Rasa sakit | Tidak tumit sakit setiap kali anda berjalan kaki?

Rasa sakit | Tidak tumit sakit setiap kali anda berjalan kaki?

Tidak tumit sakit setiap kali anda berjalan kaki atau berdiri di atasnya? Apabila anda bermain sukan, anda perlu terus hubungi time-outs kerana sakit? Apabila anda bangun pada waktu pagi, Adakah anda mengalami kesakitan di tumit anda? Jika anda menjawab “Ya” kepada mana-mana soalan-soalan ini, anda mungkin mempunyai kaki yang menggalakkan dan memerlukan rawatan. Rawatan sakit kaki yang berbeza-beza tentang keberkesanannya.

Punca sakit tumit

Banyak perkara yang berbeza boleh membawa kepada sakit tumit. Langkah pertama dalam rawatan sakit adalah untuk berjumpa dengan doktor anda atau podiatrist yang sangat baik dengan kelayakan yang bertauliah. Doktor anda boleh menentukan mengapa anda mengalami sakit tumit dan bekerjasama dengan anda untuk menentukan pelan rawatan sakit jenis ini adalah sesuai untuk anda.

* Plantar fasciitis. Plantar fasciitis adalah satu keadaan yang berlaku apabila fascia (Kumpulan tisu yang menyambungkan tumit ke jari kaki anda) menjadi radang. Ini boleh berlaku dari terlalu banyak melompat atau berlari, artritis atau wearing Kasut Jum dilengkapi miskin. Rawatan untuk plantar fasciitis termasuk: latihan khusus, berehat, dan/atau sangat sisipan. Jika kesakitan tidak dapat ditahan, doktor anda mungkin mengesyorkan ubat-ubatan untuk mengurangkan bengkak.

* Batu Bruise. Sesuatu yang sederhana seperti batu atau batu boleh menjadi punca kesakitan anda. Kadang-kadang Bilakah kita terlalu keras langkah pada objek yang kukuh, kita boleh bruise tuala wanita dari tumit kita. Rawatan kesakitan yang bruise batu adalah lain, berjalan kaki di the ball kaki anda, dan ibuprofen untuk mengurangkan keradangan. Kesakitan akan beransur-ansur pergi.

* Tendonitis. Haus dan lusuh boleh menjejas di kaki, terutamanya tendon Achilles tendon. Apabila ini berlaku, Achilles tendon menjadi radang dan kesakitan di belakang tumit berlaku. Rawatan sakit kaki bagi keadaan ini termasuk regangan senaman, Sisipan tumit, ubat tahan sakit, (Advil atau Tylenol) atau memakai Kasut terbuka-disokong.

* Tumit Spur. Doktor atau podiatrist anda akan dapat menunjukkan jika anda mempunyai yang merangsang dengan x-ray. Punca sakit tumit anda boleh termasuk kekurangan fleksibiliti dalam otot anak lembu, kekurangan sokongan lengkung, berat badan yang berlebihan, tiba-tiba meningkatkan aktiviti fizikal dan menghabiskan terlalu banyak masa pada kaki anda. Rawatan boleh melibatkan mana-mana atau semua remedi yang berikut seperti yang lain, permohonan ais, regangan, Taiping tumit bagi sokongan, dan orthonics untuk anda Kasut.

Rawatan sakit tumit kaki:

Mengikut American Ortopedik kaki dan buku lali masyarakat (AOFAS), 72% daripada orang yang menggunakan regangan latihan untuk sakit tumit pelajaran, mempunyai kesakitan reda. Tidak mengendahkan rasa sakit. Ia boleh menjadi tanda awal daripada pelbagai keadaan yang serius. Itulah sebabnya rawatan awal sakit tumit anda adalah sangat berharga. Dan berita baik, pelan rawatan sakit tumit yang paling mudah dan boleh dilakukan di rumah. Pembedahan adalah hampir tidak pernah perlu melainkan jika anda membiarkan ia keluar dari tangan.

Jadi, apa yang anda tunggu? Jangan biarkan sakit tumit yang mengganggu hidup anda lebih minit. Mencari yang terbaik kaki sakit rawatan disediakan oleh bercakap podiatrist atau doktor anda dan bekerjasama dengan mereka pada kursus tindakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *