Rahsia Enema manfaat kesihatan

Rahsia Enema manfaat kesihatan

Enema untuk adalah satu prosedur di mana kolon dibasuh dengan air dan/atau penyelesaian squirted ke dalam dubur. Enemas mempunyai sejarah yang kaya sejak beribu-ribu tahun. Dan walaupun biasa yang banyak hanya dengan “moden Barat perubatan tradisi” boleh mendapati konsep hidroterapi colon asing atau memalukan, hakikatnya enemas telah kerap diberikan kepada pesakit (walaupun di dunia Barat) sehingga tahun 1920-an. Berikutan kemunculan lanjutan pembedahan dan terapi ubat-ubatan, Namun, enemas terapi “holistik” yang sama jatuh dari vogue dan menjadi dilihat sebagai “pinggir.”

Ini adalah malang, kerana bukti-bukti saintifik mahupun anekdot mencadangkan bahawa enemas menyediakan sejumlah manfaat kesihatan yang menarik. Manfaat utama yang dipuji oleh Penyokong-penyokong enema adalah bahawa mengepam kolon membuang najis, parasit, tisu mati dan serpihan lain. Dengan mengeluarkan serpihan ini, enema yang bukan sahaja membantu memulihkan pergerakan usus yang biasa, tetapi ia juga mempunyai kesan yang mendalam untuk kesihatan fizikal badan. Beberapa tuntutan bahawa enemas membersihkan kulit, mengurangkan kekerapan dan keterukan selsema, meningkatkan kesihatan seksual, Sindrom usus tempur, dan bahkan berpotensi melegakan penyakit psikologi seperti kemurungan atau keresahan.

Sementara ini meluas tuntutan mungkin kelihatan agak meragukan kepada orang-orang yang dididik dalam tradisi allopathic, perubatan moden telah menghasilkan bukti-bukti untuk menyokong sekurang-kurangnya beberapa idea-idea ini. Sebagai contoh, ia kini dikenali bahawa “usus” mengandungi beberapa gentian saraf utama–dengan itu, ia adalah lebih munasabah untuk hypothesize bahawa terapi yang rehabilitates dan reinvigorates dalam usus boleh mempunyai faedah psikologi dan neurologi yang ketara.

Enemas juga Perkhidmatan Urutan dalam kolon, memukul apa yang dikenali sebagai “tekanan mata.” Ini adalah kawasan tisu otot yang saling nodally dengan otot-otot utama lain, sendi dan myofascial tisu di dalam badan. Pada dasarnya, enemas bertindak seperti akutekanan di dalam badan, melepaskan tenaga myofascial kelonggaran dan memperbaiki kesihatan keseluruhan badan. Enemas mungkin juga bertindak pada tahap yang lebih konkrit, menghapuskan sisa yang dibina sebagai hasil daripada sembelit.

Sesetengah ahli terapi enema percaya bahawa penyelesaian yang berbeza boleh mempunyai kesan yang berbeza pada Kesihatan kolon dan badan. Rawatan yang biasa termasuk kopi, yogurt, garam Epsom, jus lemon, dan juga cuka. Manakala enemas semua hasil kesan laksatif, enema ini khusus rawatan boleh mempunyai faedah-faedah sampingan dan bahaya yang berpotensi. Sesetengah orang percaya bahawa yogurt enemas, sebagai contoh, menyokong bakteria yang sihat di dalam usus besar dan usus kerana yogurt mengandungi bakteria hidup. Beberapa berdepan coffee enemas membantu membersihkan hati dengan menyebabkan ia melahirkan banyak hempedu. Pakar sering menggunakan barium enemas untuk membantu dengan fotografi X-ray saluran gastrousus. Penyelesaian barium boleh “light up” kawasan-kawasan yang berpotensi menimbulkan masalah dan membantu dengan diagnosis.

Manfaat kesihatan yang anda boleh mendapat daripada terapi enema mungkin bergantung pada kekerapan terapi, jenis penyelesaian yang anda gunakan, apa-apa syarat awalan untuknya yang anda hadapi dan cara di mana anda mentadbir terapi. Berbincang dengan doktor anda sebelum perubahan radikal kebersihan usus anda. Dalam sesetengah pesakit – pesakit tua atau sepatutnya dibenarkan atau orang-orang yang menderita daripada penyakit atau gangguan usus, misalnya–enemas mungkin akan contraindicated. Sejak enemas boleh mengubah Keseimbangan pH usus anda serta tahap kemasinan dan bakteria, anda mungkin akan mengalami kesan-kesan sampingan yang sementara semasa dan selepas terapi. Kekejangan bukanlah sesuatu yang luar biasa. Begitu juga, anda boleh menghasilkan najis longgar pada hari-hari yang berikutan dengan enema.

Ini langkah berjaga-jaga Walau apa pun, enema terapi telah pertempuran diuji, dan Tempahan mengamalkan gastroenterologists percaya bahawa ia adalah selamat dan mungkin sihat–apabila tidak ekstrim. Lebih-lebih lagi, dengar apa yang badan anda memberitahu anda. Jika anda memburukkan usus anda dengan basuhan mereka keluar terlalu banyak, mengurangkan terapi. Anda boleh menambah faedah terapi enema dengan mengambil berat badan anda. Mendapat lapan jam tidur setiap malam, membuang unsur-unsur tekanan daripada hidup anda, mendapat banyak senaman impak rendah dan mengurangkan pengambilan karbohidrat ringkas. Lebihan lemak, gula dan kanji boleh stres, hati dan pankreas dan berpotensi membawa kepada buildups kedua-dua toksik di dalam usus dan obesiti yang boleh menyebabkan masalah kesihatan sampingan yang terperi.

Jangan fikirkan terapi enema sebagai penawar yang ketidakselesaan atau kesusahan gastrousus; Sebaliknya, fikirkan ia sebagai sekeping dalam teka-teki yang lebih besar. Bekerjasama dengan doktor dan pakar pemakanan anda untuk membangunkan satu pelan kesihatan holistik yang menyeluruh, yang memberi tumpuan kepada pencegahan dan mengurangkan pengaruh negatif dalam pemakanan, persekitaran dan tingkah laku.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *