Rawatan Tambah leka mesti disesuaikan kepada gejala-gejala individu

Rawatan Tambah leka mesti disesuaikan kepada gejala-gejala individu

Leka ADD rawatan sepatutnya tidak sama seperti rawatan untuk jenis-virus lain ADHD. Tanda-tanda orang yang leka menambah (ADHD-PI) dan Tempo kognitif lembap (SCT) adalah jauh berbeza dan tindak balas mereka terhadap ubat-ubatan dan bahan perangsang juga agak berbeza. Rawatan ADHD leka membuktikan untuk menjadi lebih tidak dapat ditangani bagi pelbagai pakar psikiatri dan psikologi kerana orang tanpa gejala-gejala yang hiperaktif atau impulsif tidak akan bertindak balas terhadap rangsangan serta atau dalam cara yang sama seperti pesakit yang menghidapi ADHD tipikal akan gejala-gejala.

Apabila menggunakan rangsangan untuk rawatan menambah leka, keluarga Adderall perangsang boleh berfungsi lebih baik daripada keluarga Ritalin. Ritalin telah dijumpai dalam kajian untuk membuat orang-orang yang ada gejala yang hiperaktif, seperti orang-orang dengan SCT atau ADHD-PI, merasa aneh, anti-social atau downhearted. Ritalin tindakan yang berbeza daripada Adderall pada Neurotransmitters yang difikirkan bertanggungjawab kepada gejala-gejala ADHD leka tetapi ia adalah tidak jelas mengapa banyak orang dirawat untuk ADHD-PI dengan Ritalin bertolak ia jadi buruk.

Adderall, yang berada dalam kelas amphetamine perangsang, kadang-kadang juga boleh menyebabkan kesan-kesan sampingan seperti yang diterangkan di atas tetapi kajian telah membuktikan mereka mempunyai kesan-kesan sampingan yang negatif ini dan lebih baik akan diterima oleh pesakit dengan SCT dan menambah leka apabila dibandingkan kepada keluarga Ritalin atau Methylphenidate perangsang.

Apabila menggunakan rangsangan untuk rawatan menambah leka, pengamal mesti mengikut pendekatan “mula rendah dan pergi lambat” kerana penyelidik telah mendapati bahawa rawatan ADHD-PI terbaik dapat dicapai dengan dos rendah perangsang yang titrated atau diselaraskan kepada dos yang lebih tinggi dengan cara yang perlahan.

Russell Barkley, boleh dikatakan pakar yang paling terkenal dalam masyarakat saintifik ADHD, telah melaporkan bahawa rawatan ADHD leka tersendiri dan pakar-pakar perubatan perlu menjangkakan bahawa hanya salah satu daripada lima Tambah leka pesakit akan menunjukkan jawapan cukup terapi kepada terapi dan bahan perangsang untuk mewajarkan berterusan mereka mengambil ubat. Dua pertiga akan menunjukkan kebaikan yang ringan tetapi penambahbaikan tersebut adalah tidak memadai untuk memanggil mereka responder klinikal. Barkley menyala untuk mengatakan bahawa Watson yang digunakan untuk merawat ADHD-PI juga berbeza. Beliau melaporkan bahawa jenis virus yang lain melakukan lebih baik pada sederhana tinggi dos perangsang manakala, “kanak-kanak leka, jika mereka akan bertindak sekali, bertindak balas pada dos yang sangat ringan, dos yang sedikit.”

Terdapat sebilangan besar penyelidik yang merasakan bahawa rawatan ADHD leka mesti tidak memerlukan perangsang pada semua. Seorang penyelidik melaporkan bahawa sambutan terhadap rawatan perangsang pesakit dengan leka ADHD adalah “hauntingly mengingatkan supaya dilihat biasa kanak-kanak yang diletakkan di atas perangsang” (Rapoport dan rakan sekerja). Penyelidik ini mendapati bahawa kanak-kanak ‘normal’ dan kanak-kanak dengan ADHD-PI menjadi hypo-aktif dan melaporkan perasaan yang ‘pelik’ semasa di perangsang.

Ini penyelidik sama telah diperhatikan bahawa apabila perangsang yang ditetapkan untuk merawat orang yang leka menambah atau SCT, bahawa pesakit-pesakit ini menjadi lembap dan gejala mereka muncul untuk memburukkan. Mengurangkan tahap aktiviti motor orang-orang yang mempunyai tahap aktiviti motor yang rendah untuk bermula dengan, seperti halnya dalam Tempo kognitif yang lembap, atau tahap biasa aktiviti motor, seperti kes ADHD-Pi adalah, mereka melaporkan, tidak sesuai.

Banyak pakar psikiatri telah mendapati bahawa beberapa ADHD-PI dan SCT pesakit melakukan lebih baik Bilakah gejala-gejala ADHD-PI mereka dilayan dengan Atomoxetine (Strattera) atau Guanfacine (Tenex). Ubat-ubatan rawatan ADHD leka bertindak jauh bezanya dari laluan neural yang difikirkan perlu kena ADHD PI dan SCT. Ubat ini bertindak kurang aktiviti motor dan beberapa pakar psikiatri dan para penyelidik percaya bahawa mereka, oleh itu, alternatif yang lebih baik untuk merawat gejala-gejala leka Tambah seperti pemprosesan kognitif yang perlahan dan bekerja kekurangan ingatan.

Kognitif terapi Behavioral (CBT) telah didapati menjadi lebih utile untuk merawat subtype leka daripada ADHD berbanding untuk merawat jenis gabungan atau Hyperactive/Impulsive jenis gangguan ini. Program rawatan CBT yang bekerja terbaik untuk rawatan menambah leka adalah terapi behavioral yang mensasarkan keunikan gejala-gejala yang Tempahan bermasalah ADHD-PI dan SCT. Program tingkah laku kognitif yang menangani kekurangan motivasi, masalah ingatan, kebolehan organisasi kekurangan dan masalah-masalah pengurusan masa telah ditunjukkan untuk menawarkan janji yang besar untuk rawatan dan menambah leka SCT.

Program tingkah laku kognitif direka untuk Hyperactive/Impulsive dan digabungkan jenis: kanak-kanak ADHD tidak akan hampir sebagai utile untuk rawatan menambah leka. Atur cara ini cenderung kepada alamat berbeza bidang masalah seperti tingkah-laku impulsif yang tidak memerlukan pemulihan atau rawatan pada pesakit dengan ADHD yang leka dan SCT. Program-program ini berkali-kali memberi kurang perhatian kepada kesukaran tersendiri yang dilihat dalam ADHD-PI, seperti kegagalan memori harian dan kekurangan motivasi yang boleh menyebabkan gangguan yang utama dalam kehidupan orang-orang yang dengan ADHD-PI dan SCT dan sebab-sebab ini, mereka akan kurang berkesan.

Leka ADD rawatan dan SCT rawatan menimbulkan pelbagai cabaran untuk kesihatan penjagaan pekerja dan pakar perubatan bukan sahaja kerana gejala-gejala penyakit ini berbeza tetapi juga kerana tindak balas mereka terhadap ubat-ubatan dan terapi behavioral jauh berbeza. Pekerja jagaan kesihatan dan pakar-pakar perubatan perlu berhati-hati apabila menggunakan rangsangan untuk rawatan ADHD yang leka atau rawatan SCT.

Leka ADD terapi yang melibatkan dadah dan bahan perangsang perlu mengambil pendekatan ‘mula perlahan dan pergi lambat’ untuk rawatan. Semua tingkah laku leka menambah rawatan perlu disesuaikan untuk merawat hanya gejala masalah yang dilihat dalam masalah ini. Ia adalah penting bahawa pakar psikiatri mengambil pertimbangan tersebut ke dalam akaun kerana semua program rawatan ADD leka akan lebih berjaya jika pendekatan seperti ini dilaksanakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *