Rawatan jangkitan yis Male: Ubat untuk Candida lelaki

Rawatan jangkitan yis Male: Ubat untuk Candida lelaki

Rawatan jangkitan yis lelaki adalah lebih kurang sama seperti wanita. Dan, sebagai wanita secara umumnya menggunakan ubat over-the-counter, jadi lelaki. Mencari tahu di sini yang mana dan kenapa…

Jangkitan yis adalah kebiasaannya disebabkan oleh kulat seperti yis Candida albicans yang hidup secara semulajadi dalam badan, lelaki dan perempuan sama-sama kita.

Walau bagaimanapun, badan anda bakteria (85%) jauh outnumbers bakteria jahat (15%). Ini bermakna bahawa Candida yang biasanya disimpan di bawah kawalan supaya mereka tidak overgrow kepada jangkitan yis.

Tetapi ia adalah satu antara bakteria baik dan buruk. Dan, Malangnya, terdapat keadaan di mana baki ini boleh marah supaya bakteria baik yang tidak lagi boleh memastikan Candida albicans di bawah kawalan.

Dengan keadaan asas yang utama yang boleh menyebabkan keadaan seperti itu adalah; pengurangan tenaga bakteria, kekurangan sistem imun, gula dalam darah yang tinggi, ketidakseimbangan hormon dan terapi ubat-ubatan tertentu.

Kebanyakan wanita menganggap jangkitan Candida mereka dengan ubat antikulat over-the-counter (OTC). Dan tidak ada sebab mengapa lelaki tidak boleh merawat jangkitan mereka dengan cara yang sama…

Masalah dengan jangkitan yis lelaki, walaupun, adalah bahawa gejala-gejala boleh mengambil masa yang baik untuk menunjukkan bahawa, dengan masa yang mereka lakukan, jangkitan ini boleh juga maju, membuat mereka lebih sukar untuk menghapuskan.

Dan kerana gejala-gejala jangkitan yis juga boleh menyerupai lain-lain masalah ia bermakna ini, mungkin lebih serius, masalah akan tidak sedang dirawat dengan betul.

Jadi anda terlebih dahulu perlu untuk memastikan bahawa apa yang anda akan merawat adalah, sebenarnya, jangkitan yis. Berdasarkan beberapa kajian, hampir 66% daripada wanita yang menggunakan ubat-ubatan OTC tidak mempunyai jangkitan yis sekali! Terdapat tiada sebab untuk mengesyaki bahawa lelaki adalah berbeza.

Oleh itu, sebelum memilih untuk ubat-ubatan OTC, ia adalah terbaik untuk mendapatkan diagnosis yang betul daripada doktor anda. Apabila jangkitan yis telah disahkan anda boleh kemudian membuat keputusan, selepas perbincangan dengan doktor anda, di mana ubat-ubatan yang dipohon di kaunter akan sesuai untuk kes tertentu anda.

Rawatan jangkitan yis Male: Ubat Over-the-Counter tipikal

Rawatan yang dipohon di kaunter akan biasanya antikulat ubat dalam bentuk krim, salap, semburan, serbuk, pil, dan sebagainya. Di sini terdapat pelbagai rawatan jangkitan yis berasaskan dadah tipikal di kaunter…

-Monistat

-Femstat

Gyne-Lotrimin

-Mycelex

-Vagistat

Walaupun ubat-ubatan OTC (mungkin kebanyakan) yang banyak dipasarkan jelas terhadap wanita, mereka adalah sama efektif pada lelaki kerana kulat Candida yang sama yang telah disasarkan.

Bercakap dengan ahli farmasi tersebut dan membiarkan mereka tahu apa-apa alahan yang mungkin anda miliki. Anda juga harus membiarkan mereka tahu jika anda menggunakan kondom, rakan diafragma satu atau kedua-duanya, sebagai kaedah kawalan kelahiran, kerana beberapa jenis ubat yang boleh melemahkan hasil getah. Mereka kemudian akan memberi nasihat tentang ubat-ubatan yang paling sesuai.

Ubat-ubatan OTC biasanya dijual dalam 1 hari, 3 hari dan 7 hari Formula. Perkara yang penting untuk diingati ialah untuk memastikan bahawa anda selesai kursus apa formula yang disyorkan.

Selepas rawatan, sekiranya jangkitan masih berterusan, atau anda mengalami kerap berulang jangkitan, anda hendaklah merujuk kembali kepada doktor anda. Ini adalah kerana mungkin ada keadaan yang asas yang perlu ditangani terlebih dahulu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *