Rawatan untuk parut jerawat: TCA Cross Vs TCA Peel

Rawatan untuk parut jerawat: TCA Cross Vs TCA Peel

Antara banyak rawatan untuk jerawat parut yang boleh didapati hari ini, TCA CROSS dan TCA Kupas adalah paling berkesan dalam jangka masa panjang. Perbezaan antara dua rawatan terperinci di bawah:

1) TCA SALIB adalah asid trichloroacetic peratusan tinggi yang digunakan pada parut setiap individu. Rawatan ini perlu dijalankan oleh pengamal perubatan kerana risiko kerosakan kepada kulit boleh menjadi besar. Dengan menekan keras pada parut jerawat teknik menyebabkan kimia pembinaan semula parut kulit dengan tumpuan kepada pengeluaran kolagen dan penebalan derma yang meningkat dengan tinggi kepekatan TCA. Penyembuhan adalah pesat dan terdapat komplikasi yang lebih sedikit.

2) TCA peel ini mengupas kedalaman sederhana yang peels lapisan atas kulit dan biasanya mengambil masa 15 minit hingga satu jam untuk melengkapkan. TCA kulit yang mempunyai keupayaan untuk merawat jerawat, manakala juga menghapuskan Jerawat itu sendiri. Sebaik sahaja prosedur telah dijalankan neutralizer yang dikenakan dan anda boleh mempunyai penampilan yang dibakar matahari untuk sementara waktu sebelum bermula proses pengelupasan.

Dalam kedua kes ia adalah perkara biasa bagi antibiotik salap yang berasaskan digunakan untuk membantu melembapkan kawasan. Sekali untuk borang kerak maka penggunaan salap yang dihentikan untuk mengelakkan kecermasan Kerak ini.

Sebelum memulakan salah satu rawatan di atas it\ yang masuk akal untuk mendapatkan nasihat profesional untuk mencapai yang mungkin keputusan yang terbaik. TCA CROSS dan TCA peel, akan kedua-dua rawatan parut jerawat yang telah terbukti sangat berjaya bagi orang-orang yang mempunyai jerawat besar dan tempat duduk yang mendalam parut, tetapi kesabaran diperlukan kerana terdapat tempoh yang singkat kulit mengelupas dan pembaikan mengambil tempat sebelum keputusan boleh dilihat.

Ini berbeza dari pesakit kepada pesakit, tetapi secara umum satu minggu selepas rawatan kulit akan mula menetap dan peningkatan boleh dilihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *