Rawatan asli untuk ketidakseimbangan hormon wanita

Rawatan asli untuk ketidakseimbangan hormon wanita

Ketidakseimbangan hormon dan gejala-gejala ketidakseimbangan hormon disebabkan oleh hormon utama yang menjadi keseimbangan. Dan anda perlu tahu ketidakseimbangan hormon ini datang daripada perubahan dalam kitaran pembiakan di kalangan wanita dan turun naik dalam paras hormon. Gejala-gejala ketidakseimbangan hormon boleh mana-mana satu atau lebih daripada yang berikut:-
• Endometriosis
• Jangkitan saluran kencing dan inkontinens
• Fibroid rahim
• Lebih rendah nafsu seks, hilang nafsu seks,
• Berat, pengekalan air dan kembung
• Fibrocystic payudara
• Pertumbuhan rambut muka dan kehilangan rambut
• Kekeringan faraj
• Sakit kepala, pening dan pemikiran yang berkabus
• Kekurangan daya seks
• Kemurungan, kebimbangan,
Gejala-gejala Alergi •
• Osteoporosis
• Kulit wrinkly

Ketidakseimbangan yang paling umum di akil baligh dan menopaus, tetapi ketidakseimbangan boleh berlaku pada mana-mana umur. Beberapa syarat yang akan dikenali sebagai berkaitan dengan ketidakseimbangan hormon termasuk: Sindrom ovari polycystic, endometriosis, penyakit payudara dan menyimpang dari kebiasaan haid.

V-gel krim semulajadi dan herba untuk menopaus seiras bio-, yang bermaksud bahawa ia adalah lebih selamat, lebih berkesan, dan manfaat perlindungan yang lebih besar

Naturopathy adalah pendekatan rawatan semulajadi yang bertujuan untuk mencegah dan merawat penyakit, memastikan keselamatan dan perlindungan badan dan memaksimumkan fungsi mental dan fizikal. Ia terdiri daripada teknik non-invasif yang berbeza, kaedah dan terapi. Sesetengah hanya boleh fokus pada membantu melegakan tekanan dan pemakanan manakala yang lain adalah lebih kompleks menumpukan perubatan alternatif dan merawat penyakit-penyakit di peringkat yang lebih maju.

Sokongan wanita berakar dalam Ayurveda – sistem penjagaan kesihatan yang purba India. Ketidakseimbangan hormon pada wanita yang disebabkan oleh pelbagai faktor yang merangkumi gaya hidup yang tidak teratur, tekanan, tabiat pemakanan dan penggunaan pil perancang keluarga.

Laman Utama ubat-ubat yang menggunakan halia:-penggunaan halia adalah satu lagi remedi rumah yang berkesan bagi gangguan haid, terutama dalam kes-kes haid yang menyakitkan dan pemberhentian aliran haid. Sekeping halia segar perlu ditumbuk dan direbus dalam secawan air selama beberapa minit.

Home remedi yang menggunakan Marigold:-herba Marigold, dinamakan selepas Perawan Maria, adalah berguna dalam allaying sebarang kesakitan semasa haid dan memudahkan aliran haid. Infusi herba yang harus diberi dalam dos satu sudu dua kali sehari untuk rawatan penyakit ini.

Penawar semulajadi dengan bijan:-biji bijan akan berharga dalam masalah haid. Setengah sudu teh serbuk biji benih, diambil dengan air panas dua kali setiap hari, bertindak cemerlang dalam mengurangkan kesakitan tdk teratur ketika haid dalam gadis berkemungkinan mendapat penyakit anemia yang muda, belum berkahwin.

Home remedi dengan betik:-betik Kerabu membantu penguncupan gentian otot Rahim dan dengan itu berhak memperolehi aliran haid yang teratur. Pepaya adalah amat berguna apabila tamat haid disebabkan oleh tekanan atau terperanjat di gadis-gadis muda yang belum berkahwin.

Remedi rumah asli dengan HEM:-HEM boleh digunakan berjaya apabila haid tidak bermula pada masa yang dijadualkan. Lima Ketua besar hemps perlu direbus dalam setengah liter air sehingga air dikurangkan kepada separuh. Ia perlu kemudian tegang dan diminum sebelum pergi ke katil untuk dua atau tiga malam. Remedi ini jarang gagal.

Home remedi dengan biji ketumbar:-biji ketumbar juga akan memberi manfaat dalam rawatan Homeopathy yang berlebihan. Enam gram biji benih perlu direbus dalam setengah liter air. Rebusan ini perlu diambil kira tayar apabila hanya setengah air itu kekal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *