Rasa masin dalam mulut

Rasa masin dalam mulut

Kemasinan dalam mulut adalah salah satu fenomena yang paling biasa dan diabaikan di dunia. Walaupun ia bukanlah masalah yang besar, ia boleh menjadi menyakitkan hati; Jika diabaikan. Keadaan ini melibatkan berterusan rasa masin dalam mulut. Orang-orang yang mengalami masalah menghadap, kerana mereka tidak tahu sebab-sebab dan punca bagi berlakunya

Apa punca kemasinan di mulut?

Air liur yang masin: Air liur yang secretes dalam mulut anda dari kelenjar air liur bertanggungjawab untuk rasa yang terasa di mulut anda. Air liur yang berbeza mempunyai komposisi kimia yang berbeza dan oleh itu rasa berbeza-beza. Terdapat beberapa sebab-sebab rembesan air liur rasa masin dalam mulut.

Dehidrasi

Jika badan kita dehidrasi kronik, rasa masin air liur dirembeskan. Dehidrasi boleh berlaku disebabkan kekurangan pengambilan cecair atau kehilangan cecair yang berlebihan dalam badan kita.

Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti ubat-ubatan anti-thyroid dan ubat-ubatan kemoterapi.

Kelenjar air liur penyakit seperti Sindrom Sjogren atau bakteria jangkitan kelenjar air liur (sialadenitis).

Komposisi kimia air liur boleh berubah sebagai tindak balas kepada penghidratan. (Dalam erti kata lain, Adakah anda minum cecair mencukupi?) Jika anda adalah dehidrasi kronik, anda mungkin perlu saltier air liur. Melihat lebih dekat pada apa yang anda minum. Beberapa orang minum hanya caffeinated minuman dan minuman beralkohol.

Rawatan kemasinan dalam mulut

Homeopati

Penuh nikmat makanan sentiasa kekal dengan rasa. Rasa juga dihubungkan kepada minda dan selera makan. Kegemaran, keinginan dan kesal makanan semua berkaitan dengan perkataan ‘rasa’. Rasa bertindak balas dengan keperluan badan dan boleh meningkatkan selera makan. Setiap dan semua orang mempunyai rasa kegemaran mereka sendiri dan lebih suka ia berulang kali dengan keinginan. Perubahan dalam rasa boleh mengubah taraf kehidupan/Kesihatan (sebaliknya).

Ciptaan ini berkaitan dengan proses dan komposisi yang didapati berguna untuk potentiating rasa natrium klorida pada manusia. Ia telah mendapati bahawa rasa natrium klorida boleh dipertingkatkan di dalam mulut manusia dengan menggabungkan dengannya, atau dengan makanan atau minuman yang mengandungi sama.

Rasa masin memandu saya gila

Kira-kira empat tahun lalu saya telah didiagnosis dengan kanser payudara. Saya mempunyai sebuah lumpectomy dengan tiada penglibatan nod. Malam selepas pembedahan adalah yang paling teruk dalam hidup saya. Saya tidak dalam kesakitan, tetapi saya tidak boleh duduk atau tidur. Selepas pembedahan, saya telah dapat makan apa-apa tetapi roti dan kopi untuk kira-kira setahun. Pemikiran yang makan makanan yang lain adalah repulsive. Selepas setahun tabiat makan saya kembali seperti biasa. Bulan lepas saya telah mula mempunyai rasa yang masin dalam mulut saya.

Ia boleh menjadi satu bentuk neuropati yang disebabkan oleh ubat atau penyakit. Anda patut melaporkan ini kepada doktor anda. Juga, cuba Biotene pelembab (telah dijual di kedai-kedai seperti Longs, sasaran, Safeway dan sebagainya dan dalam talian), ubat gigi, gusi dan semburan. Menjaga mulut anda lembap adalah penting untuk mencegah jangkitan dan / (seriawan atau bakteria), karies gigi, atau kerosakan lain kepada mulut/lidah anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *