Rahsia Kecantikan maut Cina

Rahsia Kecantikan maut Cina

Bagi beribu-ribu tahun, perempuan Cina muda yang ingin kelihatan cantik diamalkan adat menyakitkan yang meninggalkan mereka dengan kaki yang berfungsi dan cacat dan disfigured. Rahsia Kecantikan yang maut itu dikenali sebagai mengikat kaki dan ia melumpuhkan kanak-kanak tidak berdosa banyak.

Mengikat kaki pertama muncul dalam abad ke-10 dan telah dijalankan pada kanak-kanak perempuan berumur 6 atau lebih muda. Ia pada mulanya diamalkan di bahagian-bahagian yang terkaya China tetapi kemudiannya menjadi begitu popular bahawa hanya miskin atau mereka yang bekerja dalam bidang boleh tidak melakukannya. Sebabnya adalah mudah: bidang kerja diperlukan footwork; mengikat kaki dibuat perbuatan mudah berjalan sukar.

“Dalam mengikat kaki Cina, kaki gadis-gadis muda, biasanya pada umur 6 tetapi sering lebih awal, telah dibalut di dalam bandages yang ketat supaya mereka tidak dapat berkembang dan membangun biasanya; mereka menginap, sebaliknya, berehat dan menjadi berfungsi dan sangat cacat, tidak berkembang melepasi 4-6 inci (10-15 sentimeter). Kerana gadis itu mencapai dewasa, kakinya akan kekal kecil dan kepincangan, terdedah kepada jangkitan, lumpuh dan atrofi otot,”menurut editor Wikipedia.

Orang Cina awal disamakan kaki yang kecil dengan keindahan dan kaki terikat dianggap seksi. Mereka telah dilihat sebagai misteri dan menarik, dan simbol kekayaan dan kuasa sejak wanita dengan kaki terikat tidak dapat bekerja. Kesan erotik “lotus cangkuk” kerana kaki terikat telah dipanggil, kekal selagi mereka yang tersembunyi. Yang telah dijangka kerana kaki telah teruk berfungsi dan cacat dan mendedahkan mereka akan mungkin menimbulkan kejutan dan simpati.

Untuk mencapai kesan yang diingini, ibu atau nenek akan mengikat beliau anak perempuan atau cucu di kaki ketika usianya kira-kira 4 – 7 tahun. Ini sering dilakukan semasa musim sejuk bulan sebelum gerbang kaki telah dibangunkan sepenuhnya.

“Pertama, setiap kaki akan direndam dalam campuran panas herba dan darah haiwan. Ramuan ini disebabkan mana-mana daging yang necrotized untuk jatuh. Kemudian toenails beliau telah mengurangkan seboleh-bolehnya untuk mengelakkan ingrowths dan jangkitan seterusnya. Bersedia dia untuk apa adalah datang seterusnya, kaki gadis itu delicately diurut. Bandages Sutera atau kapas, sepuluh kaki panjang dan dua inci lebar, telah disediakan dengan merendam mereka dalam sama darah dan herba campuran seperti sebelum. Berehatlah di salah satu daripada jari kaki kemudian telah pecah dan dibungkus dengan bandages basah, yang akan constrict apabila pengeringan, dan ditarik rapat ke bawah ke arah tumit. Tidak mungkin ada luka mendalam yang dibuat dalam satu-satunya untuk memudahkan ini. Upacara ini akan diulang setiap dua hari, dengan Ikatan yang segar. Setiap kali bandages yang telah pulih mereka akan ditarik lebih ketat untuk membuat proses ini terus-menerus menyakitkan,”kata Wikipedia.

Mengikat kaki telah diharamkan pada tahun 1911 tetapi kesannya haunted ramai wanita Cina selama bertahun-tahun. Sesetengah wanita kaki bertambah ½ – 1 inci selepas sedang membuka dan mereka mengalami kecacatan kurang teruk. Tetapi beberapa warga tua Cina wanita terus mengalami kesan kaki mengikat hingga ke hari ini.

“Paling biasa penyakit kaki terikat adalah jangkitan. Toenails akan menjadi bahagian dan boleh membawa kepada daging reput, menyebabkan kadang-kadang jari kaki untuk menurunkan. Penyakit ini tidak dapat dielakkan diikuti jangkitan yang bererti bahawa kematian boleh terhasil daripada mengikat kaki. Kadang-kadang, bola kaki akan berkembang secara langsung ke tumit. Kerana gadis itu membesar lebih tua, dia adalah lebih berisiko dari masalah kesihatan. Wanita yang lebih tua lebih cenderung untuk memecahkan pinggul dan tulang lain dalam jatuh dan kurang mampu untuk berdiri dari tempat duduk,”kata Wikipedia.

Pada masa kini, anda tidak perlu menyeksa diri anda untuk kekal cantik dan tanpa kedutan. Wajah cantik, sihat dan berseri boleh menjadi milik anda dengan Dermaxin. Krim semulajadi ini menyampaikan keputusan dramatik dan dilihat setanding dengan suntikan kosmetik mahal tolak kesan-kesan sampingan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *