Rawatan herba semulajadi untuk Azoospermia atau tiada kiraan sperma

Rawatan herba semulajadi untuk Azoospermia atau tiada kiraan sperma

Azoospermia adalah satu keadaan yang juga dikenali sebagai tiada kiraan sperma. Ia merupakan sebab mengapa ramai pasangan tidak boleh hamil bayi dan ia adalah punca kepada kekecewaan terutamanya dalam keluarga muda. Azoospermia bermaksud seorang lelaki mempunyai sperma sama ada ada ejaculate beliau atau dia telah benar-benar sifar kiraan sperma. Ada banyak sebab-sebab bagi keadaan ini, tetapi ia mempunyai gejala-gejala tidak sama sekali. Lelaki hanya boleh menemui ia kelak mereka tidak boleh membuat bayi dan melakukan ujian kesuburan.

Sebaik sahaja ditemui, azoospermia adalah disembuh dan anda boleh mengembalikan kesuburan anda. Adalah lebih baik untuk memilih rawatan semulajadi atau rawatan untuk azoospermia atau tiada kiraan sperma. Dalam majoriti yang besar kes, keadaan ini adalah hasil daripada ketidakseimbangan dalam hormon. Rawatan semula jadi adalah berasaskan herba yang menggantikan hormon lelaki dalam badan dan mengimbangi tahap mereka. Mereka meningkatkan kiraan sperma dan juga motility sperma.

Rawatan herba semulajadi untuk azoospermia atau tiada sperma kiraan terutamanya terdiri daripada herba Ayurveda. Ini mempunyai sifat-sifat yang serupa dengan hormon yang meningkatkan pengeluaran sperma. Tribulus terrestris adalah salah satu herba yang menyembuhkan azoospermia. Ia digunakan untuk bertahun-tahun dalam kesuburan berkaitan masalah, libido lelaki yang rendah dan lain-lain gangguan seksual seperti mati pucuk. Tribulus terrestris meningkatkan aras estrogen dan testosteron dan juga meningkatkan peredaran darah di seluruh kawasan, tetapi terutamanya dalam sistem reproduktif dan saluran kencing.

Safed musli sangat disyorkan oleh pakar-pakar perubatan Ayurveda kerana ia seolah-olah mempunyai sifat-sifat yang meningkatkan kiraan air mani, isipadu air mani dan air mani motility. Ini adalah faktor utama yang mempengaruhi kesuburan lelaki. Safed musli juga adalah berguna dalam pelbagai keadaan-keadaan lain yang dihasilkan oleh rosak sistem reproduktif. Ia seolah-olah boleh meningkatkan kesuburan dan prestasi di kalangan lelaki.

Terdapat juga lain-lain herba Ayurveda yang merawat azoospermia. Ashwaganda, shilajit dan mucuna pruriens mempunyai kesan baik ke atas kesihatan sistem reproduktif. Bilik-bilik ini juga mempunyai kesan afrodisiak. Mucuna pruriens adalah aphrodisiac paling berkuasa. Ia juga meningkatkan tahap testosteron dan libido, dengan merangsang pengeluaran dopamine. Mucuna pruriens juga mempunyai kesan pada tahap sistem saraf, ia toning dan meningkatkan sensitiviti dan penyelarasan.

Azoospermia atau tiada kiraan sperma boleh dirawat sepenuhnya dengan rawatan herba semulajadi. Sebagai peraturan umum bagi mengelakkan keadaan ini, elakkan Merokok, kafein dan alkohol, tidak pernah memakai seluar dalam yang ketat dan mengelakkan Pemanasan berlebihan daripada betina. Makan sihat dan menjaga berat badan anda yang di bawah kawalan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *