doktor mempunyai dua kali ganda lebih berhati-hati dalam penilaian beliau terhadap ubat-ubatan yang betul. Antibiotik atau anti dikenali sebagai tidak selamat untuk bayi, manakala meninggalkan UTI yang tidak dirawat Mei keputusan pramatang penghantaran atau peningkatan tekanan darah. Dalam sesetengah kes, keadaan wanita yang hamil akan dirujuk kepada doktor yang berpengalaman dalam mengendalikan kehamilan berisiko tinggi.

4. Pesakit mengalami gangguan kesihatan yang lain yang mungkin menyebabkan satu tersumbat dalam uretra beliau atau impairing sistem imun. Kedua, akan menyebabkan ketidakupayaan badan untuk menentang serangan bakteria secara semulajadi.

5. Pesakit adalah seorang lelaki yang mengalami prostates diperbesarkan, yang menjadikan sukar bagi antibiotik untuk menembusi bahagian yang dijangkiti yang menyebabkan UTI itu.

6. Pesakit yang menggunakan kateter, di mana kes doktor telah mengenalpasti mikroorganisma, bagi menentukan jenis ubat-ubatan anti-bakteria yang boleh membasmi terikan.

Penyelidik telah dikumpul daripada kajian mereka bahawa kanak-kanak dan wanita yang mempunyai jangkitan saluran kencing yang kerap berulang mempunyai kekurangan protein. Di samping itu, mereka didapati mempunyai tahap antibodi yang rendah, oleh itu sistem imun yang lemah mereka menjadikan mereka lebih terdedah kepada UTI.

Selepas itu, doktor akan sering termasuk cadangan tertentu bagi diet tambahan serta minum jumlah air yang mencukupi. Dalam semua kes-kes rawatan UTIs, sebahagian daripada cadangan-cadangan juga akan menyentuh on the matter of kebersihan diri dan amalan-amalan seks selamat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *