Rawatan asid dispepsia Hyperacidity berkesan mengubati dan herba

Rawatan asid dispepsia Hyperacidity berkesan mengubati dan herba

Nama lain bagi hyperacidity adalah dispepsia asid. Ini adalah satu gangguan yang biasa yang memberi kesan kepada lebih daripada 30 peratus daripada jumlah penduduk. Gaya hidup yang tidak teratur dan tabiat makan yang tidak betul yang membawa kepada gangguan tersebut. Memang diketahui bahawa makanan yang kita makan dihadamkan di dalam perut. Dan perut digests makanan dengan bantuan asid dan enzim tertentu. -Asid dan enzim turun makanan dan Pas indigested makanan ke usus untuk proses selanjutnya. Bilakah ini asid perut yang dihasilkan lebih daripada kuantiti biasa yang diperlukan; hyperacidity awakes. Ia adalah satu gangguan biasa yang disambungkan kepada diet tetapi jika ia tidak dirawat dalam masa ia boleh membawa kepada beberapa masalah kesihatan yang serius seperti ulser gastrik atau perut.

Terdapat banyak faktor yang boleh meningkatkan penghasilan asid. Pada masa kini, ramai orang suka makan makanan yang kaya dengan lemak, terlalu berminyak atau makanan yang terlalu pedas. Jenis makanan ini akan merangsang kelenjar perut untuk meningkatkan pembentukan asid. Walau bagaimanapun, sesetengah jenis ubat-ubatan juga boleh menjejaskan proses pembentukan asid. Pengambilan ubat-ubatan anti-radang untuk tempoh masa yang lebih lama adalah punca paling biasa untuk hyperacidity. Ia juga disebabkan oleh minuman alkohol dan rokok. Mengelakkan perubahan gaya hidup dan tabiat ini akan sangat berguna untuk mengubati penyakit ini.

Apabila badan kita mengalami penyakit atau gangguan, ia akan menunjukkan beberapa gejala. Terdapat beberapa simptom yang tubuh badan akan menunjukkan dalam gangguan ini juga. Asid yang berlebihan boleh menyebabkan muntah-muntah, kembung dan pedih ulu hati. Sakit dalam perut juga boleh disebabkan oleh peningkatan dalam jumlah asid dalam perut. Dalam keadaan kronik gejala-gejala mungkin termasuk kembung, sakit di pengecutan otot, masalah pernafasan dan batuk. Terdapat ubat untuk merawat gangguan ini berkesan tetapi perubahan gaya hidup dan peningkatan dalam tabiat pemakanan yang tidak betul akan memberikan rawatan yang lengkap.

1. Halia adalah makanan yang paling membantu untuk merawat sakit perut. Mempunyai satu sudu teh jus halia dengan madu, selepas makan. Ia akan membantu kelenjar dalam perut untuk berfungsi dengan betul.

2. Elakkan buah-buahan citrus, bukan ia minum sedikit jus nenas beberapa kali sehari. Ia akan meneutralkan asid perut yang berlebihan.

3. Kes-kes daripada ketagihan dengan teh atau kopi, lebih suka minum teh pudina atau teh herba seperti teh chamomile. Teh herba ini tidak mengandungi kafein.

4. Termasuk yogurt dalam diet. Ia akan bukan sahaja membantu meneutralkan asid dalam perut tetapi ia juga akan membantu dalam pencernaan makanan yang betul.

5. Kubis jus adalah salah satu ubat yang paling berkesan untuk gangguan perut. Menikmati segelas jus kubis sehari-hari. Ia akan membantu untuk mengawal amaun pengeluaran asid.

Mencuba ubat-ubatan ini berkesan dan juga membuat beberapa perubahan yang perlu dalam hidup. Remedi sahaja tidak boleh menyembuhkan apa-apa gangguan, beberapa perubahan dalam gaya hidup adalah sangat penting untuk penyembuhan yang lengkap. Beberapa perubahan gaya hidup yang dibincangkan akan datang untuk kehidupan yang sihat. Membangunkan tabiat bersenam secara tetap, sekurang-kurangnya selama 30 minit. Ia akan membantu sistem penghadaman untuk berfungsi dengan betul. Elakkan minuman beralkohol dan mengurangkan jumlah rokok. Memperbaiki tabiat pemakanan dengan mengelakkan makanan yang tinggi lemak, makanan berminyak dan pedas dan makanan yang masam. Tidak pernah pergi ke kanan katil setelah menu. Meningkatkan pengambilan air minuman. Ia akan membantu tubuh untuk membuang toksin. Ubat-ubat yang dinyatakan dan perubahan gaya hidup akan menyediakan penawar lengkap dari hyperacidity.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *