Punca-punca zakar kemerahan dan kerengsaan

Punca-punca zakar kemerahan dan kerengsaan

Pada tanda-tanda pertama zakar kemerahan dan kerengsaan, ramai lelaki menjadi bimbang tentang kemungkinan bahawa mereka telah dikontrakkan untuk STD. Mujurlah, masalah zakar lebih kerap disebabkan oleh syarat-syarat kulit biasa yang menyebabkan ruam, kesakitan, gatal-gatal dan membakar; kebanyakan masalah-masalah yang boleh dirawat dengan mudah di rumah, menggunakan crème Kesihatan zakar yang mengandungi agen anti-bakteria semulajadi dan pelembab (profesional kesihatan mengesyorkan Man1 orang minyak) secara tetap. )

Syarat-syarat biasa yang menyebabkan zakar kemerahan dan kerengsaan

Pelbagai masalah kesihatan zakar boleh menyebabkan kulit yang kering, retak dan reddened pada batang dan kepala zakar, serta sekitar kerandut atau kawasan dubur. Manakala gejala-gejala ini biasanya tidak berbahaya dan mudah dirawat, ia adalah yang terbaik untuk berjumpa doktor untuk gejala-gejala yang teruk atau tidak pergi pada mereka sendiri dalam beberapa hari.

Reaksi alahan

Alahan dan sensitiviti kulit menyebabkan gatal-gatal atau terbakar, kemerahan, ruam dan mengelupas. Bahan-bahan yang biasa seperti detergen Dobi, pakaian sintetik, krim kulit yang mengandungi bahan kimia, minyak pelincir dan kondom lateks semua menyebabkan reaksi alahan pada individu tertentu. Menukar ke pewarna dan bau-bebas – bahan pencuci pakaian, memakai seluar semua-kapas, menggunakan pelembab semulajadi kulit dan minyak pelincir dan memakai kondom susu getah boleh membantu untuk mengurangkan isu-isu ini.

Kulit kering

Kulit yang kering dan flaking mungkin menjadi lebih jengkel sewaktu Pelancapan atau seks, membawa kepada kemerahan dan ketidakselesaan. Lelaki dengan zakar yang kering, retak kulit boleh mencari kelegaan daripada menggunakan pelembap semulajadi, bebas daripada bahan kimia yang boleh membantu kelajuan penyembuhan dan mengelakkan kekeringan dan kerengsaan daripada berulang.

Psoriasis

Lelaki yang mempunyai psoriasis di bahagian lain pada badan juga mungkin akan mengalami gejala-gejala batang zakar; ini boleh menyebabkan kemerahan, mengelupas dan gatal-gatal yang boleh membawa kepada rasa malu sosial, serta ketidakselesaan semasa seks atau melancap. Penyelesaian penjagaan zakar semulajadi yang mengandungi vitamin A (yang biasanya digunakan dalam rawatan psoriasis) mungkin berkesan dalam penyembuhan dan menghalang tanda-tanda psoriasis.

Jangkitan bakteria atau kulat

Terdapat pelbagai jenis jangkitan bakteria dan kulat yang boleh menjejaskan kesihatan zakar, menyebabkan kemerahan, kerengsaan, ruam, kesakitan, gatal-gatal dan membakar. Kulit yang kering, retak boleh membenarkan bakteria yang terdapat pada permukaan kulit untuk menembusi lapisan derma luar, membawa kepada gejala-gejala tidak selesa zakar yang sering disalah anggap sebagai tanda-tanda untuk PCB. Di samping itu, jangkitan kulat seperti Candida (sama kulat yang menyebabkan jangkitan yis di kalangan wanita) dan jock gatal boleh menyebabkan lebam merah atau ruam, gatal-gatal dan mengelupas kulit. Merawat keadaan ini bergantung kepada jenis jangkitan; pilihan terbaik adalah untuk mengelakkan mereka daripada berlaku dengan mengekalkan kulit licin dan jelas dengan pelembap semula jadi.

STD

Sesetengah STD, termasuk HPV dan herpes, boleh menyebabkan lebam merah dan ketidakselesaan semasa seks. Bagi orang-orang yang mungkin telah terdedah kepada PCB satu, ia adalah penting untuk menahan diri daripada seks sehingga melihat seorang doktor untuk pelan diagnosis dan rawatan yang lengkap.

Kebersihan

Kebersihan peribadi boleh membawa kepada gejala-gejala zakar yang tidak menyenangkan, terutama di kalangan lelaki yang berukur. Untuk mengelakkan masalah ini, ia adalah penting untuk memastikan zakar dalam bersih dan Kering; lelaki yang tidak berkhatan harus pastikan untuk menarik balik kulup itu dan membersihkan di bawahnya secara tetap. Menggunakan crème kulit zakar yang boleh membantu untuk menjaga kulit dalam keadaan baik dan mengelakkan masalah berkaitan dengan chafing, jangkitan bakteria atau kulat, dan lain-lain masalah kesihatan zakar.

Menjaga zakar anda yang sihat

Cara terbaik untuk mencegah masalah-masalah zakar adalah untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat dengan makan diet yang seimbang, kerap bersenam, menghadkan pengambilan alkohol, dan mengelakkan penggunaan produk-produk tembakau; penting juga terpilih mengenai pilihan pasangan dan memastikan kebersihan zakar. Di samping itu, ia adalah idea yang baik yang merupakan zakar Kesihatan crème (Kesihatan profesional mengesyorkan minyak lelaki Man1) mengandungi zakar khusus vitamin, mineral, asid amino dan nutrien penting lain boleh digunakan setiap hari untuk melembapkan kulit dan melindungi zakar daripada jangkitan bakteria atau kulat yang boleh menyebabkan ketidakselesaan dan mungkin juga membawa kepada isu-isu kesihatan zakar yang lebih serius. Memohon untuk crème zakar terus kulit memastikan serapan serta-merta untuk manfaat kesihatan yang maksimum.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *