Rawatan parut jerawat fibrosis – cara terbaik untuk menghapuskan parut jerawat

Rawatan parut jerawat fibrosis – cara terbaik untuk menghapuskan parut jerawat

Terdapat banyak cara untuk merawat parut jerawat. Menentukan rawatan bergantung pada jenis parut dan kuantiti parut. Sebelum anda mempertimbangkan rawatan parut anda harus mempunyai kedalaman perbualan dengan doktor. Ia adalah sangat penting anda hanya menggunakan maklumat ini sebagai pengenalan untuk parut rawatan dan tidak panduan akhir. Dermatologi anda dan juga anda boleh Bincangkan rawatan yang sewajarnya sebaik sahaja anda mempunyai pengetahuan asas.

Mengenai jerawat sangat ringan, yang mengupas kimia mungkin semua yang anda perlukan. Jenis asid yang digunakan dalam prosedur ini. Adalah disyorkan bahawa anda memilih satu lagi kaedah rawatan, jika anda mempunyai sangat ketara atau mendalam parut. Kimia mengupas prosedur yang mengambil masa kira-kira lima belas minit. Bengkak muka anda yang terhasil boleh bertahan sehingga suatu masa yang sedikit sahaja.

Terdapat beberapa pilihan yang ada untuk merawat parut jerawat yang sederhana. Yang paling popular adalah dermabrasion dan laser pelapisan. Dermabrasion adalah rawatan parut di mana roda bersalut berlian digunakan untuk “Pasir” muka anda. Teknik ini telah wujud untuk masa yang lama dan kertas pasir telah sekali digunakan bukan enjin baru yang menggunakan alat bersalut berlian. Secara umumnya, prosedur ini mengambil sekitar satu jam untuk melaksanakan. Anda seharusnya menjangka beberapa scabbing dan kemerahan untuk beberapa minggu. Kaedah ini adalah paling berkesan bagi individu dengan complexions sangat pucat atau sangat gelap.

Rawatan parut jerawat ringan lain adalah pelapisan laser. Rawatan ini melibatkan membuang kulit yang lama dengan karbon dioksida (CO2) atau erbium laser. Bergantung pada saiz dan kekerapan parut, rawatan boleh bertahan hanya beberapa minit atau lebih daripada satu jam. Rawatan ini adalah tidak dinasihatkan bagi orang-orang dengan pigmen kulit gelap, kerana ia boleh menyebabkan warna kulit tidak sekata. Selepas rawatan, kemerahan harus dijangka untuk beberapa minggu dan nada pinkish ringan mungkin jelas apatah lagi.

Untuk parut yang sangat mendalam, pitted, doktor menggunakan “teknik punch.” Terdapat beberapa rawatan “menumbuk” bergantung kepada doktor anda, jenis jerawat dan faktor-faktor lain. Jenis pertama ialah gantian punch di mana alat yang digunakan untuk menghilangkan parut ini. Kemudian yang Rasuah kulit dari bahagian lain badan anda adalah hukumnya ke atas laman web ini. Satu lagi teknik adalah excision punch yang di mana bekas luka pembedahan dikeluarkan dan di kawasan yang dibenarkan untuk pulih. Akhirnya, ada satu teknik yang mana doktor membuang parut di bahagian bawah. Kulit di kawasan yang dirawat adalah dibenarkan untuk bangkit dan mengisi di kawasan cratered. Biasanya teknik punch adalah digabungkan dengan dermabrasion dan laser pelapisan untuk hasil yang optimum. Penyembuhan mungkin mengambil masa sehingga beberapa minggu.

Satu lagi jenis rawatan parut jerawat yang subcision. Dengan subcision parut dalam sesebuah dari tisu lebih rendah, yang membolehkan darah beku ke borang di bawah kulit. Beku dalam tentera parut sehingga permukaan kulit. Sama seperti teknik punch, menggabungkan subcision dengan dermabrasion atau laser pelapisan hasil keputusan terbaik. Rawatan jenis ini boleh berkesan untuk semua jenis parut, tetapi adalah lebih baik untuk parut lebih mendalam dan lebih menonjol.

Jenis rawatan yang terakhir adalah pembesaran. Pembesaran menggunakan bahan yang serupa dengan kolagen yang disuntik di bawah kulit untuk membawa bekas luka ke permukaan. Pemulihan adalah serta-merta dan tiada cuti sakit adalah perlu. Kelemahannya, bagaimanapun, adalah bahawa keputusan ini adalah sementara dan hanya bertahan sehingga enam bulan.

Apa-apa rawatan parut jerawat yang anda memutuskan atas, perlu diingat bahawa sesetengah mungkin memerlukan lebih daripada satu sesi dengan seorang doktor. Sentiasa berunding dengan pakar dermatologi anda untuk memutuskan yang mana rawatan yang terbaik untuk anda. Terdapat pelbagai variasi dengan kos yang berkaitan dengan pelbagai rawatan. Pastikan anda mengambil kira kerumitan kewangan dengan pelan rawatan anda sebelum anda meneruskan. Ingat, lebih daripada satu pelan rawatan mungkin berkesan dalam keadaan tertentu anda. Setiap pelan mempunyai manfaat dan kelemahan jadi pastikan anda berbincang semua kebimbangan anda dengan doktor anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *