Rawatan Cheilitis sudut yang berfungsi

Rawatan Cheilitis sudut yang berfungsi

Adakah anda mempunyai kulit yang retak di sudut mulut anda? Jika demikian, maka ada kemungkinan anda mempunyai masalah perubatan yang dikenali sebagai cheilitis sudut. Walaupun tidak sering dianggap sebagai satu penyakit serius ia masih boleh menjadi sangat membimbangkan bagi individu berkenaan. Artikel ini telah bersama-sama untuk memaklumkan kepada anda mengenai pilihan rawatan cheilitis sudut yang disediakan.

Ia adalah penting untuk mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan keadaan daripada menjadi lebih buruk seawal mungkin. Jika tidak dirawat kiri, retak yang boleh membangun dan menjadi sangat sakit dan menyakitkan, anda mungkin bahkan akhirnya menghadapi masalah membuka mulut anda untuk bercakap atau makan, yawning akan menjadi mustahil tanpa menyebabkan banyak kesakitan.

Mujurlah, Terdapat beberapa saluran bernilai bersiar-siar apabila ia datang untuk merawat penyakit ini. Rawatan yang terbaik adalah mereka yang boleh menghentikan masalah dari reappearing pada tarikh akan datang serta mengurangkan tahap gejala-gejala yang dirasai kini.

Adakah anda faham apa yang menyebabkan anda cheilitis sudut itu? Kebiasaannya ia terpulang kerana untuk membina berlebihan daripada air liur yang berkumpul di sudut mulut anda yang boleh menjadi pembiakan bakteria. Tetapi terdapat faktor-faktor lain yang membawa kepada lebihan air liur. Bagi ramai orang adalah turun untuk diet.

Jika anda tidak mendapat cukup Vitamin B atau besi kemudian keadaan dengan cepat boleh timbul. Jika anda mempunyai gaya hidup yang sibuk dan merasa bahawa anda tidak ada masa untuk menyediakan dan makan diet sihat yang seimbang kaya dengan Vitamin B dan besi kemudian penyelesaian yang akan mengambil suplemen atau tablet pelbagai vitamin. Ianya juga boleh didapati untuk mendapatkan jika salap yang mengandungi vitamin B yang boleh terus digunakan untuk kulit retak. Ini harus memberikan kelegaan serta-merta dan mengurangkan gejala-gejala yang amat. Untuk mengelakkan kejadian masa depan vitamin suplemen akan menjadi pilihan yang paling mudah.

Terdapat pilihan lain bernilai kegiatan yang boleh digunakan untuk menghilangkan masalah apabila ia berlaku dan juga menghalang masa depan wabak. Jika anda menggunakan pelembap bibir pada kawasan yang terjejas, maka anda boleh membuat cheilitis sudut lebih buruk. Sebaliknya memilih untuk balsem bibir atau Vaseline, kompaun yang berminyak adalah lebih baik daripada yang lembap kerana bakteria menyukai tempat-tempat yang lembap.

Selain daripada menambah makanan yang mengandungi tahap yang lebih tinggi daripada Vitamin B dan besi untuk diet anda juga mengeluarkan produk-produk yang mengandungi banyak yis, contohnya roti dan bir. Terdapat sedikit yang boleh membandingkan untuk mempunyai diet seimbang yang sihat tinggi dalam sayur-sayuran segar dan buah-buahan segar. Makanan laut juga boleh menyediakan anda dengan minyak omega yang penting yang boleh membantu melawan jangkitan.

Adakah anda memakai gigi palsu? Jika ya ini sebenarnya boleh menjadi punca utama masalah. Satu set pemasangan sakit bermakna bahawa mulut anda menghasilkan lebihan air liur. Jika anda mempunyai sudut cheilitis dan juga penggunaan gigi palsu kemudian bercakap kepada anda hygienist lisan tentang hubungan antara kedua-dua. Pelarasan yang sedikit boleh mengalih keluar keadaan sepanjang masa yang singkat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *