Rawatan Paruresis – hentian yang menderita dalam senyap

Rawatan Paruresis – hentian yang menderita dalam senyap

Sifat tipikal dalam kalangan orang-orang yang mengalami Paruresis adalah rasa yang terasing. Apa jadi tersendiri mengenai Paruresis ialah walaupun banyak fakta pengalaman orang Sindrom, hampir semua orang yang berurusan dengannya dengan sendirinya. Sudah tentu, takut menjadi malu, penolakan dan juga penghinaan membuat ini, bagaimanapun jika menjejaskan individu sahaja hanya difahami bagaimana berharga ‘berkongsi cerita mereka’ untuk pemulihan mereka; Lebih ramai orang menginap secara terbuka mendedahkan rahsia tersembunyi mereka kepada orang-orang di sekeliling mereka. Ini adalah bagaimana Kumpulan sokongan Paruresis yang berfaedah. Berkongsi dengan seseorang yang dekat dengan anda adalah elemen yang sangat penting terapi anda, namun mereka mungkin tidak benar-benar memahami apa yang anda menghadapi setiap hari. Walau bagaimanapun, bercakap dengan orang-orang yang mendapati diri mereka dalam situasi yang sama seperti yang anda adalah kaedah yang sangat berkesan untuk mengalahkan pundi kencing anda malu.

Membincangkan kisah anda dengan beberapa fellas yang boleh memahami dan juga mengenal pasti dengan situasi harian anda, menawarkan satu perasaan yang tidak dapat ditandingi persaudaraan dan Pemerkasaan.

Di samping itu, ia membolehkan anda menilai keterukan keadaan anda di lain-lain. Marilah kita katakan sebagai contoh, anda tidak boleh ‘pergi’ di urinal yang. Baik, tiada boleh dengan rakan dalam Kumpulan anda yang mempunyai masalah membuang air kecil di rumah sendiri. Perspektif yang anda akan dapat membantu anda meletakkan keterukan penyakit anda terus ke dalam konteks. Dan, jika sebagai contoh, anda adalah Pemuda yang punya masalah kencing di rumahnya; aspek yang sangat menyatakan butir-butir ini dengan sekumpulan Paruretics merupakan langkah utama pada laluan untuk penyembuhan serta bahagian yang penting dalam rawatan Paruresis anda.

Sekarang, ini bukan kelebihan hanya kumpulan sokongan; mereka juga memberi peluang kepada amalan dengan rakan-rakan Paruretics. Kumpulan mungkin mempunyai pukulan pada aktiviti-aktiviti bersama (mengikut keterukan keadaan ahli-ahli), atau mungkin anda boleh rakan kongsi dengan ‘pee pal’ dan cuba ‘Sistematik Desensitization’ tugasan. Jika anda telah benar-benar mendengar istilah sebelum ‘Sistematik Desensitization’ boleh digunakan sebagai rawatan Paruresis yang terdiri daripada secara progresif mendedahkan diri anda kepada yang fobia. Hasilnya adalah desensitization yang kepada kebimbangan.

Dalam Kumpulan sokongan, anda mungkin diminta untuk membina Nota keadaan bilik mandi awam yang pelbagai dari sedikit kebimbangan-memprovokasi untuk memprovokasi sangat kebimbangan. Anda akan pergi ke atas mereka dengan Kumpulan, maka mungkin membentuk satu berpasangan dengan seseorang pada tahap yang sama seperti anda. Akhir sekali, anda boleh mendapatkan mingguan bersama-sama untuk membuat satu usaha untuk mengalahkan setiap titik, satu-persatu.

Ia dapat difahami jika ini seolah-olah sedikit ganjil. Walau bagaimanapun, pada penghujung hari, teknik ini berkesan. Kenapa ianya yang berjaya Paruresis rawatan tersebut? Baiklah, setelah anda pal (yang juga orang betul-betul sama tekanan dan kebimbangan dalam senario ini), perubahan dinamik seluruh permainan. Anda mempunyai Paruresis kerana pemikiran bawah sedar anda telah dikondisikan untuk berfikir tandas awam tidak bebas daripada bahaya. Walau bagaimanapun, apabila anda berada bersama-sama dengan rakan anda; anda telah mendapat Keselamatan, anda telah bangun kembali, anda punya Pertahanan. Hasilnya? Anda tidak lagi pada ‘berjaga-jaga tinggi’, dan anda yakin cukup untuk pee.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *