Rawatan sakit leher – stiff bagaimana untuk berurusan dengan sakit leher sengit?

Rawatan sakit leher – stiff bagaimana untuk berurusan dengan sakit leher sengit?

Sengit leher adalah masalah biasa yang memberi kesan kepada rakyat semua peringkat umur. Yang menyakitkan sengit leher biasanya hasil postur tidur yang salah atau kerana tabiat kerja atau sukan. Sakit leher boleh memberi kesan pada aktiviti harian anda berfungsi, ia boleh mempengaruhi tabiat tidur anda, keupayaan anda untuk bekerja, hubungan peribadi anda, dan bahkan fikiran dan perasaan. Jika anda sedang mencari untuk mencari penyelesaian untuk menghilangkan sengit leher, cuba langkah ini.

1. Leher Start Stretched oleh tilting kepala dari kiri ke kanan, memegang jawatan selama 20 saat untuk setiap sisi. Seterusnya, letakkan sawit kiri anda ke atas dan sebelah kanan kepala anda. Kemudian perlahan-lahan tolak kepala sebelah kiri supaya telinga kiri akan ke arah bahu kiri anda. memegang jawatan tersebut bagi selama 5 hingga 10 saat dan kemudian berehat otot leher. Ulangi perkara yang sama dengan sebelah kanan.

2. Ubah posisi tidur anda kerap.Kami menghabiskan masa enam hingga lapan jam tidur jadi pastikan anda selesa dan leher anda berehat. Cuba untuk mengubah kedudukan tidur anda kerap. Jika anda mempunyai droopy bantal melalui tahun penggunaan, Buang keluar. Sudah tiba masanya untuk mendapatkan bantal sokongan yang baik.

3. Perkhidmatan Urutan leher. Perkhidmatan Urutan boleh membawa untuk melegakan kesakitan dan dan melepaskan ketegangan di bahagian leher, bahu dan juga di belakang. Letakkan jari pada satu bahagian atas tulang belakang leher anda dan membuat bulatan kecil dengan jari-jari anda. Dikenakan tekanan mendalam pada bidang ketegangan yang terkumpul. Lepaskan dan melakukan perkara yang sama di sisi yang lain.

4. Menggunakan haba. Gunakan pad Pemanas pada bahagian leher yang sengit sekali setiap jam sehingga kekakuan berkurangan atau hilang.

5. Mengambil ubat penahan sakit. Mengambil ubat penahan sakit seperti aspirin, acetaminophen atau ibuprofen. Ubat ini disediakan tanpa preskripsi. Mengambil ubat ini dengan bijak; Jangan melebihi dos yang disyorkan. Dos maksima yang disyorkan akan membantu mengurangkan kesakitan. Mendapatkan khidmat nasihat serta-merta dengan doktor anda jika sakit tidak hilang atau worsens.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *