Rampasan penstabilan dengan Valparin

Rampasan penstabilan dengan Valparin

Dianggarkan di seluruh dunia kekerapan serangan sawan adalah antara 0.5% dan 1%.

Penemuan ubat-ubatan baru sangat telah meningkatkan bidang pilihan yang tersedia untuk
pengurusan pesakit.

Valparin, juga dikenali sebagai asid valproic, adalah ubat mood-penstabilan yang juga berfungsi sebagai anticonvulsant untuk digunakan terutamanya dalam rawatan epilepsi dan bipolar-gangguan.

Faedah Valparin

Pada tahun 1882, Burton pada asalnya disintesis Valporic asid sebagai analog untuk asid valeric, yang berlaku secara semula jadi
dalam Valerian. Penyelidik Pierre Eymard, pada tahun 1962, menemui sifat-sifat antiseizure asid dan mendapati bahawa ia juga terhenti sawan berpunca dari perbuatan pentylenetetrazol dalam rodensia.

Ubat ini ditetapkan untuk kegunaan dalam merawat Sawan, sakit kepala Migrain dan skizofrenia. Epileptik, kawalan Valparin, sawan separa kompleks, sawan tonik-clonic (grand mal), ketiadaan Sawan, sawan myoclonic juvana dan lain-lain sawan yang berkaitan dengan sindrom Lennox-Gastaut.

Adalah dipercayai bahawa Valparin menjejaskan fungsi daripada neurotransmitter GABA di dalam otak manusia dan dalam keadaan ini ia membuktikan untuk menjadi satu alternatif kepada litium garam dalam rawatan gangguan bipolar.

Valparin telah mendapati berkesan dalam mengurangkan jangkitan HIV juga – ia menghalang deacetilase histone enzim 1 (HDAC1), yang diperlukan untuk HIV terus dalam sel-sel yang dijangkiti.

Valparin menunjukkan untuk mempunyai implikasi dalam rawatan pelbagai kanser (kanser Sum-Sum tulang dan apa-apa jenis tumor otak yang agresif) dan metastatik.

Kerana dengan teratogenicity, Valparin contraindicated semasa hamil. Dadah ini juga adalah contraindicated di:

kerosakan hati yang sebelumnya
kemurungan-Sum-Sum tulang
gangguan pembekuan
gangguan kitaran urea
Dan kelebihan berat badan pesakit kerana ia menyebabkan pertambahan berat badan.

Sesetengah interaksi ubat mungkin boleh muncul jika anda juga mengambil ubat-ubatan rampasan yang lain seperti barbiturates atau benzodiazepin semasa mengambil Valparin. Dadah juga boleh berinteraksi dengan carmabazepine, amitriptyline dan nortriptyline. Ia adalah penting untuk menahan diri daripada menggunakan Valparin jika anda mempunyai gangguan metabolik yang khusus, pancreatitis,
atau sejarah keadaan hati.

Seperti mana-mana ubat-ubatan lain Valparin boleh mempunyai kesan sampingan. Lihat senarai di bawah:

keuntungan dispepsia dan/atau berat
keletihan, pening, mengantuk, edema persisian
perubahan dalam tingkah laku mood
perubahan dalam haid
kekejangan perut, cirit-birit, lebam
perubahan mental, kelemahan yang luar biasa

Anda tidak perlu memberi Valparin kepada orang lain yang mana ubat yang telah ditetapkan dan tidak perlu menggunakan ubat bagi keadaan perubatan yang lain jika ia tidak disyorkan oleh pakar perubatan. Dalam kes overdos gejala, kehilangan kesedaran, denyutan jantung yang tidak teratur, atau nyenyak, hubungi bilik kecemasan serta-merta.

Kesan sampingan yang boleh dilihat pada sebilangan miniscule orang-orang yang menggunakan dadah. Faedah menggunakan ubat-ubatan ini hampir selalu out-weigh kesan sampingan. Pembekal penjagaan kesihatan profesional adalah orang yang terbaik untuk menentukan dan menggunakan dos ubat apa-apa.

Faedah menggunakan Valparin jauh melebihi kesan sampingan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *