Rawatan paling pelik dalam sejarah kemurungan

Rawatan paling pelik dalam sejarah kemurungan

Sepanjang sejarah manusia yang direkodkan kemurungan telah menjadi satu Bala dengan yang orang berjuang, mengalami dan mencari bantuan. Malangnya, lama sebelum kedatangan ubatan moden awal doktor dan pengamal perubatan telah hanya terhad pengetahuan, imaginasi dan usus naluri untuk bekerja dengan mereka.  Tetapi sebagai profesional yang khusus membantu mereka telah ditentukan untuk meringankan mereka pesakit “dejection” atau “Melankolik.” Oleh itu, mereka mencipta rawatan bagi kemurungan dan lain-lain penyakit mental yang, hari ini, kelihatan pelik, aneh dan bahkan tidak bertamadun.

TERAPI INSULIN KOMA

Pada tahun 1927 Vienna doktor Manfred Sakel dihantar pesakit kencing manis yang juga seorang penagih morfin ke dalam koma untuk apabila beliau secara tidak sengaja ditadbir yang terlebih dos insulin. Apabila dia, nasib baik, datang daripada koma yang beliau dilaporkan ketagihan beliau telah hilang. Nampaknya, Sakel membuat kesilapan yang sama dengan satu lagi penagih yang awoke mendakwa untuk diubati.

Sakel percaya dia berada di sesuatu dan digunakan terapi koma dengan sembilan puluh peratus yang dilaporkan kadar penyembuhan antara schizohprenics.

Sebab kejayaan rawatan ini masih tidak jelas tetapi dihentikan kerana bahaya dan kematian yang dikaitkan dengan koma.

TREPANATION

Trepanation, melibatkan membosankan lubang pada tengkorak pesakit yang telah dikenalpasti sebagai salah satu daripada bentuk-bentuk terawal rawatan kesihatan mental.

Gila dan lain-lain masalah tingkah laku tidak diingini di mana dipercayai menjadi punca syaitan-syaitan yang tinggal di dalam kepala orang. Mewujudkan sebuah lubang di tengkorak orang adalah cara untuk membiarkan syaitan melarikan diri, dengan itu menghapuskan penderitaan dari kemurungan.

TERAPI PUTARAN

Dicipta oleh Erasmus Darwin, Datuk Charles Darwin, putaran terapi ini digunakan untuk “spin” orang tidur. Tidur adalah dipercayai ubat yang terbaik untuk sebarang penyakit, begitu cepat menggalakkan mengantuk menjadi matlamat rawatan ini dicipta oleh ini tidak-sangat-berjaya, doktor, ahli falsafah dan saintis.

Terapi putaran yang tidak pernah mendapat kredibiliti banyak sehingga seorang doktor Amerika, bernama Benjamin tergesa-gesa, digunakan terapi dizzying dalam amalan beliau psikiatri. Tetapi tidak cuba untuk mendorong tidur, tergesa-gesa Dr. akan berputar pesakit di kerusi berputar untuk mengurangkan kesesakan otak. Dia percaya ini menjadi punca penyakit mental mereka.

Walaupun tidak lagi digunakan untuk merawat penyakit mental, kerusi berputar terus digunakan dalam kajian penyakit ruang dan gayat.

HIDROTERAPI

Pakar psikiatri awal dipercayai kesan menenangkan berendam di air boleh digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan mental. Jika anda telah saraf dan belum jelas itu, mandian panas, santai telah disyorkan. Jika anda bertenaga dan telah letih sepanjang masa, anda telah dirawat dengan semburan yang bertenaga.

Malangnya, hidroterapi meninggalkan alam akal dan memasuki alam penyeksaan batasan apabila doktor ketat swaddled pesakit dengan tuala yang direndam dalam air ais, atau diikat pesakit ke dalam tab mandi, menenggelamkan mereka bagi jam dan walaupun hari.

Mujurlah, kecuali santai gunakan di Tab Mandi Spa, rawatan hidroterapi untuk kemurungan sebahagian besarnya telah ditinggalkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *