Punca-punca dan rawatan kecacatan gigi

Punca-punca dan rawatan kecacatan gigi

Tidak semua orang dikurniakan satu set Mutiara yang sempurna. Beberapa kecacatan gigi biasa dilihat di kalangan rakyat, sebahagian daripada mereka adalah gigi yang tidak sekata, gigi yang terbentuk di lapisan, jurang antara gigi dan gigi yang menonjol. Selalunya, satu set Maaf gigi adalah hasil daripada pilihan makanan dan gaya hidup yang kita buat. Dalam perkara ini, kita akan membincangkan sebab-sebab asas yang membawa kepada punca kecacatan gigi dan cara-cara untuk mendapat rawatan.

Mengapa ia berlaku?

Kecacatan dalam struktur gigi mungkin disebabkan oleh menghisap jari atau ibu jari itu pada hari-hari kanak-kanak. Satu lagi sebab mungkin kerana penggunaan puting semasa bayi. Walau bagaimanapun, tunggal yang terbesar menyebabkan gigi kecacatan terus menjadi faktor-faktor keturunan dan genetik. Berlaku kecacatan gigi seperti gigi bent atau berpintal Mahkota, hilang atau misshaped cusps, protuberances yang tipikal, perforations, dan struktur akar yang tidak normal. Cacat fail gigi yang terdiri daripada gigi yang luar biasa bertindih atau kecil, atau tidak sejajar di dalam rahang gigi juga berlaku dalam bentuk moden.

Cara-cara untuk merawat kecacatan

Penggunaan pendakap logam:

Penggunaan pendakap logam adalah cara konvensional untuk merawat kecacatan. Wayar-wayar logam akan diikat ketat untuk menolak gigi sebenar berukuran kembali ke dalam jajaran yang betul, dan jurang antara gigi juga dikurangkan menggunakan kaedah yang sama. Manakala keputusan selepas penggunaan pendakap ganjaran, masih terdapat masalah-masalah yang dihadapi semasa menjalani rawatan.

Menggunakan dulang yang jelas telus di dalam mulut sejajar gigi dengan sempurna dengan cara yang lebih estetik. Kelebihan kaedah ini ialah bahawa terdapat tiada wayar atau skru yang menyebabkan ketidakselesaan. Proses ini boleh digunakan pada kanak-kanak dan orang dewasa. Ini adalah salah satu kaedah berkesan yang sering dilaksanakan di seluruh dunia untuk mengubati kecacatan gigi.

Melalui pembedahan:

Bagi mereka yang tidak mahu memakai pendakap ada pilihan, pembedahan adalah resort mereka. Dalam prosedur ini, doktor gigi menjalankan pembedahan dan sejajar gigi ke kedudukan normal. Walaupun kaedah ini agak mahal, ianya sangat berkesan dan dijangka hasil yang cepat.

Kerana terdapat banyak kesan-kesan sampingan yang berlaku kerana kecacatan gigi kita harus menjaga betul gigi setiap. Ia adalah sangat wajib untuk menonton tingkah-laku kanak-kanak yang kami betul-betul dari kelahiran mereka dan membebaskan mereka tabiat menghisap ibu jari atau fenomena lain yang berkaitan, yang boleh menjadi punca potensi bagi kecacatan gigi. Dengan campur tangan perubatan moden, kecacatan boleh dijaga dengan mudah tetapi ingat, “Pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati”. Doktor gigi Houston dilengkapi dengan kaedah diagnosis dan peralatan moden untuk mengubati kecacatan gigi. Oleh itu kita boleh belajar tentang kecacatan gigi dan cara-cara yang ia boleh dirawat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *