Pusat Panggilan perubatan biasa masalah dan bagaimana untuk Elakkan mereka

Pusat Panggilan perubatan biasa masalah dan bagaimana untuk Elakkan mereka

Pusat Perubatan panggilan adalah persekitaran yang sibuk. Telefon nada cangkuk seperti panggilan pesakit untuk mendapatkan jawapan kepada soalan-soalan mendesak mereka. Ia adalah persekitaran yang memerlukan kerja berpasukan, dedikasi dan sikap positif yang bertujuan untuk menjaga pesakit dan pelanggan anda gembira. Walau bagaimanapun, selalunya terdapat masalah yang timbul di Pusat Perubatan panggilan. Kita tidak berbicara tentang isu-isu bilik rehat. Dengan bilangan panggilan, anda telah datang ke dalam perniagaan anda dan jumlah rakyat, anda telah bekerja untuk anda, tiada terikat untuk menjadi isu. Walau bagaimanapun, jika anda menangani isu-isu tersebut dan tahu bagaimana untuk menetapkan mereka, anda boleh mempunyai perniagaan yang lebih cekap dan lebih berkesan.

Pertama sekali, masa yang diambil bagi pembekal untuk menjawab telefon yang menjadi rungutan di kalangan pemanggil. Walaupun semua soalan pesakit dan pelanggan adalah amat penting, mungkin ada seseorang di luar sana dengan soalan yang dia hanya tidak dapat mencari jawapan kepada dan mengharungi meminta Perubatan Pusat adalah satu-satunya cara dia atau dia akan mencari jawapan. Satu peraturan yang baik untuk pergi adalah tiga telefon cincin. Apabila pesakit atau pelanggan yang mendengar lebih daripada itu, beliau atau dia mungkin mendapat gambaran bahawa tiada siapa akan menjawab. Orang itu, maka Hang dan panggilan lagi. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menggalakkan pekerja-pekerja anda untuk menjawab dengan deringan ketiga.

Terdapat panggilan yang hanya disekat. Panggilan disekat adalah mana-mana panggilan yang tidak dapat operator anda. Pemanggil yang mendapat disekat mungkin mendapat isyarat sibuk, dan kemudian dia boleh mendapatkan kecewa. Dengan memiliki cukup pengendali yang disediakan, anda boleh mengelak daripada pelanggan-pelanggan anda yang telah disekat.

Di samping itu, terdapat panggilan yang tak pernah dapat pusat panggilan perubatan kerana ia dapat diputuskan. Sama ada mereka dapat diputuskan kerana masalah dengan sistem telefon anda atau kerana orang Hang, engkau masih terlepas peluang untuk interaksi pelanggan. Dengan mematuhi cincin tiga atau lima belas kaedah yang kedua, anda sering boleh mengelakkan hang up. Selain itu, dengan memastikan bahawa sistem telefon anda untuk kelajuan, anda boleh mengelakkan lain nyahsambung.

Isu terakhir adalah panggilan kembali masa. Jika pelanggan menjangkakan panggilan semula itu dia telah meminta melalui Internet, ia adalah terbaik untuk pastikan orang yang mendengar dari seorang wakil dalam masa beberapa minit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *