Rawatan untuk pendarahan rahim

Rawatan untuk pendarahan rahim

Untuk menghentikan pendarahan dalam satu fasa Genting, Naagkeshar (Mesua ferrea), Sphatik Bhasma(Treated Alum), Kamdudha dan Laksha (bersih dan dirawat lilin) digunakan. Ubat-ubatan ini adalah berkesan tidak kira punca pendarahan. Dos dan frekuensi ubat boleh ditingkatkan mengikut keterukan keadaan.Dalam keadaan kronik, ubat-ubatan seperti Ashokarishta, Bolbaddha Rasa, Kamdudha, Laxadi Guggulu, Chandraprabha, Praval Bhasma, Dashmoolarishta, Lodhrasava dan Shatavari Ghruta digunakan. Individu ubat-ubatan herba yang sangat berguna: Ashoka (Saraca indica), Ulatkambal (Abroma augusta), Dashmool (sepuluh akar),

Peranti intrauterine progesteron yang telah menunjukkan untuk mengurangkan aliran darah haid dengan lebih daripada 90 peratus dengan jauh lebih sedikit kesan sampingan daripada progestogens sistemik. Oleh itu, ia adalah satu alternatif yang amat berkesan untuk rawatan perubatan dan pembedahan untuk rawatan menorrhagia. Ia juga bertindak sebagai satu kaedah kontraseptif dan pematuhan bukanlah isu dengan IUS ini.

Jika sebab di sebalik pendarahan selain haid, maka sudah tentu terdapat satu alasan kuat untuk bimbang. Ia dipanggil pendarahan rahim tidak normal atau kepincangan. Dan wanita Afrika sangat terdedah kepada apa-apa yang rosak.

Aliran darah yang tidak normal ini berlaku apabila proses kompleks hormon haid anda kehilangan keseimbangan antara hormon, estrogen dan progesteron. Ini menyebabkan pendarahan faraj yang berlebihan. Dan syarat-syarat sedemikian yang didiagnosis sebagai kitaran haid yang tidak teratur daripada sebarang penyakit.

Gejala-gejala kanser rahim boleh menyerupai lain-lain keadaan atau masalah kesihatan seperti kanser pangkal rahim dan pendarahan rahim kepincangan. Sentiasa berbincang dengan doktor anda jika gejala ini berterusan atau menjadi lebih teruk. Simptom yang utama untuk mencari pendarahan faraj yang tidak normal, terutamanya selepas menopaus kerana ia adalah gejala paling biasa kanser rahim. Pendarahan mungkin bermula sebagai aliran yang berair, darah-streaked yang mengandungi lebih banyak darah secara beransur-ansur. Ini bermakna 80 daripada 100 tidak akan mendapat kanser rahim. Cara yang paling tepat untuk menentukan sama ada atau tidak anda menghidap kanser rahim adalah melalui biopsy yang.

Herba ini dari menyalak semula di ashoka adalah menakjubkan. Ia berfungsi seperti yang tertutup daripada injap dan yang itu. Saya menganggap bahawa nutrien dan herba tertentu bekerja seperti tonik untuk keseluruhan untuk menyembuhkan apa itu lemah. Nutrien dan enzim sistemik yang saya dikaji bekerjasama untuk bukan sahaja memecahkan fibroid dan sebenarnya mengecut mereka, tetapi mereka mempunyai fungsi-fungsi pemulihan juga. Ideanya adalah untuk mendapatkan seluruh badan sangat berfungsi dalam pembaikan tisu, edaran, pertumbuhan semula sel dan penyerapan makanan.

Vaginosis bakteria tidak akan memberi kesan pada kitaran haid anda. Tetapi pendarahan disebabkan oleh bakteria vaginosis boleh berkembang ke peringkat kronik ini menjadikan ia sukar untuk melawan jangkitan dan penyakit yang boleh merosakkan ovari, Rahim dan tiub Falopio anda. Jika pendarahan adalah penting, kemungkinan ini mesti boleh dikesampingkan.

Jika anda mempunyai pendarahan kerana Vaginosis bakteria anda harus memulakan pendekatan semula jadi tetapi juga menggunakan akal dan mendapatkan rawatan perubatan untuk mengenepikan apa-apa kemungkinan-kemungkinan lain.

Wanita dengan pendarahan haid yang tetap boleh membezakan antara pendarahan ovulasi dan haid. Jika tempoh tidak teratur, atau ia adalah pendarahan rahim, maka dia adalah tidak ovulating kerap.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *