Punca-punca penyakit keradangan otot dan gejala-gejala

Punca-punca penyakit keradangan otot dan gejala-gejala

Dermatomyositis (DM) adalah antara yang jarang penyakit otot. Ia pada dasarnya adalah satu penyakit keradangan otot. Ini cara yang ia tidak disebabkan oleh masalah neurologi dan radang kekejangan dan kesakitan di dalam otot-otot dan sendi adalah gejala utama. Dermatomyositis biasanya dikumpulkan di bawah penyakit autoimun tisu dan membentangkan gejala-gejala yang dikaitkan dengan polymyositis dan myositis. Walaupun hari ini, anda akan menemui penawar tidak ditetapkan untuk keadaan ini. Pengurusan hanya dengan kesakitan melalui aktiviti terapi yang khusus dan sesetengah jenis rawatan kesakitan-mengurangkan dan tambahan yang ditetapkan untuk membuat tertentu kualiti-of-kehidupan yang lebih baik kepada pesakit anda.

Dermatomyositis biasanya memberi kesan kepada otot dan tisu-tisu berhampiran dengan itu, sebagai contoh ligamen, sendi dan cartilages. Keadaan ini mempunyai sumber autoimun. Kaedah-kaedah ini yang ia disebabkan oleh masalah dalam cara di mana fungsi imun program… Di sini, sel-sel radang dalam prosedur imun manusia mempunyai kecenderungan untuk melihat badan sendiri saluran darah (membekalkan otot-otot dan kulit) sebagai ejen-ejen luar. Mereka mula melepaskan antibodi yang menyerang saluran darah, menyebabkan kerja-kerja saluran darah dan menurun tawaran darah ke otot-otot. Tidak ada kejelasan banyak tentang mengapa tindak-balas imun yang tidak diingini ini dihasilkan tetapi kebanyakannya dipercayai bahawa interaksi antara beberapa dadah/ubat yang dimakan oleh seseorang individu yang berupaya mencetuskan tindak-balas misdirected dalam sistem imun.

Dari segi bermulanya Dermatomyositis, tidak terdapat banyak jelas kerana keadaan ini boleh timbul bila-bila masa di antara zaman kanak-kanak dan dewasa tanpa terlebih dahulu gejala atau tanda-tanda masalah yang asas. Anda akan menemui beberapa gejala biasa yang ditetapkan selain Dermatomyositis dari lain-lain jenis penyakit otot. Pertama, tempahan dari otot penyakit kesan kecil terhadap penampilan luar daripada individu yang terlibat di samping beberapa gangguan yang membawa kepada ketegaran antara otot muka, melakukan ekspresi muka yang agak tidak normal. Walau bagaimanapun, Dermatomyositis dicirikan oleh reddish atau gelap-purplish patch yang kelihatan seperti tampalan ruam. Kulit membangunkan penampilan yang agak kerap scaly dan kasar. Beberapa pesakit Dermatomyositis mengadu dalam mencederakan kulit semasa menggaru bahawa terutamanya kerana nodul sukar kalsium yang mula membangun di bawah kulit. Ini boleh disertai oleh gejala-gejala penyakit otot paling biasa misalnya keseluruhan kelemahan dengan otot-otot.

Pesakit Dermatomyositis mengalami jauh lebih dalam paha, lengan, pinggang, bahagian atas belakang dan bahu kawasan musculature lemah dan pergerakan anggota badan yang terjejas. Ini jenis lelaki dan wanita yang mendapati ia sukar untuk bergerak leher mereka dan berkali-kali, masalah pernafasan juga permukaan selain daripada isu menelan. Sering terdapat ancaman di sendi yang terlalu tegar dan menyakitkan. Jarang ditemui Dermatomyositis gejala termasuk kesukaran dalam menewaskan dengan hati, iaitu apabila otot-otot jantung juga akan terjejas.

Perkembangan Dermatomyositis adalah agak beransur-ansur dan ia cenderung untuk permukaan di dalam cara yang sukar untuk menyahkod bagi doktor yang paling. Ini mungkin kerana sakit badan atau musculo-rangka aduan biasanya dianggap sebagai masalah ringan ke sederhana yang biasanya diselesaikan dengan beberapa ubat-ubatan preskripsi asas. Walau bagaimanapun, kelunturan menjadi lebih buruk daripada gejala-gejala, pembangunan tompok-tompok berwarna ungu ke atas kulit pesakit dan tempoh menggunakan ubat immunosuppressant dari sejarah pesakit akhirnya menunjukkan ke arah dalam masalah asas yang jauh lebih serius, iaitu Dermatomyositis.

Sila ambil perhatian bahawa berbeza dengan kebanyakan dari penyakit-penyakit saraf dengan otot-otot, Dermatomyositis hanya tidak genetik diluluskan pada di dalam ibu bapa terhadap kanak-kanak, iaitu bukanlah genetik bersifat sementara ia biasanya difikirkan bahawa Dermatomyositis mempunyai tahap kecenderungan genetik. Dermatomyositis boleh memberi kesan kepada orang-orang tidak kira bangsa, umur dan jantina mereka. Sehingga kini, kelaziman yang telah diperhatikan untuk menjadi tambahan di antara wanita.

Dermatomyositis boleh dengan mudah dibezakan daripada penyakit otot lain terutamanya kerana dengan ruam kulit yang kerap. Selepas pesakit membangunkan tampalan tersebut ke atas wajah, terutamanya di pipi, hidung dan kelopak mata dan mengeluh kelemahan otot ekstrim, peluang untuk Dermatomyositis yang sedang meningkat diagnosis pesat. Nodul menyakitkan yang berkembang semasa Dermatomyositis pada dasarnya adalah disebabkan oleh keadaan yang dikenali sebagai Calcinosis yang merujuk kepada kadar kalsifikasi yang luar biasa tinggi. Keradangan di antara saluran darah dinamakan nodular. Sesetengah pesakit DM juga dicatatkan untuk mendapatkan perubahan tidak normal dalam suara mereka, dipanggil Dysphonia, betul-betul di mana meningkatkan serak suara ini adalah ketara.

Tidak terlalu beberapa categorizations di dalam Dermatomyositis tetapi sesetengah pakar penjagaan kesihatan cenderung untuk Kumpulan Dermatomyositis pesakit dengan kelemahan otot yang minima dan ruam kulit sebagai mendapatkan Amyopathic Dermatomyositis. 1 bentuk Dermatomyositis dikenali untuk mempengaruhi orang-orang yang sedikit sahaja dan dipanggil JDM atau Dermatomyositis juvana.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *