Rawatan masalah Tiroid dengan Yoga

Rawatan masalah Tiroid dengan Yoga

Kelenjar Tiroid adalah dianggap sebagai salah satu kelenjar endocrine terbesar di dalam badan. Ia sering dikelirukan dengan kelenjar paratiroid. Ia didapati di leher, di bawah rawan Tiroid dan pada kira-kira tahap yang sama seperti kelenjar cricoid. Kelenjar Tiroid mengekalkan berapa cepat badan menggunakan tenaga, protein, dan mengawal bagaimana sensitif badan perlu hormon lain tarikh. Kelenjar yang menghasilkan dua jenis hormon dalam melaksanakan proses ini – triiodothyronine (T3) dan thyroxin (T4). Hormon-hormon ini mengawal kadar metabolisma dan menjejaskan pertumbuhan dan kadar fungsi banyak sistem-sistem lain dalam badan.

Hipotiroidisme merupakan Raja penyakit yang menjejaskan metabolisme, maka seluruh sistem tubuh badan. Ini adalah kerana kerosakan kelenjar Tiroid. Ini bermakna underactive Tiroid. Di bawah keadaan ini, kelenjar yang menghasilkan hormon thyroxin kurang. Yoga didapati sangat bermanfaat dalam merawat masalah kelenjar Tiroid. Terdapat beberapa kes di mana rawatan Tiroid yoga telah menunjukkan keputusan yang indah.

Hipotiroidisme boleh dikawal dengan mudah oleh tambahan hormon thyroxin tetapi terdapat beberapa cara lain untuk hidup biasanya dengan penyakit ini tanpa sebarang isu. Senaman dan yoga adalah dua daripada teknik-teknik yang terbukti yang mana satu boleh dengan mudah Menyimpan kelenjar Tiroid dalam keadaan biasa.

Salah satu boleh melakukan senaman ringan seperti berjalan pantas, treadmill dan aerobik yang sangat berguna. Mereka bukan sahaja mengekalkan peredaran darah tetapi juga keputusan untuk mengawal pengeluaran Tiroid. Anda perlu sentiasa ingat bahawa senaman yang berat seperti mengangkat berat, pushups dan lain-lain otot yang meningkatkan latihan adalah tidak berguna sehingga ke tahap itu.

Senaman yoga Tiroid termasuk Hatha yoga, Pranayama, Shavasana, simhasana dan kapalbhati yang bukan sahaja membantu merawat masalah Tiroid tetapi juga menyokong kesihatan yang baik. Menurut kajian tempahan, yoga dan senaman pernafasan adalah dua kaedah yang terbaik untuk mengawal sebarang jenis penyakit.

Kesejahteraan Ilahi adalah sebuah portal kesihatan terkemuka yang menawarkan maklumat akal mengenai pelbagai teknik Tiroid yoga untuk mengubati Hipotiroidisme. Ilahi Kesihatan menyediakan platform di mana pengguna dan pengamal boleh bertemu dan berbincang tentang ayurveda dan yoga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *