Rawatan perubatan di luar negara: Untuk penjagaan kesihatan yang kos efektif

Rawatan perubatan di luar negara: Untuk penjagaan kesihatan yang kos efektif

Pelancongan perubatan ini tidak begitu banyak dalam tren walaupun beberapa tahun daripada sekarang. Dengan kenaikan kos perubatan di negara-negara seperti U.S., lebih ramai orang memilih untuk rawatan perubatan di luar negara untuk pembedahan dan lain-lain rawatan yang kompleks. Hasilnya, negara-negara Asia seperti India, China, Filipina, Thailand dan Malaysia akan pesat sehingga menjadi sebahagian daripada yang terhebat “perubatan hab” di dunia.

Salah satu sebab utama peningkatan hari pelancongan kesihatan adalah perlindungan yang mencukupi pelan insurans perubatan berkuatkuasa di Amerika Syarikat. Kos insurans kesihatan adalah skyrocketing di Amerika Syarikat dan lain-lain negara-negara maju. Selain itu, insurans perubatan tidak melindungi beberapa jenis prosedur perubatan dan pembedahan. Sebagai contoh, seorang pesakit yang memerlukan penggantian sendi lutut mungkin mendapati bahawa prosedur yang tidak dilindungi insurans kesihatan beliau. Oleh itu insurans perubatan beliau / dia payah telah dibayar untuk tahun ini tiba-tiba diberikan sia-sia untuk pesakit. Untuk menambah pada sangat kecewanya rakyat, banyak penyedia insurans perubatan sering mengubah terma-terma dan syarat-syarat mereka untuk bersaing dengan kemelesetan ekonomi. Ini membawa kepada kekeliruan di kalangan pesakit yang mungkin pada masa-masa merasa cheated. Ini sudah tentu adalah antara faktor-faktor yang paling penting yang menyumbang kepada letupan semalam dalam pelancongan kesihatan.

Nilai dolar berbanding dengan matawang Asia adalah agak tinggi dalam kebanyakan kes. Ini adalah satu lagi faktor penting untuk peningkatan pelancongan perubatan. Sebagai contoh, pemindahan injap jantung mungkin kos melebihi $ 200,000 apabila dilakukan di Amerika Syarikat, tetapi rawatan yang sama boleh dijalankan di India memang hanya $ 10,000, kos termasuk tambang kapal terbang untuk perjalanan ke India dan balik, penginapan untuk pemulihan dan perjalanan percutian singkat.

Banyak AS berdasarkan majikan kini menyediakan sokongan kewangan untuk pekerja yang mengembara ke luar negara untuk penjagaan kesihatan. Ini membantu ramai kakitangan yang mendapat penjagaan kesihatan yang unggul di negara-negara asing. Majikan juga suka idea kerana mereka perlu membayar lebih kurang untuk rawatan kepada pekerja-pekerja daripada apa yang mereka perlu membayar untuk prosedur yang dijalankan di Amerika Syarikat.

Semua faktor-faktor ini telah menyumbang hampir sama-sama ke arah membawa satu revolusi dalam bidang pelancongan perubatan. Banyak negara-negara Asia akan cepat berkembang menjadi destinasi popular untuk pelancongan perubatan seluruh dunia. Pada tahun-tahun yang akan datang, negara-negara ini dijangka akan memperoleh pendapatan berjuta-juta dalam hasil, Kemudahan penjagaan kesihatan yang unggul dan kos penjagaan kesihatan dengan harga yang sangat berpatutan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *