Rahsia umpan lampam buatan sendiri – menggunakan daripada enzim, bakteria pembuihan dan ‘bait Curing’ teknik

Rahsia umpan lampam buatan sendiri – menggunakan daripada enzim, bakteria pembuihan dan ‘bait Curing’ teknik

* Sebaik-baiknya, kita nelayan akan menyampaikan cangkuk pada sendiri, terus ke dalam mulut ikan oleh sihir! *

Juga, terdapat ‘magic’ jika kita melihat sedikit lebih mendalam…

Orang menyangka kaedah unik dan lanjutan yang banyak untuk mendapatkan cangkuk Memancing mereka penghantaran ‘bodoh-bukti;’ daripada menggunakan membran separa penuh dengan asid amino untuk ‘sponge cangkuk’ penuh dengan goodies yang sangat menarik! Perkara seterusnya yang terbaik adalah untuk menyampaikan bait yang ‘hidup’ dengan asid amino, kerana ia adalah yang aktif dihadam dengan pelbagai cara!

Terdapat pelbagai enzim yang bertindak ke atas pelbagai Kumpulan makanan, beberapa yang mungkin boleh diperolehi, untuk menggunakan umpan anda untuk predigest bahan-bahan Kumpulan makanan, membuat umpan anda sumber pemakanan yang jauh lebih cekap tenaga, jadi menjadikannya menarik yang mungkin:

Protein (proteases): trypsin pH (3.5-6), pH bromelain 3 hingga 10 papain, acetyltyrosine, actinidine, fincin
Karbohidrat dan kanji (amylases): amylase, bromelain, diastase
Lemak dan minyak (lipase)
Susu juzuk: lactase
Putih gula (sucrase): seterika sukrosa
Malta gula dan bijirin (maltase, diastase)
Serat makanan / selulosa: (cellulase)

Bentuk Kristal trypsin, amylase dan boleh digunakan sebagai contoh. Memancing umpan Syarikat menawarkan. Mereka adalah enzim dalam lampam yang menggunakan diri dalam penghadaman.

Permohonan enzymic yang semulajadi, sebagai contoh, enzim terikan yis amylolytic telah menunjukkan suhu optimum yang serupa dan julat pH dalam ujian ke atas gandum, sebagai amylases dari bakteria.

Betaine cystine ‘rapat berkaitan dengan’, dan attractor yang terbukti. Digunakan dalam bait, telah menyatakan untuk bekerja terbaik dengan menggunakan gabungan asid amino yang banyak. Adalah disyorkan pada 1–2 gram / LB, walaupun ia adalah lebih berkesan pada dos yang jauh lebih tinggi…

Ia juga digunakan dalam akuakultur suapan dan telah digunakan oleh kaki-pancing ‘Pilih’ selama bertahun-tahun dalam ‘Finnstim’ di umpan protin susu.

Bentuk Kristal bromelain (dari nenas) dibekalkan oleh Syarikat-syarikat makanan kesihatan sebagai ‘tonik’, dan diambil di SKM sehingga 1000 sehari sebagai sebuah bantuan sistem penghadaman manusia. Ia cekap ‘hydrolyses’ Tempahan larut protein pada pH 3 hingga 10, pada pelbagai suhu cecair dan banyak lampam menakjubkan yang menarik bahan-bahan.

Casein, sabit, gelatin, soya protein protein ikan dan kerang, dan sebagainya. Ini ditukarkan kepada peptida dan asid amino. Itu yang (sangat mudah untuk kita) pelbagai berkesan berasaskan asid (pH) dan suhu.

Bercampur-campur dengan bahan-bahan campuran yang asas, mereka secara beransur-ansur mengurangkan struktur ke dalam bubur, jika aras terlalu tinggi; sudu teh setiap paun sudah memadai untuk memulakan kesan. Sekali boilies dan umpan lain telah disediakan dan dibiarkan sejuk dan cucian selepas mendidih, membekukan serta-merta, untuk mengelakkan predigesting terlalu cepat sebelum Memancing umpan. Umpan dirawat enzim kehilangan banyak daya tarikan mereka unik jika aktiviti enzim dikurangkan atau dihentikan untuk apa-apa sebab, sebelum menggunakan ‘belakang’.

Pada 1980-an, saya pernah bertemu pemegang rekod dunia lampam (ketika itu), Kevin Ellis, semasa dia memancing. Beliau adalah menagihkan umpan percuma beliau sebelum pemilihan pelakon. Beliau menjelaskan bahawa gendang besar, penuh ke atas dengan umpan (kelihatan seperti ramai ‘kg’) semua akan pergi ke dalam air dengan serta-merta – sebelum marjerin menjadi semua ‘cair;’ kerana ia jadi sangat enzim-aktif! (Tapi jelas sangat-sangat berkesan!)

Menggunakan enzim, adalah disyorkan oleh beberapa perlu cangkuk umpan dalam flask pra sudah, misalnya 60 darjah, untuk aktif sehinggalah titik penggunaan enzim tersebut. Ini adalah semua berbaloi. Keputusan pada umpan tersebut boleh menjadi benar-benar mengagumkan apabila umpan yang mencukupi telah digunakan untuk air, mengekstrak ikan yang terbesar, malah, pada masa-masa, di hari dan bukannya minggu!

Saya akan sentiasa saya cangkuk umpan hangat, walaupun hanya untuk membenarkan lebih banyak bakteria bertindak dan memulakan ‘bioaktif penapaian’ pada umpan, membuat mereka merasa ‘melekit’ dan bau sedikit ‘uzur’, gula dan alkohol yang dihasilkan.

Anda boleh menggunakan flask pra yang bertukar menjadi panas yang perlu cangkuk anda umpan pengawetan secara aktif, bahkan jika anda tidak menggunakan enzim dalam umpan anda. Mendapatkan umpan anda untuk mula penapaian adalah salah satu cara terbaik untuk memaksimumkan sengaja tarikan boilies ‘selesai’ anda. ‘Kemujaraban’ oleh enzim bakteria semulajadi boleh digunakan pada mana-mana ‘kimia unpreserved’ umpan segar atau beku.

Ini adalah salah satu kaedah ‘rahsia’ kaki-pancing orang-orang yang ‘yang tahu’ telah sentiasa digunakan sebagai kelebihan. Malah menggunakannya di mana-mana beku segar dibeli kedai umpan. Balutkan mereka purata 2 hingga 3 hari sebelum digunakan, dan simpan panas sehingga penggunaan! (Membawa mereka yang lebih ‘hidup’ dengan menggalakkan bakteria ‘kemujaraban!’)

Ia adalah jelas bahawa bakteria memainkan peranan yang penting dalam cara lampam sumber dan mampu untuk sintesis makanan kerana saluran penghadaman jadi pendek dan tidak cekap berbanding kita sendiri. Saluran penghadaman lampam telah berkembang dengan cara yang mencerminkan sumber makanan akuatik yang sedia ada. Ia seolah-olah keuntungan maksimum pemakanan dalam cara yang sangat berbeza daripada sistem penghadaman kita! Lampam yang makan dan bagaimana ia memilih dalam keadaan tertentu pecahan mungkin kelihatan menakjubkan dan bahkan menjijikkan kepada kami!

Tahukah anda bahawa anjing 10 out of 10 lebih suka makanan mereka cuba minum air! Pakar bakteria dimasukkan ke dalam makanan anjing untuk mencipta lebih daripada kesan ini untuk mencetuskan anjing ke ‘salivating’ dan seterusnya mengambil makanan mereka dan memakannya. Syarikat-syarikat makanan anjing membelanjakan £1000 di dalam penyelidikan untuk membangunkan yang terbaik daripada kesan ini dalam produk mereka!

Tindakan enzim ini mempunyai banyak persamaan apa yang akan kami menyasarkan untuk mencapai, umpan untuk lampam!

Boilie lampam ‘Seimbang profil’ moden baits min ‘secara optimum menarik’, betul nisbah, protein, karbohidrat, lemak, dan tambahan vitamin, mineral, garam, dan unsur-unsur surih. Ini adalah tidak perlu untuk menangkap lampam, tetapi mereka sudah tentu mempunyai banyak manfaat yang banyak hasil tangkapan dan carp kadar kesihatan dan pertumbuhan yang Agung!

Ingat, lampam yang telah singkat, beralkali penghadaman! Sebaik-baiknya, makanan ini perlu dalam satu bentuk yang aktif pecah turun, bagi lampam untuk memperoleh manfaat yang terbaik daripadanya, atau, mudah dihadam borang, seperti itu bloodworms larvae lalat, udang atau siput air, dan sebagainya.

Satu perkara kepada tampal atau doh baits dan bahkan pellets jenis yang berbeza, mereka tidak mengalami kesan berbahaya mendidih.

Kadang-kadang, ketika ini dicapai dalam ‘umpan percuma’, hari selepas anda telah pergi rumah, seperti bakteria bertindak terhadap mereka di dalam air. Ia adalah lebih mungkin bahawa ini adalah bentuk paling mudah untuk lampam untuk mencerna!

Mutlak ‘kelebihan’ pengeluaran umpan lampam, mungkin menghalang enzim yang stabil di umpan selepas mendidih, dan mungkin juga melibatkan menggunakan enzim bakteria semulajadi dalam kombinasi dengan lebih seimbang / soya bean kandungan ‘peptone’, sebagai contoh. Ia mungkin lebih banyak enzim yang dihasilkan kerana lebih banyak bahan-bahan pre-digested yang dihasilkan di dalam bait boilie ‘aktif’, (seperti daging atau susu, atau yis, atau ekstrak hati,) kerana tahap bakteria baik dan menjadi lebih banyak?

Satu kawasan yang penting adalah Sains mengekalkan kestabilan haba enzim dan mengubah keadaan pH umpan. PH ‘penampan’ yang terlibat untuk melindungi enzim yang berpotensi dan aktiviti.

Dalam eksperimen yang melibatkan ‘termos Jadual beralkali enzim dan bakteria perindustrian’, yang terbaik secara semulajadi dihasilkan, protein yang mencerna tahap enzim (jenazah), berlaku menggunakan: (Peptone 1V), ‘Soya nada’, ekstrak jagung curam minuman keras, Casein, Gelatin dan daging lembu.

Pengeluaran enzim yang menggunakan industri ‘peptone 1V’ adalah bergantung kepada kepekatan yang: terlalu banyak, dan ada satu kadar nitrogen yang berlebihan, asid amino dan ammonia, itu yang mengurangkan pengeluaran jenazah. (Peptone ini adalah sumber nitrogen dan karbon). ‘Soya nada’ menghasilkan pengeluaran enzim kedua-terbaik, dan yang ketiga adalah minuman keras yang curam jagung.

Saya akan surmise daripada ini, bahawa bukan sahaja minuman keras curam jagung boleh berkesan dalam menterjemahkan seluruh makanan protein ke dalam borang dihadam oleh enzim bakteria atau lain-lain, tetapi juga ia boleh merangsang penghasilan asid L-glutamik yang percuma, dalam bahan-bahan umpan yang menghasilkan hariannya, umpan meningkatkan rasa diri sendiri!

Hasil tangkapan atas kebanyakannya telah dicapai oleh orang-orang yang ‘menolak halangan sedikit,’ yang berfikir dan melakukan perkara-perkara yang sedikit berbeza untuk majoriti. Jadi pergi; Mengapa tidak sedikit berbeza; Ganjaran hebat yang hanya menunggu anda!

Penulis telah banyak lebih banyak ikan dan umpan ‘tepi’ sehingga lengan beliau. Setiap orang yang tunggal boleh mempunyai kesan yang besar pada hasil tangkapan. (Amaran: artikel ini dilindungi dengan Hakcipta, tetapi pencetakan akan OK dengan pautan.)

Oleh Tim Richardson. ‘ ‘Pemikiran angler umpan membuat pakar.’

*** Untuk umpan yang lebih pakar membuat maklumat dan teknik-teknik termaju yang melihat e-book yang diiktiraf / buku:

“BESAR LAMPAM BAIT RAHSIA!”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *