Pundi kencing – inkontinen

Pundi kencing – inkontinen

LANGKAH 0. MELAKUKAN APA-APA

Kerana majoriti kes inkontinen idiopathic, iaitu mereka mempunyai sebab tidak diketahui, walaupun selepas ujian terperinci, famili sendiri risiko-risiko kesihatan seperti ujian invasif.

LANGKAH 1. MENGUMPUL MAKLUMAT

Adalah dianggarkan bahawa 34 juta rakyat Amerika yang berurusan dengan berkontraksi pundi kencing, ditakrifkan sebagai keperluan yang segera dan kerap membuang air kecil, atau membuang air kecil lebih daripada 10 kali dalam 24 jam. Kebanyakan orang yang lebih tua daripada 40, dan satu pertiga untuk cerapan adalah lelaki.

Inkontinen datang begitu cepat dan powerfully yang tiada masa untuk pergi ke tandas, walaupun anda sedang berdiri betul-betul di sebelah satu! Bagi sesetengah wanita, bahkan pemikiran atau sisi tandas menyebabkan kebocoran.

Terdapat banyak sebab-sebab inkontinen. Ujian diagnostik invasif yang memerlukan catheterizations terbaik menolak, Walau bagaimanapun, sebagai keputusan yang sering sahaja. Secara umum – melainkan jika ada suatu sebab yang diketahui seperti untuk prostat dibesarkan, Jangkitan pundi kencing, overgrowth yis faraj, Ruang-antara cystitis, fibromyalgia, atau sklerosis berbilang – pundi kencing masalah lemah kawalan kencing dan berkontraksi dorongan adalah difikirkan disebabkan oleh isyarat saraf yang tidak normal kepada pundi kencing, yang memulakan kontraksi otot Spastik dan yang sering bersua perlu membuang air kecil, walaupun apabila pundi kencing adalah tidak penuh.

Diari pundi kencing menyenaraikan masa hari anda membuang air kecil (termasuk kebocoran), jumlah air kencing anda terbatal, apa yang anda minum dan makan apa dan bila, dan ubat-ubatan yang anda ambil. Dalam tempoh seminggu atau dua, corak muncul yang boleh membantu anda melatih semula pundi kencing anda.

“Kira-kira 30% wanita [dengan pundi kencing berkontraksi] menjadi lebih baik hanya dengan memahami apa yang berlaku dan berfikir tentang hal itu.”

LANGKAH 2. MELIBATKAN DIRI DALAM TENAGA

Visualisasi yang kuat bersama-sama dengan pencetus fizikal boleh meletakkan anda dalam kawalan pundi kencing anda, cepat. Pilih imej, menggambarkan ia berulang kali, kemudian menggunakannya untuk membantu mencegah kebocoran dan segera. Jika anda membayangkan selama lebih dua minit sehari, anda akan mendapat keputusan yang lebih cepat daripada jika anda mengambil ubat-ubatan. Jika anda menggunakan kekunci fizikal semasa anda membayangkan, akhirnya, semata-mata, akan cukup untuk mengawal masalah anda, anda tidak akan perlu visualisasi dalam apa-apa.

Duduk sahaja, dalam suasana yang tenang (mandi yang halus), Tutup mata anda dan bayangkan dengan jelas, menggunakan semua deria anda: melihat adegan merasainya, menghidu, merasa tekstur yang, mendengar. Dalam mimpi, anda boleh mencipta apa sahaja yang anda mahu. Mengambil banyak sesi tenang untuk membuat visualisasi anda yang sebenar; Jangan cuba untuk melakukannya semua sekali gus. Membuat visualisasi sendiri atau cuba salah satu ini.

Menggambarkan mesej saraf antara pundi kencing anda dan otak anda sebagai aliran air; dalam imaginasi anda, memasang empangan dan kunci untuk melambatkan ia. Apabila anda membayangkan, memerah penumbuk anda dalam irama perlahan.

Menggambarkan laluan saraf sebagai jalan; menyediakan pintu atau pondok tol sepanjang itu, bermula pada pundi kencing dan bekerja cara anda sehingga otak. Apabila anda menggambarkan ini, perlahan-lahan menggigit bibir anda rendah.

Bayangkan tangan yang besar, kuat perlahan-lahan menolak antara kaki anda dan menenangkan anda. Apabila anda berbuat demikian, tersenyum.

Ubat-ubatan homeopati untuk inkontinen termasuk:

Belladonna: jika terdapat kekejangan yang kronik
Apa maksud yang tersebut Eupatorium.: pundi kencing sentiasa berasa penuh
Sulphura: dorongan adalah secara tiba-tiba dan sengit
Nux vomica: dorongan yang disertai dengan rasa sakit
Uranium nitricum: membakar sakit

Biofeedback menggunakan peranti elektrik atau tekanan-sensing boleh meningkatkan kesedaran pundi kencing, foiling inkontinen. Ianya jadi well-studied, dan sangat berkesan dalam melegakan masalah lemah kawalan kencing, bahawa Medicare meliputi kos.

Setiap orang yang incontinent mempunyai otot yang lemah. Orang-orang dengan tekanan masalah lemah kawalan kencing “menafikan masalah, memberi sedikit perhatian kepada isyarat pundi kencing dan akan terkejut apabila penggunaan fizikal yang sedikit memaksa air kencing keluar. Menggesa pesakit, di sisi lain, adalah sibuk dengan isyarat pundi kencing… dan rushes ke tandas pada isyarat pertama. … otak belajar dan berhenti menghalang kontraksi suatu rombakan semula kepada pundi kencing… ”
Leslie Talcott, Pengarah Institut Penyelidikan Perineometer

LANGKAH 3. MENYUBURKAN DAN TONIFY

Melatih semula pundi kencing anda untuk melegakan inkontinen. Oleh kerana pundi kencing hanya setengah penuh apabila menyeru bermula, pengubatan dorongan untuk membuang air kecil, dan secara beransur-ansur lengthening masa antara masa Lawatan ke tandas boleh bekerja keajaiban. Dengan amalan, di ambang dorongan dibesarkan dan saraf tidak lagi isyarat begitu kerap.

Aditif makanan seperti MSG, kalium sorbate, beracun dan makanan pewarna memburukkan lagi masalah.

Kekurangan vitamin B12 – biasa di kalangan vegetarian dan dikalangan orang vegan – boleh meniru MS, termasuk menyebabkan kekejangan pundi kencing yang tidak terkawal atau masalah ini akibat. Vitamin B12, dalam bentuk yang boleh digunakan, didapati hanya daripada susu, telur, ikan, dan daging.

Termasuk sekurang-kurangnya 25 gram serat yang sebenar daripada bijirin, kacang dan kekacang dalam diet harian boleh memudahkan kencing overactivity dan dorongan dengan ketara.

LANGKAH 4. MERANGSANG/MENENANGKAN

Untuk lelaki dengan berkontraksi pundi kencing anda, herba Terry Willard menggunakan teh daun pasli, silk jagung dan dandelion daun untuk mengurangkan keasidan air kencing dan kerengsaan pundi kencing. Apabila diperlukan, beliau menambah wild yam akar-umbi untuk melegakan atau valerian untuk menenangkan.

Kaunter haba dan mengurangkan keradangan yang underlies untuk pundi kencing berkontraksi, herba di India mencadangkan infusions menenangkan herba seperti akar marshmallow (Althea off.), daun pisang (Plantago spesis), atau daun mullein (Verbascum thapsus). Bagi mereka yang mempunyai masalah yang teruk, 1-4 camca besar serbuk kunyit (Cucurma longa) akan ditambah kepada suku harian infusi yang berlainan.

SAW palmetto beri, di rasa atau teh, berehat otot licin di leher pundi kencing dan membantu mengurangkan overactivity.

Herba jururawat Martha Libster mengingatkan kita kebergunaan ephedra Cina (ma huang) – mengurangkan mukus permukaan bengkak dan berehat Spastik otot – apabila merawat pundi kencing untuk berkontraksi.

Akupunktur boleh membawa pelepasan ketara daripada kecemasan, masalah dan pundi kencing berkontraksi berkata penyelidik di Jabatan Kesihatan Oregon dan Universiti Sains. Rawatan Akupunktur khusus pundi kencing mingguan empat meningkat kapasiti pundi kencing, segera berkurangan dan kekerapan, dan meningkatkan kualiti hidup serta ubat-ubatan atau terapi behavioral.

Jika anda tidak mendapat mainan melakukan senaman lantai pelvik (Kegels), jangan putus asa. Ahli terapi fizikal, tenaga pengajar peribadi bagi pundi kencing anda, boleh membantu anda dengan senaman ini amat penting.

LANGKAH 5A. PENGGUNAAN SUPLEMEN

Kekurangan magnesium pencetus kekejangan otot dan masalah lemah kawalan kencing. Tambahan 200-600 mg setiap hari boleh membantu.

Orang vegan dan vegetarian peduli oleh berkontraksi pundi kencing anda mungkin kekurangan vitamin B12 – nutrien penting yang didapati dalam makanan haiwan. Tambahan atau, lebih baik lagi, diet yang sihat yang merangkumi organik tenusu dan daging, dinyatakan. Anda mungkin ingin diuji untuk methylmalonic asid aras, petunjuk kekurangan yang lebih baik daripada ujian untuk vitamin B12 itu sendiri.

LANGKAH 5B. PENGGUNAAN DADAH

Sesetengah dadah – seperti “pil air” dan tranquilizers – menyebabkan atau memburukkan lagi untuk pundi kencing berkontraksi. Sebaliknya, gunakan herba diuretics Sutera jagung, akar burdock dan dandelion; mereka menenangkan pundi kencing. Tranquilize dengan St.Joan mesra pundi kencing rasa wort (Hypericum perforatum), dropperful yang 3 – 6 kali sehari, atau motherwort (pokok cardiaca) rasa, 15 titis 3 – 4 – 8 kali sehari.

Ubat Antimuscrinic atau anticholerinergic berehat otot detrusor di pundi kencing, memanjangkan masa antara dorongan dan mengganggu. Mereka adalah amat berguna untuk orang-orang yang berurusan dengan inkontinen trauma, tetapi sering dicadangkan sebagai jambatan untuk mengawal kebocoran inkontinen manakala perubahan gaya hidup yang berkesan. Saya tertanya-tanya bagaimana berguna ini, sebagai antimuscrinic ubat boleh mengambil masa sehingga tiga bulan untuk berkesan dan “kesan-kesan sampingan mungkin hampir seperti menyusahkan sebagai masalah lemah kawalan kencing itu sendiri.”

Detrol (tolterodine), Ditropan (oxybutynin), Enablex (darifenacin), Sanctura (trospium klorida) dan Vesicare (solifenacin), boleh menenangkan pundi kencing untuk berkontraksi, tetapi kering mulut dan mata dan menyebabkan ingatan aritmia kemerosotan serta sembelit dan jantung. Dalam satu kajian, tiga suku daripada mereka yang mengambil 4mg tolterodine dan 0.4mg tamsulosin, dan dua pertiga daripada orang-orang yang mengambil plasebo, melaporkan peningkatan selepas tiga bulan.

Walaupun kekurangan estrogen tidak menyebabkan masalah lemah kawalan kencing, krim topikal estrogen faraj adalah satu cara yang agak selamat, dan sangat mudah, bagi wanita yang lebih tua untuk menenangkan pundi kencing hiperaktif.

Tofranil (imipramine) adalah untuk antidepressant yang digunakan bersama-sama dengan antimuscrinic untuk mengetatkan sphincter kencing dan berehat otot pundi kencing spasming. Pening, mengantuk, dan tekanan darah rendah adalah kesan sampingan lebih kerap pada orang-orang 60 lebih.

LANGKAH 6. BEREHAT DAN MASUKKAN

Di Eropah, suntikan ke dalam lapisan pundi kencing blok impuls saraf yang mencetuskan berkontraksi pundi kencing. Ini tidak lagi diluluskan di Amerika Syarikat. Tetapi suntikan Botox. Kesan – peningkatan ketara dalam kapasiti pundi kencing sebelum segera – meniru pundi kencing latihan semula tetapi hanya tempoh 6-12 bulan.

Implantasi pembedahan daripada neuromodulator yang sacral boleh berehat otot pundi kencing dan melegakan overpowering dilihatkan untuk membuang air kecil. Jelas, ini adalah pilihan terakhir.

Penafian: Kandungan ini tidak bertujuan untuk menggantikan rawatan perubatan konvensional. Apa-apa cadangan yang dibuat dan semua herba yang disenaraikan tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit, keadaan atau gejala. Arahan peribadi dan kegunaan perlu disediakan oleh herba yang klinikal atau lain-lain layak pengamal penjagaan kesihatan dengan formula khusus untuk anda. Semua bahan dalam artikel ini disediakan untuk tujuan maklumat umum sahaja dan tidak boleh dianggap nasihat perubatan atau rundingan. Hubungi pengamal penjagaan kesihatan yang mempunyai reputasi yang baik jika anda memerlukan rawatan perubatan. Bersenam memperkasakan diri dengan mencari pendapat yang kedua.

Susun rumpai
PO Box 64
Woodstock, NY 12498
Faks: 1-845-246-8081

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *