Rawatan keguguran awal dan faktor risiko

Rawatan keguguran awal dan faktor risiko

Keguguran adalah pengalaman yang menyakitkan dan trauma untuk seorang wanita. Ada banyak sebab keguguran kehamilan yang awal dan oleh itu, wanita perlu sangat berhati-hati dan berhati-hati semasa hamil. Tetapi kadang-kadang, ia juga diperhatikan bahawa keguguran berlaku kerana sebab yang tidak diketahui. Marilah kita telah melihat kepada sebab-sebab utama keguguran.

Baca lebih lanjut pada awal rawatan keguguran dan komplikasi kehamilan. Juga lawatan pada awal tanda-tanda keguguran

Punca-punca keguguran awal

Biasanya, punca keguguran tidak diketahui. Kesepakatan ulama terbesar adalah bahawa bayi yang akan dilahirkan dengan fizikal yang serius atau ketidakupayaan b.Ed sering miscarried. Ia juga telah ditunjukkan dalam kajian bahawa sehingga satu dalam enam keguguran berlaku kerana telur ayam hanya tidak berkembang dengan betul. Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan demam mungkin bertanggungjawab untuk keguguran berdasarkan fakta bahawa keguguran lebih banyak dilaporkan semasa wabak selesema.

Ramai wanita merasa bahawa mereka mungkin telah melakukan sesuatu untuk mengelakkan keguguran, seperti eae sihat, tetapi biasanya terdapat apa-apa yang mereka boleh lakukan dan jarang keguguran secara langsung berkaitan dengan tindakan seorang ibu.

Tanda-tanda awal keguguran

1. Berat rasa di pelvis atau perut sepanjang tempoh tiga bulan pertama kehamilan.

2. Tempoh seperti kekejangan atau menggerenyet cucukan yang mana.

3. Pendarahan yang berlaku apabila biasa kitaran haid biasanya berlaku atau pada masa lain. Kadang-kadang ini adalah semata-mata implantasi pendarahan, tetapi kadang-kadang tidak.

4. Pendarahan yang bukan hanya berterusan tetapi peningkatan jumlah dan kekerapan. Jika anda berdarah melalui lebih daripada satu pad haid sejam, ia bermakna anda kemungkinan keguguran akan meningkat dan ia biasanya disyorkan yang anda panggil pengasuh atau hanya kepala anda ke hospital.

5. Mengalami pendarahan dan tempoh seperti kekejangan yang terus menjadi lebih teruk.

6. Awal pendarahan dan ultrabunyi yang awal di mana tiada denyutan jantung bayi boleh dikesan.

7. Pendarahan yang terdiri daripada beku, sama ada kecil atau besar.

8. Am keseluruhan perasaan bahawa sesuatu yang tidak begitu tepat dengan kehamilan yang. Wanita hamil boleh jadi sangat intuitif dan jenis perasaan ini benar-benar akan dibincangkan dengan pembekal penjagaan.

Faktor risiko keguguran awal

1. Umur: Wanita yang lebih tua akan lebih berkemungkinan untuk hamil bayi dengan kecacatan chromosomal dan miscarry mereka hasilnya. Malah, 40-tahun-kanak kanak berusia adalah kira-kira dua kali sebagai cenderung miscarry sebagai 20-tahun-kanak kanak berusia. Risiko keguguran juga meningkat dengan setiap kanak-kanak yang anda ingat.

2. Sejarah keguguran: wanita yang mempunyai dua atau lebih keguguran berturut-turut adalah lebih cenderung berbanding wanita lain untuk miscarry sekali lagi.

3. Kronik penyakit atau penyakit: kencing manis yang tidak dikawal dan sesetengah mewarisi darah kaunseling gangguan autoimun (seperti Sindrom Hughes atau 10011584 lupus), dan gangguan hormon (seperti Sindrom ovari polisistik) adalah di antara syarat-syarat yang boleh meningkatkan risiko keguguran.

4. Obesiti: Beberapa kajian menunjukkan pautan antara obesiti dan keguguran.

Rawatan awal keguguran

Jika penyedia jagaan kesihatan anda merasakan bahawa anda mengalami pengguguran spontan atau keguguran, sedikit boleh dilakukan melalui cara pencegahan. Jika anda aktif miscarrying dan penyedia jagaan kesihatan anda fikir anda mempunyai kehamilan yang hidup, anda akan juga dilihat oleh Pakar Perbidanan (pakar dalam kesihatan reproduktif wanita), yang mungkin mengesyorkan berakhir kehamilan. Satu prosedur yang dipanggil dilasi dan pengkuretan (D & C) boleh dilakukan atau tambahan pemerhatian dilakukan untuk membiarkan sifat yang mengambil kursus.

1. Jika anda mempunyai jangkitan saluran kencing, antibiotik yang selamat untuk kehamilan yang akan ditetapkan.

2. Dalam keadaan tertentu, anda dan bayi anda mungkin mempunyai jenis darah yang tidak sesuai. Jika sampel darah anda menunjukkan bahawa anda adalah faktor Rh negatif (yang sesetengah jenis darah), anda akan diberi ubat-ubatan (RhoGAM) untuk mengelakkan interaksi mungkin darah jenis a dengan bayi (yang boleh berlaku jika bayi Rh positif).

3. Anda akan counseled dan bahan-bahan atau diberi arahan berkenaan kemungkinan pengguguran spontan. Jika mulut rahim anda ditutup, jika anda tidak akan pendarahan yang banyak, kerja-kerja makmal yang anda adalah normal, dan ultrabunyi menunjukkan anda tidak mengandung kandungan sebuah, anda boleh berehat di rumah dengan arahan-arahan berikut:

• Mendapat rehat yang banyak.

• Elakkan douching tidak dan hubungan seks.

• Menonton bagi laluan apa-apa bahan yang putih atau kelabu dari faraj anda. Ini mewakili apa yang dikenali sebagai produk konsep.

• Kembali ke Jabatan kecemasan jika pendarahan atau rasa sakit worsens, atau sekiranya anda mengalami demam, lemah, atau pening.

• Pergi ke doktor untuk reexamined dalam kira-kira 48 jam.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *