Rahsia untuk mewujudkan peralihan yang lancar sepanjang ucapan anda!

Rahsia untuk mewujudkan peralihan yang lancar sepanjang ucapan anda!

Pernah memandu anjakan batang dalam kereta? Jika anda mempunyai, kemudian anda akan ditemui jika anda tidak menggunakan klac itu dengan cara yang betul (terlalu cepat atau terlalu lambat–atau tidak sama sekali), gear yang akan collide dan anda akan mendengar untuk mengganggu dan menakutkan pengisaran logam. Kebanyakan pemandu remaja baru tahu ini bunyi hellacious. (Dan Datuk nenek mereka tahu bunyi hellacious ini kerana mereka yang mengutuk di bawah nafas mereka pada pemikiran perlu mendapatkan pekerjaan klac baru.)

Apa anda (dan bapa kamu) menyedari pada masa ini adalah bahawa anda tidak mempunyai peralihan yang lancar antara gear. Anda juga boleh tidak melompat dari gear satu ketiga sama ada! Apa yang anda perlukan adalah satu peralihan yang lancar antara semua gear dan dalam susunan yang betul. Well, meneka apa? Dalam dunia pengucapan awam, ia adalah penting anda juga membuat peralihan yang lancar antara pemikiran, idea dan cerita. Tidak berbuat demikian akan mewujudkan kesan “daripada gear dalam pengisar” yang dengan penonton anda.

Sekarang perhatikan bagaimana saya memulakan artikel ini. Saya perlu peralihan untuk bercakap tentang peralihan, jadi saya bermula dengan kisah mengenai satu kotak gear dan memandu anjakan melekat. Saya dilukis gambar di fikiran anda.

Anda tahu Tajuk Artikel ini, kemudian anda sedar saya adalah bermula dengan kisah mengenai seorang pemandu remaja pengisaran gear.

Anda tidak tahu bagaimana saya akan menyatukan kedua-dua, tetapi Mudah-mudahan aku terus perhatian anda semasa melakukannya dan saya pula.

Jika saya tidak, anda akan berasa biarkan turun. Itulah kekuatan yang mempunyai peralihan yang kukuh.

Matlamat anda menjadi seorang penceramah yang bertaraf dunia adalah untuk mesej anda dan anda pelbagai idea datang seperti mudah yang mungkin. Masing-masing fikir… bungkal setiap ilmu pengetahuan setiap cerita… sepatutnya mengalir ke dalam yang seterusnya dan mempunyai kesinambungan.

Sebagai contoh, sesetengah pembesar suara apabila meninggalkan satu idea atau ingin peralihan kepada kisah yang baru mungkin melibatkan penonton dengan jenaka atau anecdote yang lucu.

Infusing jenaka pada masa tersebut merupakan satu cara yang berkesan untuk membuat peralihan dalam ucapan anda. Ia juga memberitahu penonton (secara halus) yang anda sedang menuju ke arah baru.

Contohnya: bercakap tentang Pemanasan Global dan seterusnya melompat ke masalah kesihatan adalah dua daripada idea-idea yang benar-benar tidak mengikat bersama-sama juga.

“Snowcaps yang akan mencairkan; haiwan asli ke kawasan itu akan mempunyai makanan yang rendah bekalan dan akhirnya pupus. (Berhenti SEKETIKA; kelihatan keluar pada penonton) Dikatakan oleh yang meningkatkan tangan, siapa di sini mempunyai insurans kesihatan?”

GULP! Lihat apa yang saya maksudkan? Oh, pasti, idea-idea yang berbeza boleh bekerja di bawah naungan ucapan “Utama masalah dihadapi dunia” tetapi sendiri, Pemanasan Global dan penjagaan kesihatan tidak benar-benar jarring.

Melainkan sudah tentu, jika planet kita adalah menggoreng seperti bacon, anda akan memerlukan beberapa penjagaan kesihatan yang baik! Jika anda telah pergi ke pasukan idea-idea bersama-sama, anda akan perlu urut peralihan yang baik.

Tidak, pilihan terbaik anda adalah untuk bekerja pada bergerak lancar pendengar bersama-sama ke kereta api pemikiran anda seterusnya dengan cara yang paling mudah!

Boleh licin seperti sutera!

Perlu bukti selanjutnya bahawa peralihan buruk mengelirukan penonton? Baik, mari kita ambil pengalaman membuat wayang sebagai contoh: apabila filem yang melompat sekitar dari tempat kejadian ke tempat kejadian, dengan tiada kesinambungan–ia exhausts dan mengelirukan penonton. Sama ada anda tahu atau tidak, apabila anda menonton filem, membaca sebuah cerita yang hebat, atau Main–otak anda cuba untuk masuk akal apa yang sedang berlaku.

Sekarang, saya akan memberitahu anda rahsia sedikit. Saya humorist untuk improvisational.
Kereta saya pemikiran adalah sangat aliran-of-kesedaran, di saat! (Yang pada masa-masa akan saya dalam kesusahan!)

Dan kerana saya sangat improvisational, saya bekerja dengan garis panduan supaya saya tahu di mana saya sedang menuju dengan ucapan saya tetapi kadang-kadang saya pergi pada tangent sebuah. Yang berkata, saya sentiasa Pastikan apabila saya meninggalkan satu topik dan anyaman ke sana lain adalah peralihan berjalan lancar yang balang penonton saya.

A B c d!

Dalam erti kata lain, anda Jangan sekali-kali mahu LOMPAT ke satu lagi idea yang entah dari mana. Penonton anda akan berfikir, “Well, di mana neraka pula yang datang dari”?

Notis Bilakah anda akan teruja oleh seorang penceramah yang hebat, peralihan yang lancar mereka akan lancar kerana mereka tidak perasan.

Cecair daripada mesej dan kata-kata mereka adalah seperti air yang mengalir di atas batu. Ini merupakan satu elemen penting prestasi mereka. Tanpa ini sama dijarakkan perkembangan yang lancar ke topik seterusnya, ceramah boleh mendapatkan semua jumbled di minda para penonton.

Peralihan ini harus masuk akal. A B C. Sudah tentu, anda tidak mahu kandungan anda akan benar-benar linear, supaya mendapat penonton anda mendahului anda. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu membuang sepana monyet yang dan membawa masuk topik H entah dari mana. Idea-idea anda perlu mempunyai cecair dan aliran dengan yang betul segues.

Walaupun sebagai humorist yang perlu bimbang tentang bagaimana saya cerita, bit atau jenaka mengalir daripada satu hingga seterusnya. Penonton yang sangat terhibur dengan jenaka akan perasan jika satu jenaka atau cerita seolah jarring kerana saya bergerak ke bit seterusnya perniagaan tanpa peralihan.

Apabila anda mula berfikir tentang membuat sambungan dalam ucapan anda untuk membantu penonton yang bergerak bersama-sama dengan anda, Jangan fikir ia semua perlu tentang kata-kata. Mannerisms badan anda juga adalah sebahagian daripada prestasi anda dan berkomunikasi dengan banyak.

Contohnya: berjalan ke atas ke peringkat yang anda berada di bahagian yang berbeza. Mata penonton anda akan ikut anda kerana anda mendapat peluang untuk kini beralih kepada perkara yang berbeza.

Cara lain adalah dengan berhenti bercakap. Saya tahu itu adalah sukar bagi yang di-Pertua. (Kami benci senyap “pendengaran”.) Walau bagaimanapun, luangkan masa dan berhenti seketika. Perhatikan pada penonton anda dan senyuman.

Percaya atau tidak, kekurangan perkataan akan mendapatkan anda perhatian. Mengapa? Kerana pendengar anda tertanya-tanya kenapa anda berhenti bercakap. Di sini anda boleh licin keluar peralihan dengan melakukan mini ditemubual daripada apa anda hanya berkata supaya anda boleh membuat peralihan yang mengalir ke dalam bahagian yang seterusnya ceramah/pembentangan anda.

Apa yang anda lakukan semasa kesunyian

Anda boleh juga tangan sesetengah bahan, memberi masa penonton untuk merealisasikan segue yang telah berlaku. Menyerahkan penerbangan yang ringkasan mata utama anda. Apa yang anda fikir berkaitan kerja, asalkan anda juga terganggu seketika. MAKA anda dengan mudah boleh bergerak ke atas dan terus bercakap.

Jika anda ingin mengumumkan bahawa ucapan anda adalah kira-kira untuk pergi arah lain, menggunakan jenaka one-liner bahawa anda telah menabung untuk satu majlis itu.

Atau gunakan anecdote yang pendek untuk mengumumkan: membayar perhatian – perubahan dalam topik. Atau bercakap terus dengan penonton anda dengan menyamar soalan:

“Okay, saya baru sahaja selesai bercakap tentang cabaran pandai…” Saya kini ingin berbincang mengenai penjagaan kesihatan dengan anda. Dan Apakah kedua-dua mempunyai persamaan? sangat banyak… Okay, orang, sekarang pergi dengan saya mengenai perkara ini… Saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana mereka halus disambungkan. Lebih penting lagi, apa yang anda boleh lakukan untuk mengubahnya.

Lihat apa yang saya maksudkan? Idea-idea berbeza yang dua–dan satu yang mudah membuat perubahan ke seterusnya. Anda, sebagai penonton tidak tahu bagaimana idea dua topik yang berbeza akan disambungkan tetapi saya, penceramah, akan mendedahkan kepada anda. Di sini kami menggunakan rasa ingin tahu untuk mendapat lebih perhatian daripada penonton anda.

Melihat ucapan anda sendiri dan idea-idea topik anda dan lihat jika anda boleh urut mesej anda supaya anda mempunyai peralihan yang lancar bagi ucapan lebih berkesan!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *