Raja herba untuk kesihatan ajaib

Raja herba untuk kesihatan ajaib

Dalam Ganoderma Lucidum

Selama lebih 2000 tahun, cendawan Reishi (Ganoderma Lucidum) telah dianggap oleh orang Cina untuk menjadi ubat herba yang berkualiti tinggi. Dalam teori perubatan Cina tradisional, Reishi atau Lingzhi merupakan antara peringkat yang tertinggi. Ia boleh meningkatkan kesihatan secara keseluruhan, menambahkan keupayaan penyembuhan badan, menggalakkan panjang umur dan ia tidak membawa sebarang kesan sampingan walaupun diambil dalam tempoh masa yang panjang. Menurut Dr. Shi­Jean Lee, doktor perubatan Cina dari Dinasti Ming, yang paling terkenal jangka panjang penggunaan Reishi akan membina sebuah badan yang kuat, sihat dan menjamin kehidupan yang panjang. Penyelidikan Perubatan moden turut membuktikan bahawa Reishi mempunyai pelbagai kesan-kesan perubatan.

Unsur-unsur yang terdapat dalam Reishi penting:-

Melalui analisis saintifik moden, terdapat lebih daripada 200 elemen aktif yang dijumpai dalam Reishi. Unsur-unsur aktif yang utama adalah:

i) polysaccharides

Polysaccharides merangsang atau memodulatkan sistem imun dengan mengaktifkan sel-sel imun seperti macrophage dan sel-sel T Pembantu serta meningkatkan tahap suntikan immunoglobulin (antibodi) dalam melawan sel-sel asing yang tidak diingini seperti bakteria, virus dan lain-lain. Ia membantu untuk membersihkan Deposit toksik dari badan, mengukuhkan keupayaan penyembuhan semulajadi badan, menukar sel-sel tidak normal kepada sel-sel yang normal, menguatkan ketahanan badan dan sekaligus meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Eksperimen di Institut Penyelidikan dadah di Toyama, Jepun: disahkan bahawa polysaccharides di reishi bertanggungjawab untuk meningkatkan imun. Di Jepun, Reishi ekstrak telah dilaporkan untuk menjadi berkesan dalam merawat pesakit yang menghidapi kegagalan hati.

ii) Triterpenoids

Triterpenoids bertanggungjawab untuk rasa pahit di Reishi dan beberapa sifat-sifat ubat-ubatan. Ia merupakan komponen, yang bertanggungjawab dalam meningkatkan darah lipid darah dan tekanan. Triterpenoids mempunyai sejenis mengharmonikan kesan pada badan terutamanya pada sistem imun serta sistem peredaran darah. Ia memberikan Reishi kualiti adaptogenic, orang yang memberikan perlindungan. Daripada pelbagai tekanan biologi, alam sekitar dan sosial.

iii) trifosfat

Trifosfat memperbaiki peredaran darah dengan menghalang pengagregatan platelet darah. Satu kajian awal yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik dari Beijing Kolej bagi Perubatan Cina tradisional mendapati bahawa Reishi meningkatkan fungsi sel-sel darah merah dalam pemindahan oksigen. Mereka berkaitan keputusan trifosfat di Reishi. Trifosfat adalah juga membantu merendahkan tahap kolestrol dan mengawal metabolisme dan justeru itu menggalakkan semangat dan kecergasan.

iv) organik Germanium

Kandungan organik germanium di reishi adalah sangat tinggi berbanding dengan herba lain mana-mana di dunia. Berikut adalah sebahagian daripada fungsi germanium organik dalam badan kita.

-Meningkatkan bekalan oksigen kepada aliran darah
-Pulih tisu sel dengan meningkatkan bekalan oksigen kepada organ-organ badan.
-Meningkatkan kadar metabolisma badan.
-Menghilangkan tenaga elektrik seluruh sel-sel yang tidak normal dan pusingan sel tidak normal dalam sel-sel normal
-Melegakan keletihan.

v) intipati Ganoderic

Ganoderic essence adalah ramuan yang jarang ditemui dalam herba. Ini adalah unsur yang memberikan reishi harta bersinar. Intipati Ganoderic boleh mencantikkan kulit dan ia membantu dalam merawat kulit penyakit berkaitan. Kerana intipati Ganoderic, reishi boleh digunakan luar kulit yang berkaitan masalah dan untuk kecil luka dan luka. Kajian yang dijalankan oleh pelbagai penyelidik mendedahkan bahawa, penggunaan Ganoderic essence yang berterusan boleh retard penuaan.

Di dunia hari ini, sebahagian besar penduduk adalah sentiasa dalam keadaan ‘preillness’ akibat pencemaran, tekanan dan gaya hidup yang tidak sihat seperti memakan diet yang tinggi lemak, kolesterol, gula, garam dan dengan itu banyak yang membekalkan makanan sejuk beku dan diproses yang diburukkan lagi oleh aditif bahan kimia. Dalam keadaan ini, ia adalah bijak untuk mengelakkan apa-apa kemerosotan kesihatan dan bukannya untuk mencari penawar selepas penyakit yang wujud. Seperti yang dicatatkan dalam teks Perubatan Cina yang tertua, Reishi adalah untuk disaman sekiranya langkah-langkah pencegahan dan bukannya ubat. Oleh itu, Reishi adalah penyelesaian yang terbaik untuk penyakit moden kerana ia adalah Hadiah terbaik alam semulajadi untuk manusia.

Mengapa memilih DXN Reishi

Rawatan sejuk yang diterima pakai oleh DXN boleh 100% mengekalkan unsur-unsur yang aktif di dalam Ganoderma supaya serbuk Ganoderma masih mengekalkan kandungannya selepas kepekatan. Kadar kepekatan jumlah kaedah ini adalah 20:1, yang bermaksud bahawa serbuk Ganoderma DXN mempunyai kesan terapeutik yang tinggi. Selain itu, rawatan sejuk yang boleh mengekalkan unsur-unsur yang aktif di dalam Ganoderma adalah bantu kepada kaedah cucian yang mendidih dan haba.

Kami juga berbangga dengan hakikat bahawa keseluruhan proses penanaman sehingga pengeluaran DXN Reishi berdasarkan kepakaran tempatan dan bahan. Selain itu, ia juga telah diberikan dengan sijil GMP (Good Manufacturing Practice) oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Ini menunjukkan bahawa kualiti DXN Reishi telah mencapai peringkat antarabangsa. Di samping itu, banyak institusi kesihatan dan organisasi telah diperakui kualiti produk kami seperti ISO 14001, ISO 9001 dan TGA.(Pentadbiran barangan terapeutik, Australia)

Ramai orang telah meningkatkan kesihatan mereka melalui DXN Reishi.

Untuk maklumat lanjut, sila layari:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *