Quinoa: Protein sempurna untuk Vegetarian Diet

Quinoa: Protein sempurna untuk Vegetarian Diet

Satu masalah dengan diet vegan adalah kekurangan protein yang terkandung dalam kebanyakan tumbuh-tumbuhan. Protein berasal terutamanya daripada produk daging dan haiwan seperti susu, keju dan telur. Soya adalah agak tinggi protein dan Kumpulan beras dan kacang akan menambah protein, tetapi adalah sukar untuk mendapatkan cukup protein dalam vegetarian diet melalui sumber-sumber ini.
Quinoa adalah sebutir seperti benih tumbuhan yang mengandungi 16% hingga 20% protein. Protein yang lengkap dan tidak seperti protein yang terkandung dalam banyak tumbuh-tumbuhan lain, ia sangat berkualiti. Kira-kira asid amino adalah setanding dengan apa yang ditemui dalam susu. Protein yang kaya dengan lysine, methionine dan cystine dan sesuai untuk mencampurkan dengan soya atau bijirin untuk memperbaiki protein di dalam makanan tersebut. Soya adalah rendah methionine dan cystine dan bijirin hampir semua rendah lysine.
Quinoa juga mengandungi kanji, gula, minyak, fiber, mineral dan vitamin. Ianya tinggi asid linoleik dalam minyak pati. Ia mengandungi gluten tiada yang menjadikan ia pengganti bijirin yang sangat baik untuk orang-orang yang alah kepada gluten.
Quinoa bukanlah makanan yang baru. Ia telah berbudaya di pergunungan Andes Amerika Selatan selama beribu-ribu tahun dan adalah salah satu daripada 3 makanan ruji utama bagi orang-orang Inca. Dua lagi ialah jagung dan keledek. Tanaman ini, adalah sangat penting bahawa ia telah dimasukkan ke dalam banyak upacara agama Inca.
Loji quinoa bukanlah sebutir yang benar, tetapi agak saudara Swiss chard. Daun pokok yang boleh dimakan, tetapi tidak perlu dimakan dalam jumlah yang besar kerana ia mengandungi toksin yang ringan. Benih yang mempunyai salutan yang pahit yang tidak menggalakkan burung dan haiwan lain lebah dari makan mereka membuat kilang mudah untuk tumbuh.
Quinoa perlu direndam sebelum ia bersedia untuk membuang lapisan pahit dari biji benih. Ia disediakan dengan cara yang sama sebagai nasi, dengan nisbah sama air benih. Rasa ringan dan pedas dan tekstur adalah serupa dengan al dente pasta. Benih yang boleh dimakan seperti bijirin, atau dihidangkan sejuk dalam salad atau digunakan seperti kacang pea anak ayam. Quinoa adalah mudah untuk dihadam dan cahaya pada perut.
Ianya juga dapat quinoa kilang ke dalam tepung. Ia boleh digabungkan dengan sorghum, ubi kayu dan kanji kentang dan digunakan untuk penaik gluten percuma. Quinoa tepung juga boleh digunakan sebagai pengisi yang bagi coklat.
Quinoa mentah boleh germinated untuk meningkatkan nilai pemakanan. Tempoh percambahan dan quinoa adalah amat singkat. Ia akan bercambah dalam 2 hingga 4 jam di dalam bekas air bersih. Gemination meningkatkan nilai vitamin dan mengaktifkan enzim semulajadi.
Orang vegan yang ingin meningkatkan protin dalam diet mereka harus melihat quinoa. Protein lengkap dan berkualiti tinggi ini menjadikannya ideal untuk vegan diet dan ia akan membuat perubahan dari kacang soya atau kacang dan nasi. Quinoa adalah digunakan untuk membuat pasta dan produk bijirin, yang tidak lagi boleh di tangan di pasaraya tersebut, tetapi boleh didapati di kedai-kedai dalam talian. Jika anda vegan, anda perlu cuba menambah quinoa untuk diet anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *