Punca utama jenayah juvana

Punca utama jenayah juvana

Juvana adalah kejadian jenayah dan aktiviti haram yang dilakukan oleh individu di bawah umur 18 tahun. Antara jenayah biasa yang dikaitkan dengan jenayah juvana ialah ponteng sekolah, kecurian dan keganasan geng yang berkaitan. Mahkamah yang banyak mempunyai sistem khas yang direka untuk memenuhi keperluan unik jenayah juvana dan sering menggabungkan langkah-langkah pencegahan dan pemulihan dalam sistem pembetulan. Walaupun sebab-sebab jenayah juvana yang pelbagai sebagai aktiviti-aktiviti yang menyalahi undang-undang yang delinquents juvana terlibat dalam, kebanyakan punca-punca jenayah juvana termasuk dalam kategori faktor-faktor individu, keluarga dan sosial.

Sebab-sebab individu untuk juvana
Kebanyakan jenayah juvana komited tontonannya yang sangat besarnya oleh lelaki, dan biasanya juveniles ini datang dari latar belakang yang menyokong konsep kuasa dan pencerobohan yang menjadi sifat kelakian. Mempunyai IQ yang rendah dan kawalan impuls yang miskin ada juga faktor-faktor yang cenderung untuk menyumbang kebapaan untuk penglibatan dalam jenayah juvana. Delinquents juvana yang banyak berjuang dalam sekolah dan mempunyai kesukaran yang berjaya dalam aktiviti akademik dan kerja. Tingkah laku gangguan seperti gangguan defisit perhatian dan bermasalah pembelajaran juga boleh menyumbang kepada peningkatan risiko mengambil belia yang kerap boleh membawa kepada penglibatan dalam aktiviti jenayah. Mempunyai harga diri yang rendah dan masalah membuat kawan-kawan juga boleh menyebabkan kanak-kanak untuk membangunkan hubungan dengan individu-individu dan Kumpulan yang cenderung untuk mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti yang menyalahi undang-undang. Kanak-kanak dengan rendah diri akan lebih terdedah kepada tekanan rakan sebaya dan mungkin mendapati sukar untuk menolak untuk menyertainya apabila rakan-rakan mereka membuat keputusan untuk melakukan jenayah.

Sebab keluarga juvana
Keluarga yang dipenuhi dengan konflik dan penyeliaan yang tidak mencukupi akan kerap menyalahkan juvana dan sebab yang baik. Kanak-kanak yang dibesarkan di rumah ibu tunggal adalah lebih cenderung untuk menjadi pesalah juvana. Walaupun tinggal di rumah dengan ibu-bapa dua, juvana adalah berisiko untuk Delinkuensi apabila kedua-dua ibu bapa yang terlalu sibuk atau kekurangan pemacu secukupnya menyelia kanak-kanak. Ibu bapa yang terlalu pengizin yang menyumbang kepada jenayah juvana. Kanak-kanak yang diberi banyak keistimewaan dewasa pada usia yang awal, seperti tinggal keluar lewat, juga akan lebih cenderung untuk menjadi yang terlibat dalam jenayah. Bukan sahaja Adakah ibu-bapa pengizin yang menyumbang kepada jenayah juvana, tetapi ibu bapa yang menggunakan hukuman-hukuman yang keras untuk disiplin juga diketahui penyebab jenayah juvana. Hukuman-hukuman yang keras sering membuat kemarahan dalam kanak-kanak yang boleh menyebabkan mereka bertindak. Ini adalah jelas terutamanya dalam kes penderaan fizikal dan emosi.

Manakala ibu bapa mempunyai pengaruh yang signifikan ke atas sama ada Ketua-Ketua yang juvana turun jalan jenayah, adik-beradik merupakan faktor penting yang perlu dipertimbangkan apabila menilai sebab-sebab di sebalik jenayah juvana. Mempunyai adik-beradik yang mempamerkan tingkah laku agresif atau jenayah membuat ia lebih cenderung untuk kanak-kanak juga menyertai tingkah-laku itu. Adik-beradik yang sesat juga telah dikenali untuk coerce muda saudara dan saudari untuk mengambil bahagian dalam melakukan jenayah. Kesan daripada adik-beradik boleh kadang-kadang bekerja dalam arah yang berlawanan, sebagai apabila kanak-kanak yang cuba untuk menetapkan diri mereka selain adik-beradik well-behaved dengan mengambil bahagian dalam tingkah laku negatif.

Sebab-sebab sosial dan budaya untuk juvana
Kemiskinan adalah satu punca yang sering cited untuk juvana. Kemiskinan boleh menyumbang kepada jenayah juvana dengan membawa kanak-kanak untuk mempercayai bahawa mereka mesti mencuri untuk terus hidup. Kecurian di kalangan belia ditunggang-kemiskinan adalah perkara biasa dan adalah disebabkan oleh keperluan untuk terus hidup dan perlu dimiliki oleh. Bagi banyak juveniles, hidup dalam kemiskinan juga bermakna tinggal di kejiranan yang berbahaya yang terdedah kepada keganasan dan aktiviti jenayah. Dalam jenis kawasan kejiranan, melakukan jenayah boleh sering menjadi cara hidup bagi orang-orang yang hidup dalam masyarakat yang biasa. Antara kesusahan yang dikaitkan dengan kemiskinan juga boleh membawa kepada jenayah juvana, walaupun juvana yang berusaha keras mengekalkan tingkah laku yang baik. Sebagai contoh, juvana yang mesti bekerja untuk menyara keluarga mereka mungkin terlepas sekolah pada hari-hari yang mereka bekerja lewat malam sebelum ini, membawa kepada ponteng sekolah.

Bersama-sama dengan kemiskinan hidup dalam satu komuniti geng yang diisi adalah satu lagi sebab sosial di sebalik jenayah juvana. Ramai kanak-kanak merasakan keperluan untuk tergolong kepada Kumpulan dan Kumpulan-Kumpulan adalah cara yang mudah dan tersedia untuk memenuhi keperluan tersebut. Terutamanya bagi kanak-kanak dengan latar-belakang keluarga yang miskin, menyertai geng yang boleh memberi mereka semangat keluarga dan persahabatan. Kanak-kanak di kawasan kejiranan yang berbahaya, mempunyai perlindungan geng juga dapat menjadi penting untuk kelangsungan hidup mereka. Malangnya, geng penglibatan hampir sentiasa mengandungi aktiviti-aktiviti yang menyalahi undang-undang yang melibatkan jenayah seperti kecurian, pengedaran dadah dan keganasan. Ramai di antara pesalah juvana yang ganas mendakwa keahlian geng.

Pencegahan Jenayah juvana
Mencari cara untuk menghentikan jenayah juvana terbaik dicapai melalui pencegahan. Menemui sebab-sebab di sebalik aktiviti-aktiviti jenayah kecil yang kerap boleh membawa kepada rancangan pemulihan untuk menghentikan jenayah. Pada peringkat sosial, komuniti telah menemui bahawa menyediakan persekitaran yang kondusif untuk diselia dan aktiviti-aktiviti sihat belia telah berkesan mengurangkan kes juvana. Pelaksanaan kemudahan rekreasi belia dan kelab boleh memberi juveniles berisiko peluang untuk membangunkan semangat kekitaan dengan rakan-rakan mereka semasa juga menyediakan pilihan yang selamat untuk interaksi dengan orang dewasa yang bertanggungjawab. Kaunseling individu dan keluarga juga boleh membantu penyembuhan kesan hidup dalam persekitaran konflik yang tinggi. Ibu bapa kelas juga boleh berkesan untuk mengajar kaedah-kaedah disiplin yang positif bagi para penjaga yang delinquents juvana.

Akhir sekali, walaupun sudah juvana telah melakukan satu perbuatan jenayah, masih terdapat langkah-langkah yang boleh diambil untuk memastikan bahawa mereka kembali di landasan yang betul. Banyak gelanggang telah melaksanakan Mahkamah Juvana yang termasuk rakan panel yang menentukan hukuman yang kecil. Perkhidmatan komuniti dan jam diperlukan sukarelawan sering hukuman yang diturunkan oleh Panel rakan sebaya ini dan telah terbukti berkesan. Dengan menyertai komuniti mereka dan bekerja di bawah bimbingan mentor, banyak juvana delinquents belajar tingkah-laku yang positif yang membawa mereka untuk meninggalkan kehidupan mereka daripada jenayah di masa lalu mereka ketika mereka bergerak ke hadapan ke dewasa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *