Rahsia terkenal loya saya

Rahsia terkenal loya saya

Loya adalah masalah yang ringan untuk isteri saya, yang adalah seorang jururawat, ketika dia sedang mengandung. Dia yang Pemancur awal dan mempunyai masalah kecil dengan sistem biasa loya dan muntah-muntah dikaitkan dengan kehamilan. Gejala-gejala adalah paling teruk pada waktu pagi tetapi menjadi lembut seperti hari berkembang. Kebanyakan rakannya jururawat yang mengandung mengalami loya dan kadangkala muntah-muntah semasa trimester pertama mereka. Loya biasanya bermula kira-kira enam minggu kehamilan dan pelepasan yang lengkap oleh kira-kira 14 minggu. Tetapi, bagi kebanyakan wanita yang isteri saya adalah berkaitan dengan, mengambil lagi bulan atau lebih untuk loya bagi memudahkan dan lenyap. Sekumpulan kecil rakan-rakan beliau menderita teruk loya yang bertukar menjadi hyperemesis gracidarum. Penyakit yang teruk di waktu pagi ini akan membawa kepada penurunan berat badan dan dehidrasi dari kehilangan cecair dan makanan yang penting untuk kesihatan wanita hamil dan bayi beliau.

Isteri saya telah hamil dengan anak kedua saya. Apabila saya tiba di rumah satu hari, selepas bekerja, dia sangat kecewa dan berkata kehamilannya akan buruk. Saya bertanya, “Mengapa anda fikir ia akan buruk”? Beliau menjelaskan pada siang hari yang dia telah sediakan bilik bayi yang baru apabila seluruh dunia seolah-olah terbalik. Dia berasa amat dizzy, loya dan terpaksa menahan pada ambang tingkap supaya jatuh. Saya terpaksa menerangkan kepadanya bahawa kehamilan beliau akan bersama-sama lebih baik daripada jangkaan. California mempunyai satu gempa bumi besar yang berjabat Lembah Sacramento yang termasuk bangunan-bangunan kerajaan yang tinggi di pusat bandar Sacramento, California. Dia sangat lega dan beberapa bulan kemudian, beliau dihantar anak kedua kami.

Apakah punca sebenar penyakit Pagi? Kita tidak boleh mendapat jawapan yang tepat daripada rakan-rakan profesional perubatan, doktor dan jururawat. Mereka menerangkan bahawa wanita menghasilkan sejumlah meningkat tahap hormon dalam badan dia yang mempercepatkan selepas mereka telah difahami. Sesetengah jenis wanita adalah lebih cenderung mendapat sakit pagi maka lain-lain. Biasanya orang yang mengandung Kembar, Kembar tiga atau gandaan lain akan lebih cenderung untuk mengalami loya. Mereka menghasilkan tahap HCG, estrogen atau hormon lain yang lebih tinggi dalam sistem mereka. Kajian daripada wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran adalah jauh lebih cenderung untuk mengalami loya semasa mengandung kerana badan sebagai tindak balas kepada estrogen. Kerana Sains adalah bekerja dengan genetik mereka itu wanita yang mempunyai ibu atau adik-beradik dengan teruk sakit pagi biasanya mengalami ia juga. Plus, jika wanita itu mempunyai sejarah sakit kepala Migrain, mereka akan lebih cenderung untuk menjadi sakit dengan loya semasa mengandung.
Ringkasan loya
• Anda mempunyai rasa loya dan muntah-muntah semasa hamil yang sebelumnya.
• Anda mempunyai sejarah loya atau muntah sebagai kesan sampingan daripada mengambil pil kawalan kelahiran. Ini mungkin berkaitan dengan tindak balas badan anda untuk estrogen.
• Anda mempunyai sejarah mabuk.
• Anda mempunyai kecenderungan genetik untuk loya semasa mengandung. Jika ibu atau adik-beradik anda telah teruk loya, terdapat peluang yang tinggi anda akan terlalu.
• Anda mempunyai sejarah sakit kepala Migrain.
• Anda sedang membawa seorang gadis. Satu kajian mendapati bahawa wanita yang loya yang teruk dan muntah-muntah adalah 50 peratus lebih cenderung untuk membawa seorang gadis.

Adakah jantina embrio yang menentukan keterukan penyakit pagi untuk sama ada demam Pagi adalah berbeza bergantung pada jika wanita yang dibawa seorang lelaki atau seorang perempuan? Satu kajian mendapati bahawa wanita yang telah membawa seorang gadis lebih 50 peratus lebih mungkin akan sakit dengan loya semasa kehamilan mereka. Walaupun topik kurang boleh dibahaskan adalah bahawa wanita yang lebih cenderung untuk mempunyai keguguran kurang berkemungkinan untuk mengalami loya semasa mengandung itu. Isteri saya mempunyai beberapa keguguran dan bayi yang dilahirkan masih. Beliau tidak mempunyai melampau loya semasa hamil ini. Bayi atau plasenta telah tidak membangun dengan betul, isteri saya mempunyai tahap hormon kehamilan yang lebih rendah dalam sistem itu mengakibatkan kurang loya. Tetapi, banyak wanita tidak mengalami loya dan pergi untuk mempunyai bayi sempurna sihat.

Terdapat beberapa cara untuk meringankan kesan loya. Seorang wanita boleh mengubah tabiat pemakanan beliau dengan makan hidangan kecil (4-6) lebih kerap pada waktu siang. Mengelakkan perut menjadi benar-benar kosong atau benar-benar penuh dengan makan jumlah yang lebih kecil lebih kerap. Wanita hamil juga boleh membuat pasti mereka mendapat banyak rehat. Mereka juga perlu mengelakkan bau; barangan kimia, minyak wangi, aromatik dan makanan yang memburukkan loya mereka. Sesetengah wanita hamil mendapati bantuan melalui penggunaan band akutekanan atau mabuk.

Ya. Isteri saya dan saya terselamat enam kehamilan dan penyakit pagi. Anda boleh juga, begitu gembira, hamil dan menikmati anak-anak anda. Kehidupan yang baik.

Mempunyai kehamilan yang gembira!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *