Punca-punca menggigit tanda dan gejala-gejala tanda gigitan

Punca-punca menggigit tanda dan gejala-gejala tanda gigitan

Tandakan adalah bug coklat kecil yang melekat kepada kulit dan menghisap darah selama 3 hingga 6 hari. Gigitan yang biasanya tidak menyakitkan dan tidak gatal. Tandakan kayu, yang membawa Rocky Mountain spotted demam dan demam tandakan Colorado, adalah sehingga 1/2 inci saiz. Tandakan rusa, yang merebak penyakit Lyme, adalah saiz yang itu orang bodoh. Selepas makan, kedua-dua kutu ini akan bengkak dan mudah untuk melihat.

Beberapa kutu menghantar bakteria yang menyebabkan penyakit-penyakit seperti penyakit Lyme atau gunung Rocky spotted demam. Risiko anda dijangkiti salah satu daripada penyakit-penyakit ini bergantung kepada bahagian anda tinggal di Amerika Syarikat, berapa banyak masa yang anda luangkan di kawasan berhutan dan bagaimana anda melindungi diri sendiri.

Kutu akan spiderlike serangga kecil (arachnids) yang menggigit untuk Ketatkan sendiri ke atas kulit dan memberi makan darah. Kutu hidup di bulu dan bulu banyak burung-burung dan haiwan. Tanda gigitan berlaku paling sering pada awal musim bunga lewat musim panas dan di kawasan di mana terdapat banyak haiwan liar dan burung.

Tanda-tanda tanda gigitan

Manakala kebanyakan kutu tidak membawa penyakit, beberapa kutu boleh menyebabkan penyakit Lyme, demam spotted Gunung Rocky, Colorado tanda demam dan tularemia. Jam tangan untuk gejala-gejala penyakit-penyakit ini dalam minggu berikutan menggigit tandakan–otot atau nyeri sendi, leher yang sengit, sakit kepala, lemah, demam, nodus limfa bengkak dan gejala-gejala seperti selsema lain. Menonton untuk yang merah tempat atau ruam bermula pada kedudukan gigitan.

Gigitan yang menyakitkan dan tidak gatal; Jadi kutu boleh pergi tanpa disedari selama beberapa hari.
akhirnya jatuh pada mereka sendiri selepas menghisap darah selama 3 hingga 6 hari.

Punca-punca tanda gigitan

Punca demam spotted Rocky Mountain adalah rickettsii Rickettsia organisma. Bakteria ini kebiasaannya adalah disebarkan kepada manusia oleh tanda gigitan. Kutu boleh melampirkan diri mereka kepada kulit anda dan memakan darah anda. Mereka boleh mengemukakan mana-mana sahaja pada badan anda, tetapi sering ditemui di rambut anda, sekitar buku lali anda dan di kawasan kemaluan anda. Sebaik sahaja tertanam dalam kulit, kutu boleh menyebabkan yang sekaligus kecil, keras dan gatal yang dikelilingi oleh cincin merah atau halo.

Mencegah tanda gigitan

Walaupun prospek dijangkiti penyakit Lyme atau penyakit-penyakit lain yang tick-borne adalah menjadi kebimbangan kepada kita semua, ia tidak perlu untuk mengelakkan hutan atau di kawasan terbuka. Anda masih boleh menikmati gaya hidup yang sihat luaran selagi anda tahu bagaimana untuk mengambil langkah-langkah pencegahan terhadap penyakit-penyakit ini dengan betul.

Memakai seluar panjang dan lengan panjang apabila berjalan melalui berus berat, padang rumput yang tinggi, dan kawasan-kawasan padat berhutan. Tarik sarung kaki anda di bahagian luar Seluar anda untuk mengelakkan kutu dari merangkak naik di dalam. Pastikan baju anda agar ke Seluar anda. Memakai pakaian berwarna supaya kutu boleh dikesan dengan mudah. Menyembur pakaian anda dengan insect repellant. Semak pakaian anda dan kulit kerap semasa dalam hutan.

Rawatan gigitan tandakan

Mengelakkan habitat tandakan: bila-bila masa yang mungkin, elakkan daripada memasuki kawasan-kawasan yang dijangka akan penuh dengan kutu, terutamanya pada musim bunga dan musim panas Bilakah nymphal kutu suapan. Kutu memihak kepada persekitaran yang lembap, digelapkan, terutamanya kawasan yang sampah daun dan tumbuh-tumbuhan yang rendah dalam habitat berumput yang berhutan, bersemak atau Kacip. Rusa dan tikus menjadi tuan rumah mestilah banyak untuk mengekalkan kitaran enzootic B. burgdorferi.

Menggunakan denda-segera mengambil pinset untuk mengalih keluar satu tick. Jika anda tidak mengambil pinset, memakai sarung tangan atau melindungi tangan anda dengan kertas tisu, kemudian gunakan jari-jari anda. Mengendalikan tandakan dengan tangan kosong.

Dapatkan rawatan perubatan jika anda perasan kulit yang besar swelling sekitar tapak sengat atau ruam, atau jika bengkak atau sakit yang berterusan selama lebih daripada 3 hari, yang boleh menunjukkan jangkitan.

Perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah untuk mencegah penyakit Lyme. Anda boleh mengelakkan penyakit Lyme dengan menghalang tanda gigitan. Kutu berada di Hotel yang berkuatkuasa di Amerika Syarikat pada bulan Mei, Jun dan Julai jadi beri perhatian apabila berlaku di luar sepanjang bulan ini. Untuk mencegah tanda gigitan penggunaan serangga repellants dengan 20% – 30% DEET pada orang dewasa dan 10% DEET pada kanak-kanak, pakaian panjang Seluar, lengan baju dan sarung kaki.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *