Rancangan Blues dikritik atas pampasan Eksekutif; Sesetengah laras gaji berdasarkan ekonomi: Chris Meehan

Rancangan Blues dikritik atas pampasan Eksekutif; Sesetengah laras gaji berdasarkan ekonomi: Chris Meehan

Manakala pampasan Eksekutif Plan Blue Cross dan perisai Blue mungkin kelihatan tidak ketara berbanding bonus korporat dan golden payung terjun di banyak syarikat-syarikat besar untuk keuntungan, rancangan tidak imun terhadap kritikan mereka pakej pampasan dan pemisahan, terutama dalam kemelesetan ekonomi yang teruk. Beberapa rancangan Blues bukan untuk keuntungan — memetik kegawatan ekonomi atau keputusan kewangan mereka sendiri lebih rendah — telah mengurangkan pakej pampasan eksekutif kanan dan bonus.

Tim Bartl, seorang jurucakap Pusat atas pampasan Eksekutif, memberitahu The AIS melaporkan bahawa Syarikat akan membuat perubahan kepada pelan pampasan Eksekutif “secara langsung akibat kegawatan ekonomi. Perubahan ini melibatkan mengurangkan gaji dan menukar pendek- dan jangka panjang peluang insentif untuk menggambarkan jangkaan prestasi masa hadapan. ” Secara keseluruhan, katanya, “menurut kepada Equilar, Inc, jumlah pampasan S & P [iaitu, Standard & Poor] 500 Eksekutif di syarikat-syarikat yang telah memfailkan penyata proksi mereka setakat ini, gaji CEO berkurangan sebanyak 6.8% dan insentif Tahunan telah menurun sebanyak lebih daripada 20 %” sejak kemelesetan bermula.

Bartl mengandaikan bahawa majoriti bantahan awam terhadap gaji Eksekutif Kanan telah terhadap Eksekutif perkhidmatan kewangan. Pakej mereka sering “terlibat dengan gaji yang sederhana dengan yang besar budi bicara Tahunan insentif, yang terdiri daripada sebahagian besar gaji.”

Beberapa pelan Blues yang mengkritik pemisahan membayar

Namun, rancangan Blues telah menerima kritikan terhadap pakej-pakej yang dibayar kepada Ketua-Ketua mereka. Sebagai contoh, di Maryland, Pesuruhjaya insurans Ralph Tyler mengeluarkan arahan yang mengurangkan bekas CareFirst BlueCross BlueShield Eksekutif Leon Kaplan dan post-termination bayaran daripada $6.7 juta kepada $2.7 juta. Syarikat berusaha untuk mengurangkan gaji penamatan Kaplan, di bawah undang-undang Maryland ke apa dianggap “adil dan munasabah” untuk kerja-kerja yang dilakukan. Tyler dibenarkan bayaran lebih rendah.

Baru-baru ini, Paulette Thabault, Pesuruhjaya Vermont Jabatan perbankan, insurans, sekuriti dan pentadbiran Kesihatan, mula melihat ke dalam pakej persaraan $7.2 juta yang Cross biru dan perisai Vermont biru (BCBSVT) dibayar kepada bekas CEO William Milnes Jr. pada tahun 2008.

“Jumlah itu adalah lebih besar daripada yang kita harapkan,” kata Thabault. Beliau menambah, “Saya tidak akan mengenepikan jawapan kawal selia.” Thabault tidak mempunyai kuasa yang sama untuk meluluskan perubahan dalam pampasan Eksekutif yang tidak Pesuruhjaya Maryland, tetapi boleh “menyiasat BCBSVT dan semua syarikat insurans, dan pesanan tambahan kraf bila-bila masa yang diperlukan,” jurucakap Peter Young memberitahu laporan The AIS.

Sesungguhnya, Jabatan dikehendaki BCBSVT “melaksanakan beberapa perubahan yang berkaitan dengan pampasan Eksekutif hasil siasatan terperinci pada tahun 2007 kepada kos pentadbiran di BCBSVT”, Young berkata. Walaupun dia tidak pergi ke butir-butir, beliau menjelaskan bahawa yang diperlukan Syarikat untuk susulan ke atas beberapa cadangan yang terhasil daripada siasatan mengenai struktur pampasan bonus pada BCBSVT.

Bulan lepas Cross biru dan perisai North Dakota biru (BCBSND) dipecat CEO Mike Unhjem. Apabila rancangan mengatakan bahawa beliau pemisahan pakej termasuk $2.2 juta dalam bayaran di bawah perjanjian pekerjaan 2007 beliau, pemimpin Demokratik state House Merle Boucher bertindak balas dengan mencadangkan Rang undang-undang yang menginap telah dikenakan cukai 70% pendapatan lebih daripada $1 juta bagi CEO bukan untuk keuntungan. Tetapi rumah Republikan menolak cadangan itu, dan Rang undang-undang yang meninggal dunia.

Namun, jumlah-jumlah yang pucat berbanding Gail Boudreaux $15.3 juta diterima apabila dia meninggalkan jawatannya sebagai Presiden dan Blue Cross Blue perisai Illinois, anak Corp. Perkhidmatan Penjagaan Kesihatan (HCSC). Boudreaux di peletakan jawatan telah diumumkan bulan selepas syarikat itu yang dinamakan Patricia Hemingway Dewan Ketua Pegawai Eksekutif pada bulan November 2007.

Merancang strategi pampasan pada Blues

Manakala jurucakap HCSC Ross Blackstone tidak pula mengulas pakej pemisahan Boudreaux itu, beliau menjelaskan bahawa pampasan Eksekutif yang “adalah pelan membayar untuk prestasi” berdasarkan pencapaian Syarikat. Program “direka untuk membolehkan kita bersaing bagi dan mengekalkan pekerja-pekerja yang berbakat untuk menerajui syarikat kami dan ahli kami menyediakan nilai terbaik dalam produk dan perkhidmatan,” katanya.

Blackstone mengandaikan bahawa Syarikat dan pelan-pelan Blues di Illinois, New Mexico, Oklahoma dan Texas “telah dilakukan dengan baik sepanjang beberapa tahun yang lepas.”

Amalan, beliau menegaskan, disemak setiap tahun “untuk memastikan ia sejajar dengan jangkaan industri kita. Dan berdasarkan analisis bebas dan analisis kami sendiri, kami membayar Eksekutif dalam peringkat pampasan Eksekutif lain dalam industri kami.”

Lain-lain pelan Blues, seperti Excellus BlueCross BlueShield, mengurangkan gaji Eksekutif pada tahun 2009. Keputusan tahun 2008, rancangan berkata CEO David Klein, yang menerima jumlah pampasan sebanyak $2.7 juta pada tahun 2008, akan dibayar kurang 25% pada tahun 2009. Eksekutif-Eksekutif Kanan yang lain pada rancangan akan menikmati potongan gaji tahun ini. Tetapi rancangan “Eksekutif pengurusan kanan mendapatkan membayar insentif prestasi secara lag prestasi beberapa tahun sebelumnya,” kata. Jadi “pampasan yang dilaporkan bagi tahun 2008 mungkin telah meningkat disebabkan oleh prestasi yang baik dalam tahun 2007 dan awal.” Rancangan, yang mencatat kerugian bersih bagi tahun 2008, berubah pampasan Eksekutif sebagai sebahagian daripada usaha yang besar untuk pulih dari segi kewangan pada 2009.

Jurucakap Excellus Jim Redmond dilengkapi laporan The AIS salinan polisi pampasan Eksekutif Pelan tersebut bagi tahun 2009. Pelan ini menerangkan bahawa pakej pampasan Eksekutif ditentukan secara kes demi kes. Dan pakej direka tanpa keupayaan untuk menawarkan opsyen-opsyen saham, kerana firma-firma untuk keuntungan. Excellus berkata, Eksekutif-Eksekutif Kanan enticed untuk menyertai dan tetamu akan ditulis oleh pelanggan kami selepas penginapan dengan Syarikat melalui gabungan jangka panjang dan jangka pendek insentif berasaskan prestasi. Ganjaran akan terikat dengan matlamat, termasuk kestabilan kewangan dan khidmat pelanggan, berkata Syarikat.

Jawatankuasa Ganjaran Lembaga Pengarah ditugaskan menjalankan “ketat negara Ulasan pampasan Eksekutif” CEO dan pemimpin-pemimpin Syarikat yang lain, mengikut Excellus. Jawatankuasa juga menggunakan maklumat pampasan penanda aras, “khususnya di kalangan pelan kesihatan sama saiz, dan cadangan-cadangan” dari Perunding pampasan negara yang bebas, Mercer LLC dan Watson Wyatt Worldwide, Inc., mengikut pelan. Jawatankuasa Ulasan cadangan, laporan penemuannya kepada Lembaga Pengarah dan meminta Surat cara Ratifikasi itu. “Tiada ahli kakitangan, termasuk CEO, undi atas Jawatankuasa atau Lembaga penuh mengenai perkara-perkara pampasan Eksekutif,” kata rancangan.

Gaji CEO pembekuan HMSA

Hawaii perubatan Perkhidmatan Persatuan (HMSA) dalam pengeluarannya 2008 keputusan penuh-tahun berkata, CEO Robert Hiam secara sukarela untuk membekukan gajinya asas pada 2009 pada $1.3 juta, tindakan Lembaga yang diluluskan memandangkan kemelesetan ekonomi.

HMSA dan pampasan dan sumber manusia Lembaga Jawatankuasa menentukan pampasan Eksekutif dan kelihatan di syarikat-syarikat tempatan dan Nasional dengan sifat-sifat yang serupa dengan HMSA untuk membantu menentukan tahap gaji yang bersesuaian. Dengan Excellus, sebuah firma perunding sumber manusia membantu Jawatankuasa menetapkan tahap Eksekutif pampasan yang sewajarnya.

Insentif prestasi yang diterima oleh eksekutif HMSA pada tahun 2008 adalah “berdasarkan langkah-langkah strategik yang bertemu untuk tahun 2005, 2006 dan 2007,” kata syarikat itu.

Pelan-pelan Blues lain yang mengurangkan pampasan Eksekutif termasuk Blue Cross Blue perisai daripada Michigan (BCBSMI) dan biru Cross Blue perisai dari Massachusetts (BCBSMA). BCBSMA akan mengurangkan pampasan Eksekutif Kanan oleh kira-kira 30% hingga 50% pada tahun 2009, dengan CEO Cleve Killingsworth mendapat pengurangan sebanyak 50% di bayar. Rancangan berkata ini adalah sebahagian daripada siri langkah-langkah untuk mengurangkan perbelanjaan pentadbiran. BCBSMI berkata bahawa eksekutif kanan akan mengambil potong gaji tahunan 5% dan tidak akan menerima kenaikan tahunan sebanyak 3.8%. BCBSMI berkata, 3.8% mewakili beku pada gaji Eksekutif untuk kali kedua dalam tempoh tiga tahun yang lalu. Pelan membuat bergerak “untuk sebahagiannya diimbangi unjuran kerugian pelan kesihatan individu yang BCBSMI.”

Satu panduan yang komprehensif untuk tidak menguruskan acara dan syarat-syarat yang telah mengambilalih Hospital

menerima Laporan percuma

Produk Panas

Baru
• AIS direktori Kesihatan merancang 2009

• Penuaan Amerika: implikasi kepada perniagaan penjagaan kesihatan

• Generasi pengurusan penyakit: 2009 dan seterusnya

• Kepakaran farmasi: pihak-pihak berkepentingan, strategi dan pasaran 2009

• Kesihatan merancang strategi untuk Reka bentuk manfaat berasaskan nilai

• HSA petikan: Data, unjuran dan trend

Penjual terbaik
• Fakta-fakta rancangan Kesihatan, trend & Data 2008-2009

• Laporan mengenai privasi pesakit

Lihat senarai penuh
produk-produk di
Masuk pasaran

Baru pada AISHealth.com: Mesyuarat perniagaan kesihatan akan datang & perniagaan kesihatan pekerjaan bukaan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *