Puting – kelemahan dan kebaikan

Puting – kelemahan dan kebaikan

Ramai ibu bapa baru, pacifier tersebut adalah menjadi lifesaver. Bukan sahaja ia cepat dan mudah, tetapi ia juga seolah-olah melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk menghentikan bayi menangis daripada hampir apa pun. Selepas jam Goyang, mendukung dan menyanyi dengan tiada penangguhan di bayi menangis, mempunyai pacifier itu di tangan boleh menjadi satu kelegaan. Namun walaupun puting bekerja agak baik bagi ramai kanak-kanak, Terdapat beberapa kelemahan potensi yang ibu bapa harus sedar. Pada akhirnya, puting yang besar sebagai penyelesaian jangka pendek kepada bayi menangis, tetapi mereka harus digunakan dengan berhati-hati.

Puting dan penyusuan susu ibu
Terdapat banyak sains masih yang timbul tentang sama ada penggunaan puting telah disambungkan kepada masalah-masalah dengan penyusuan susu ibu. Adalah jelas daripada kajian tersebut yang bayi yang menggunakan puting selalunya lebih cenderung untuk memberi penyusuan susu ibu lebih awal daripada yang disyorkan untuk sebab-sebab kesihatan. Teori di sebalik ini adalah bahawa bayi datang untuk mengelirukan pacifier dengan puting dan dengan itu breastfeeds dengan gusto tolak (kerana dia telah telah menghisap pada pacifier tersebut). Tetapi hubungan tersebut boleh menjadi sebaliknya; Ia boleh menjadi bayi yang mempunyai masalah penyusuan susu ibu atas sebab-sebab lain yang hanya lebih cenderung untuk menikmati puting.

Dalam mana-mana, ianya paling untuk konservatif dengan penggunaan pacifier awal dalam kehidupan kanak-kanak itu supaya dia boleh digunakan untuk menyusukan anak dan mencari rutin. Jika bayi yang mempunyai masalah berat badan, ia mungkin menjadi tanda bahawa dia memerlukan masa pacifier kurang supaya penyusuan susu ibu akan menjadi lebih memuaskan. Kemudian, anda mula memperkenalkan perkara-perkara yang lain ke dalam diet kanak-kanak itu, kebimbangan berkaitan pacifier ini akan hilang.

Penyelesaian yang mudah
Satu lagi kelemahan potensi puting ialah mereka yang terlalu mudah. Sesetengah ibu bapa datang untuk bergantung kepada pacifier sebagai ganti penyelesaian lain untuk bayi menangis. Bukan Goyang, menyanyi, atau bersiar-siar untuk menenangkan bayi mereka shun penyelesaian-penyelesaian ini sepenuhnya dan pergi terus ke pacifier tersebut. Ini dapat difahami, tetapi terdapat beberapa sebab-sebab yang jelas mengapa ia boleh menjadi idea yang buruk. Paling penting, ia menipu ibu bapa dan bayi daripada beberapa waktu penting ikatan. Bila-bila masa yang mungkin, mendukung dan Goyang bayi perlu sentiasa dibicarakan terlebih dahulu. Hanya jika ini tidak berfungsi pacifier yang dipertimbangkan.

Sementara itu, penggunaan yang berlebihan bagi pacifier yang boleh mencipta satu tabiat yang berpotensi menyusahkan. Jika satu-satunya cara kanak-kanak boleh menjadi gembira dan tenang adalah jika dia mempunyai satu pacifier dalam mulut dia, ini boleh menyebabkan masalah pada masa akan datang apabila dia terlalu tua untuk terus menggunakannya. Ini sering membawa kepada masalah dengan jari dan ibu jari yang menghisap di kemudian hari.

Memecahkan tabiat
Puting adalah tidak berbahaya apabila ia digunakan sebagai penyelesaian jangka pendek untuk menangis dihalang. Tetapi mereka harus digunakan secara sederhana. Berita baik mengenai puting adalah bahawa mereka benar-benar berada dalam kawalan ibu bapa. Jika kanak-kanak mempunyai naluri menghisap yang kuat, pacifier tersebut adalah lebih baik daripada jari-jari, ibu jari atau fists, yang berada dalam kawalan bayi. Tabiat pacifier adalah lebih baik daripada satu tabiat menghisap jari kerana ibu bapa boleh mengambil ia pada bila-bila masa. Dan kemudian, apabila ia adalah masa untuk kanak-kanak itu untuk berhenti menggunakan pacifier tersebut, ibu bapa boleh secara beransur-ansur dia daripada tabiat dengan memberikan kepadanya sedikit kurang setiap hari.

Keselamatan
Akhirnya, satu lagi perkara yang baik mengenai puting adalah bahawa mereka seolah-olah mengurangkan risiko SIDS apabila digunakan pada waktu malam dan semasa tidur. Jadi walaupun anda tidak keberatan untuk memberikan anak anda pacifier di siang hari, Jangan takut untuk menyediakan untuknya pada malam Bilakah dia tidur. Ia sudah tentu tidak diperlukan, walaupun-diturunkan risiko daripada SIDS agak minimum-jadi tidak ada sebab untuk memaksa anak anda untuk tidur dengan ia, dan jangan bimbang jika ia jatuh keluar dari mulut beliau.

Oleh Lisa Pecos

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *