Rambut: Setiap wanita Crowning kemuliaan

Rambut: Setiap wanita Crowning kemuliaan

Rambut sering dirujuk sebagai kemuliaan Pertabalan seorang wanita. Selain muka wanita, rambut adalah bahagian yang paling nyata dari badannya. Tidak hairanlah, kebanyakan wanita membuat satu kekecohan yang besar ke atas rambut mereka. Manakala akan benar-benar botak sudah sosial diterima bahkan kalangan wanita, tiada pernah masa Bilakah wanita terpaksa tumbuh rambut panjang. Hampir seperti mereka sendiri “haiwan peliharaan,” perempuan menjaga rambut mereka dengan berhati-hati. Mereka membelanjakan jumlah besar wang dan masa semata-mata untuk mengekalkan kelancaran dalam dan Kasut rambut mereka, yang boleh lurus, kecoklatannya, panjang atau pendek.

Sebagai sebahagian daripada regimen penjagaan rambut, kebanyakan wanita meletakkan perhatian yang agak besar untuk memilih syampu dan dingin mereka. Kini ada Formula syampu yang berbeza dan penghawa untuk semua jenis rambut. Terdapat produk yang telah disediakan khusus untuk rambut berminyak, rambut Kering, rambut rosak, dan rambut yang normal. Terdapat juga anti-dandruff syampu, syampu bayi dan pelbagai produk rambut yang lain yang digunakan untuk melembapkan, melancarkan dan menguatkan rambut.

Sesungguhnya terdapat banyak rambut yang hanya bersinar imej yang kita lihat dalam iklan TV. Tukang ditakrifkan sebagai outgrowth yang filamen protein. Folikel rambut tumbuh dari epidermis dalam tetapi akar yang ditanam mendalam di dalam dermis. Tukang datang dalam warna-warna yang berbeza, kontur dan diameter.

Dalam masyarakat, rambut adalah sangat penting kerana ia menandakan entah bagaimana seseorang Kesihatan, umur, kejantanan dan status sosial. Sepanjang zaman, ia telah memainkan peranan penting dalam kehidupan orang—dari hamba-abdi rahim, golongan pertengahan, untuk lelaki dan wanita kerabat diraja. Pada zaman pra-moden, setiap kelas sosial mempunyai gaya rambut tersendiri yang tertentu. Gaya rambut seseorang itu boleh membawa kepada penolakan atau penerimaan dalam kumpulan tertentu atau kelas-kelas sosial. Ia boleh meningkatkan penampilan seseorang, keyakinan diri, dan juga menyumbang kepada perkembangan kerjaya.

Memandangkan berat kepentingan pada rambut, ramai orang telah membangunkan takut kehilangan rambut. Malangnya, kehilangan rambut ini tetapi proses semula jadi manusia sama seperti jatuh pokok daun. Keguguran rambut yang melibatkan menumpahkan sekurang-kurangnya 100 helai sehari boleh dianggap masalah rambut yang serius. Kehilangan rambut kira-kira 50 strands sehari, Walau bagaimanapun, adalah agak biasa. Penipisan rambut boleh menyebabkan tampalan atau tempat yang botak pada kulit kepala. Rambut yang biasa tumbuh dalam kitaran dan terdiri daripada tiga peringkat: berkembang, berehat dan jatuh.

Keguguran rambut, seperti masalah fizikal, mempunyai tiga jenis yang umum, seperti yang ditunjukkan di bawah,

l Alopecia Areata – ini merujuk kepada kehilangan rambut yang menyebabkan tampalan atau tempat yang botak.

l Androgenetic Alopecia – ia adalah yang paling biasa menyebabkan keguguran rambut di kedua-dua lelaki dan wanita. Ia disebabkan oleh gabungan empat faktor: umur, testosterone, tahap hormon, dan keturunan.

l penyakit kronik – kekurangan besi, penyakit Tiroid, penyakit jaringan ikat, dan sifilis boleh menyebabkan keguguran rambut.

l Telogen Effluvium – keguguran rambut jenis ini adalah disebabkan oleh demam, berdiet kemalangan, penyakit akut termasuk tekanan fizikal dan emosi.

l penyakit kulit kepala – Fungal dan jangkitan bakteria juga menyebabkan rambut gugur.

l ubat – ubat-ubatan tertentu anti-kanser dan anti-coagulant juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

l didandan berlebihan – didandan seperti ekor Kuda kecil atau braiding boleh meregangkan rambut dan menarik mereka dari folikel.

Kehilangan rambut tidak boleh dilihat sebagai hanya satu isu estetik. Ia boleh menjadi tanda penyakit yang lebih serius. Adalah bijak untuk berjumpa doktor jika anda mengalami sebarang daripada simptom yang berikut:

l anda sudah kehilangan rambut dengan cepat walaupun anda hanya di anda koleh atau di usia remaja.

l anda mengalami kesakitan atau kegatalan.

l kulit pada kulit kepala anda nampaknya merah atau scaly.

l anda akan mengalami pertambahan berat badan, keletihan, dan sikap tidak bertoleransi untuk suhu yang sejuk.

Berita baik adalah bahawa terdapat beberapa Tukang kehilangan rawatan yang ada di pasaran. Utama adalah untuk mencuba untuk mengawal tekanan dan kebimbangan anda ke atas keguguran rambut anda. Dengan pelbagai rawatan kehilangan rambut dan produk penjagaan rambut, tidak harus berasa rendah tentang kehilangan “kemuliaan Pertabalan.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *